Tapu cins tashihi nasıl yapılır?
Tapu kütüğünde kayıtlı olan bir taşınmazın cinsinin değişmesi sonucunda yapılan tapuda cins tashihi nasıl yapılır sorusunun detaylarını sizler için araştırdık.

tapuda cins tashihi nasıl yapılır sorusunun detayları şu şekilde;
Herhangi bir parselde cins değişikliği yapılacak ise başvuruda bulunulması gerekir. Daha önce Tapu Kadastro Müdürlüğü'nce yapılan cins değişikliği işlemleri için 5368 sayılı Yasa ile Lisanslı Harita ve Kadastro Büroları tarafından yapılmaya başlandı. Ancak cins değişikliği yapacak kişinin bulunduğu şehirde Lisanslı Harita ve Kadastro Büroları yoksa işlem Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Ayrıca tapu cins değşikliği işleminin resmi yazı ile yapılması gerekmektedir.

Tapu cins değişikliği dilekçesi için tıklayınız.
Tapu cins değişikliği için gerekli olan belgeler için tıklayınız.

Talep lisanslı büro tarafından karşılanıyorsa;
– Lisanslı mühendis ya da görevlendireceği personel tarafından, gelen talep değerlendirilir… Talebin uygunluğunun anlaşılması halinde; talep “Kadastro Teknik Hizmetleri Kayıt Defteri”ne kaydedilerek işleme fen kayıt numarası verilir. “TİP SÖZLEŞME” düzenlenerek lisanslı büro yetkilisi ve talep sahibi tarafından karşılıklı imzalanır. (Sözleşmenin aslı büroda arşivlenir.)
– O yıl için belirlenmiş olan “hizmet bedeli” tahsil edilir.
– Cins değişikliği için gerekli teknik belgeler kadastro müdürlüğünden temin edilir.

Talep kadastro müdürlüğü tarafından karşılanıyorsa;
– Kadastro müdürü ya da ya da görevlendireceği personel tarafından, gelen talep değerlendirilir. Talebin uygunluğunun anlaşılması halinde;
– Döner sermayesi tahakkuk edilip, tahsili sağlanır.
– Talep için “istem belgesi” düzenlenip, “Tapu Fen İşleri Kayıt Defteri”ne kaydı yapılır.
Lisanslı büro ya da kadastro müdürlüğü tarafından; talebin karşılanacağı gün ve saat ilgili idareye / talep sahibine bildirilir.
3) Lisanslı büro ya da kadastro müdürlüğü tarafından; gerekli inceleme ve ön hazırlık yapılır.
4) İşlem yapılacak parselde teknik bir hatanın olup olmadığı kontrol edilir. Taşınmaza ilişkin teknik bir hatanın tespiti halinde öncelikle hata ilgili mevzuatınca düzeltilir.
5) Talep sahibi (ilgili kişi / kamu kurum ve kuruluşları veya yapımcılar) istem belgesinde belirtilen gün ve saatte temin edeceği taşıt ile görevli kadastro elemanını taşınmaz malın mahalline götürür.
6) Ölçü ve kontrolden sonra kadastro görmeyen yerlerde kadastro müdürlüğü ve tapu müdürlüğü için biri asıl diğeri aslı niteliğinde olmak üzere iki nüsha; kadastro gören yerlerde Genel Müdürlük/Bölge Müdürlüğü, kadastro müdürlüğü, tapu müdürlüğü için biri asıl diğerleri aslı niteliğinde olmak üzere üç nüsha; TESCİL BİLDİRİMİ düzenlenir. Düzenlenen tescil bildiriminde Tapu Plânları Tüzüğü gereğince, yapılan işlemin üretim yönteminin ve haritanın ölçeğine göre hesaplanan yanılma sınırlarının belirtilmesi esastır.
7) Tescil bildirimleri, isteklerine uygun olarak düzenlendiğine dair ilgilileri tarafından imzalanır. Lisanslı bürolar tarafından yapılan işlemin dosyası kadastro müdürlüğüne getirilir. Kadastro Müdürlüğü tarafından döner sermaye tahsili yaptırıldıktan sonra işlem kayda alınır.
8) İşlem gerek doğrudan kadastro müdürlüğü tarafından yapılmış olsun ve gerekse lisanlı büro tarafından yapılıp kadastro müdürlüğü tarafından da kontrol edimliş olsun kadastro müdürlüğünün kontrol ve onayını müteakip tescil bildirimleri ve eklerli tescil için bir üst yazı ile tapu müdürlüğüne gönderilir.
9) Tescil işlemi tamamlandıktan sonra tescil bildirimi ve eklerinin aslı tapu müdürlüğünde kalır. Diğer nüshalar tescili takip eden on gün içinde bir üst yazı ile kadastro müdürlüğüne gönderilir.
10) Tescilden sonra değişiklik, parsellerin fen klasörü ve paftasına işlenir.
11) İşlem kadastro müdürlüğü tarafından yapılmışsa; işleme ait belgeler 2010/20 sayılı genelgenin 16’ncı madde 2’nci fıkrasında belirtildiği şekilde arşivlenir.
İşlem lisanslı büro tarafından yapılıyorsa Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri Büroları Hakkındaki Yönetmelik madde:42 ve 2010/13 sayılı genelgenin 51’inci maddesi gereğince arşivlenir.
12) Tescil bildirimi ve eklerinin bir nüshası kadastro müdürlüğüne intikal ettiği tarihi takip eden ayın onuna kadar Genel Müdürlük / Bölge Müdürlüğüne bir üst yazı ile dosya halinde gönderilir.

Tapuda cins tashihi nasıl yapılır sorusunun detaylarını sizler için derledik. Tapuda cins değişikliği nasıl yapılır ve tapu cins tahsisi nasıl yapılır ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.
Cins tashihi harcı 2019 detayları için tıklayınız.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181