Tapu harcını alıcı mı satıcı mı öder?
Tapu harcını alıcı mı satıcı mı öder sorusunun cevabını sizler için araştırdık. Bir taşınmazın alım-satım sırasında ödenmesi gereken masrafların arasında tapu harcı da yer alıyor.

Tapu harcını alıcı mı satıcı mı öder?
Tapu devri sırasında ödenmesi gereken tapu harcı bedeli hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor. Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenleme ile tapu harcı ödemelerinde indirim uygulandı. 31 Ekim 2018 tarihine kadar sürecek olan uygulama ile tapu harcı yüzde 1,5'e düşürüldü. Yani kısa bi süreliğine %2’den yüzde %1,5’e düşürülen tapu harcı bedelini alıcı da satıcı da %1,5 oranında ayrı ayrı ödemekle yükümlü oluyor. Fakat iki taraf arasında yapılan bazı anlaşmalar doğrultusunda tapu harcını yalnız alıcı ya da satıcı ödeyebiliyor. Bu şekilde tek taraf ödemeyi yapacak ise karşı tarafın da TC kimlik numarasını beyan ederek iki tarafın ödemesini gerçekleştirebilir.

Tapu devir masrafı hesaplama 2018 örneği şu şekilde;

Normalde geçerli olan yüzde 2'lik orana göre:
Konutun Resmi Tapu Satış Bedeli:300,000 TL
Alıcı Tapu Harcı Oranı:%2
Alıcı Tapu Harcı Tutarı:6,000 TL
Satıcı Tapu Harcı Oranı:%2
Satıcı Tapu Harcı Tutarı:6,000 TL
Toplam Tapu Harcı Tutarı:12,000 TL

31 Ekim 2018 tarihine kadar geçerli olan yüzde 1,5'luk orana göre:
Konutun Resmi Tapu Satış Bedeli:300,000 TL
Alıcı Tapu Harcı Oranı:%1,5
Alıcı Tapu Harcı Tutarı:4,500 TL
Satıcı Tapu Harcı Oranı:%1,5
Satıcı Tapu Harcı Tutarı:4,500 TL
Toplam Tapu Harcı Tutarı:9,000 TL

Tapu harcını alıcı mı satıcı mı öder sorusu ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz. Tapu devri için ne gerekli sorusunun cevabı için tıklayınız.

Tapu devri ne kadar tutar sorunun cevabı için tıklayınız.


Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181