'Tapu senetleri artık güncellenmeli'!
Altın Emlak Genel Müdürü ilk örneklerinin 1847’lere dayandığı tapu senetlerinin artık güncellenmesi gerektiğini belirtti.

Arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi belgeye tapu veya tapu senedi denir. Türkiye genelinde ise, 57 milyon 634 bin 703 parselde, 178 milyon 110 bin 752 malik bulunuyor. 

Tapu Senedindeki Bilgiler Yetersiz
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Sağlamlığın ve güvenilirliğin ifadesi olan, taşınmaz denince akla ilk gelen bu evrak, taşınmazları artık doğru bir şekilde temsil edememektedir. Tapu senetlerinde ivedi olarak yeni bir tasarıma ve güncellemeye ihtiyaç var” dedi. 

Tapu senetlerinde yazmayan hususlar hakkında da bilgi veren Özelmacıklı “Bugün tapu senedi evrakında daire ya da işyeri niteliğinde olan taşınmazların kaç m² olduğu yazmıyor. Gene tapu senedine bakarak, ana gayrimenkulün ne zaman inşa edildiği görülemiyor. Taşınmazın açık adresi, hisseli taşınmazlarda hissedar sayısı, enerji sınıfı, zeminin afet riski ve deprem derecesi gibi hiçbir bilgi bulunmuyor” dedi.

Tapu Senedi Online Kontrol Edilebilmeli
Sahte satışların önüne geçmek için de tapu senetlerinin online olarak sorgulanabilmesi gerektiğini belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Bugün tapu dairesinde satış yapıldığında tapu aslı idare tarafından alınmıyor. Hâlbuki çoktan satılmış, hatta bu kişiye ait olmayan evraklar üzerinden sahte protokoller yapılabiliyor. Noterler bile tapu senedinin geçerliliğini kontrol etmenden vekalet düzenleyebiliyor. Tapu senetleri üzerindeki link ya da QR (Çabuk tepki) kod doğrulama sistemleri koyulmalı” dedi. 

Altın Emlak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181