Tasarımı ve içeriği yenilenen tapu belgelerinde neler değişti!
Birçok kişinin merak ettiği tasarımı ve içeriği yenilenen tapu belgelerinde neler değişti sorusunun cevabını sizler için araştırdık.

Bir arsanın, arsanın üzerinde bulunan yapının tamamının ya da bir kısmının sahibini gösteren belgeye tapu denir. Resmi bir evrak olan tapu devlet dairelerinde ve belirlenen tapu memurları tarafından verilir. Artık içeriği ve tasarımı yenilenen tapu senetlerine dijital uygulamalardan erişim sağlanacak.

Yeni ana taşınmaz tapu senetleri;
1. taşınmaz bilgileri
2. Malik bilgileri
3. Tescile ilişkin bilgiler olmak üzere üç bölüm olarak düzenlendi. Eski ve yeni tapu arasındaki farklar şöyle;
- Tapu senetlerinde bağımsız bölümlerin mimari projelerdeki brüt ve net yüzölçümlerinin tapu senetlerinde gösterilmesi sağlandı.
- Yeni tapu senetlerine her parsele mahsus tekil olarak verilen "taşınmaz numarası" basılması sağlanarak, taşınmaz bilgilerine doğrudan ulaşılma imkanı getirildi. Taşınmaz numarası ile parselin geçmiş bilgilerine de ulaşılacak.
- Yeni tapu senetlerinde maliklerin hissesi ve hisselerine düşen yüzölçümü sütunu getirildi.
- Eski tapu senetlerindeki pafta, sokak, sınırı gibi bölümler kaldırılarak yerine, QR kod basımı ile PARSEL_SORGULAMA üzerinden taşınmazın kadastro haritasına doğrudan ulaşım sağlanacak.
- Kadastro öncesi tutulmakta olan zabıt kayıtları için gerekli olan taşınmazın geldisi ve gittisi kısımları kaldırılarak sadeleştirildi.

Yeni tapu senetlerinin faydaları;
- Gelişen ülkemize yakışan geleneksel bir estetik değere sahip ve teknolojik yenilikleri barındırın, gereksiz bilgileri içermeyen bir tasarım yapıldı.
- Yeni tapu senetlerinde bulunan QR kod okutularak parselin haritası görülebilecek.
- Tapu senetlerinde bağımsız bölümlerin mimari projelerdeki brüt ve net yüzölçümlerinin tapu senetlerinde gösterilmesi sağlanacak.
- Vatandaşların T.C Kimlik numarası gibi gayrimenkullerinde de Taşınmaz Noları da Tapu senetlerine basılara, "İl, İlçe, Mahalle, Ada, Parsel, Bağımsız Bölüm No" yerine taşınmaz bilgilerine ve geçmişine doğrudan erişebilme imkanı sağlanacak.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181