İşte İstanbul Ofis Pazarı 2015 Üçüncü Çeyrek Raporu verileri!
İstanbul Ofis Pazarı, 2015 üçüncü çeyrek dönemini durağan geçirdi. Bu durağanlıkta, Haziran 2015’teki Genel Seçim sonuçlarına göre koalisyon hükümeti kurulamaması ve alınan erken seçim kararı önemli rol oynadı. Siyasi belirsizliklerin yanı sıra ekonomik belirsizliklerin de etkilediği pazarda çok büyük alanlı ofis kiralamaları gözlenmedi. Pazarda, 2015 üçüncü çeyrekte kurumsal kiralama ve satın almalar yerine, daha çok stoka eklenen ofis alanları belirleyici oldu.

MİA (merkezi iş alanı)’da 2014 yılı dördüncü çeyrek döneminden beri düşme eğiliminde olan A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı, 2015 üçüncü çeyrekte hızla yükseldi. Bu yükselişte özellikle Maslak ve Levent’teki ofis stok artışı etkili oldu.

Levent A sınıfı ofis stoku arttı!

Levent A sınıfı ofis stokunun 2015 üçüncü çeyrekte arttığı gözlendi. Tek yetkili pazarlaması Propin tarafından yapılan Şeker Kule, 2015 yılında Levent bölge ofis stokuna eklenen ilk bina oldu. Levent’te ayrıca bazı firmaların mal sahibi oldukları binalardan taşınması ve bu alanları da kiralamaya açması stoku arttırdı. Bu gelişmeler sonucunda, Levent A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı ikinci çeyrek döneme göre yükseldi. Kozyatağı A sınıfı ofis binalarında tamamlanan kiralamalar olduğu görüldü.

Kozyatağı A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı %26,1’e yükseldi!

Buna karşılık yeni ofis alanlarının stoka eklenmesi sonucunda Kozyatağı A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı %26,1’e yükseldi. Gözlenen stok artışıyla birlikte, 2015 üçüncü çeyrekte Kozyatağı A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalamasının yükseldiği tespit edildi. Bu yükselişin sebebi, üçüncü çeyrekte stoka eklenen yeni nesil ofis binalarındaki liste fiyatlarının bölge kira ortalamasının üzerinde olmasıdır. Kozyatağı’nda liste fiyatı genel ortalamanın üzerinde olan yeni nesil ofis alanlarının stoka eklenmesinin, 2015 ikinci çeyrek kira ortalamasının yükselişinde payı olduğu gözlenmişti. Buna karşılık, diğer bölgelerde yapılan kira indirimleri 2015 üçüncü çeyrekte MİA Dışı-Asya kira ortalamasının, grafiklerde sabit kalmasını sağladı.

Kavacık’ta 2015 birinci çeyrekten bu yana süren A sınıfı boşluk oranındaki düşme eğilimi, 2015 üçüncü çeyrekte de devam etti. Küçük ölçekli ofis alanlarının kiralanmasıyla birlikte A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı %9,3 oldu. Ancak bölgede büyük alanlı bir kiralama gerçekleşmedi.

2015 üçüncü çeyrekte artan ofis arzına bağlı olarak stok paylarında da değişiklik gözlendi. MİA’nın payı %39, MİA Dışı-Avrupa %18, MİA Dışı-Asya %31 ve Gelişmekte Olan Ofis Bölgeleri [Kâğıthane, Bomonti-Piyalepaşa, Kartal-Maltepe, Batı Ataşehir] %12 olarak tespit edildi.

İstanbul Ofis Pazarı, 2015 yılında gerçekleşen ve gerçekleşecek olan seçimler sebebiyle önceki yıllara göre daha sakin geçiyor. Siyasi ve ekonomik istikrar sağlanmasıyla birlikte 2016 yılından itibaren pazarın hareketleneceğini, yer arayışında olan firmaların karar verme süreçlerini daha hızlı geçireceklerini öngörüyoruz.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181