Mamak’ta 870 kentsel dönüşüm konutunun temeli atıldı
Ankara’nın Mamak ilçesindeki “Altıağaç-Karaağaç-Hüseyingazi Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamındaki 870 konutun temel atma töreni; Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, TOKİ Başkanı M. Ergün Turan ve Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül’ün katılımıyla gerçekleştirildi.

Akdoğan, “Yaşam standardı yükselecek”
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan temel atma töreninde yaptığı konuşmada, projeyle bölgede yaşayanların yaşam standardının yükseleceğini belirtti. TOKİ'nin bugüne kadar 680 bin konut yaptığını anımsatan Akdoğan, bu sayının yıl sonunda 700 bini bulacağını söyledi.
Yalçın Akdoğan, “Selvi Boylum Al Yazmalım” filminde “sevgi emek ister” sözünü hatırlatarak, millete sevdalı olduklarını, bu sevdanın gereği olarak da emek harcamanın, hizmet etmenin çok önemli olduğunu kaydetti.

Güllüce, “7 milyondan fazla binamızın değişmesi lazım”
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de Mamak ilçesi sakinlerine binalar bitene kadar kira ödemelerinin devam edeceği, kira almayanların haklarının da zayi olmayacağı müjdesi verdi.
Türkiye'de kentsel dönüşümün son bir kaç yılda başladığını anımsatan Güllüce, “Aşağı yukarı 7 milyondan fazla binamızın değişmesi lazım. İki sebepten değişmesi gerekiyor. Birincisi Türkiye'nin yüzde 90'ından fazlası deprem kuşağı üzerinde. O yüzden hızla binalarımızı depreme mukavim ve yaşanabilir, deprem riski olmayan hale getirmemiz lazım. İkincisi yeni Türkiye'ye uygun hale getirmemiz lazım” diye konuştu.
Türkiye'nin geçmişe göre refah seviyesinin daha yüksek olduğunu dile getiren Bakan Güllüce şöyle konuştu; “Kendi otomobilini yapan, tankını yapan, uçağını yapmaya kalkan bir Türkiye'nin mahalleleri, sokakları, evleri bugünkü gibi olmamalı, daha iyi olmalı. Türkiye'nin her tarafını şantiyeye çevirdik. Bakanlığımız, TOKİ, belediyelerimiz ve vatandaşların yaptıkları kentsel dönüşüm ile bir kaç yıla kalmaz hem bu riskli yapı problemini çözmüş, hem de insanlarımız, donatı alanları ile çevreye duyarlı, parkları, oyun alanları, okulları, otoparkları olan şehirlerde yaşar hale gelmiş olacak”
TOKİ Başkanı Turan'ın, kentsel dönüşüm kapsamında yapılan konut sayılı ile ilgili son 10 yıl içerisinde 296 bin rakamını telaffuz ettiğini hatırlatan Bakan Güllüce, bu rakamın Türkiye'deki bir büyük şehrin binalarının toplamı kadar olduğuna dikkati çekti.

Turan; “58 ilde 109 belediye ile kentsel dönüşüm yaptık”
TOKİ Başkanı M. Ergün Turan da törende yaptığı konuşmada, “Hükümetimizin aldığı karar çerçevesinde şehirlerdeki, eskimiş, plansız ve sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir bir hale gelmesi için büyük ölçekli projeler yürütülmektedir. Çağdaş kentsel çevrelerin üretilmesi, vatandaşlarımızın daha iyi yaşam koşullarına kavuşması için ülke çapında yürütülen bu çalışmalar başarıyla devam etmektedir” dedi.
2023 yılına kadar yaklaşık 6,5 milyon konutun dönüştürülmesinin hedeflendiğine dikkat çeken TOKİ Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü; “Türk ekonomisi de bu büyük değişimi kamu ve özel sektör ile birlikte güçlü bir kentsel yenileme programı ile yürütebilecek ve destekleyebilecek konumdadır. Sürdürülebilir, planlı, çevre kalitesini, yapı kalitesini sonuçta insanın yaşam kalitesini artıracak bu projeler ayna zamanda şehirlerin tarihi, kültürü ve doğal çevresini de titizlikle koruyarak ve geliştirerek sürdürülecektir. TOKİ olarak bu konuda büyük bir azim ve çaba içindeyiz. Yurt genelinde eşit bir yaklaşımla millet temelli projeler geliştirmekteyiz”
TOKİ’nin ürettiği konutların toplamı içerisinde kentsel dönüşüm konutlarının oranının yüzde 15 olduğuna dikkat çeken TOKİ Başkanı, yeni kalkınma programı çerçevesinde önümüzdeki dönemden itibaren kentsel dönüşüm konutlarının toplam konutlar içerisindeki oranının yüzde 40 civarında olacağını ifade etti. Turan, “Şu anda 58 ilde 109 belediye ile kapsamlı bir çalışma yürütmekteyiz. Şimdiye kadar 144 dönüşüm bitirdik. Yaklaşık 70 bin konut tamamlanmıştır. Şuanda 125 projemiz kentsel dönüşüm odaklı devam etmektedir. Bunların üç tanesi Mamak sınırları içerisindedir. Toplamda kentsel dönüşüm kapsamında biten ve devam eden konut sayısı 296 bin’dir. Bu projelerde, kamu menfaati düşünülürken vatandaşlarımız da mağdur edilmeden konut sahibi yapılmakta, köhnemiş bölgeler rehabilite edilmektedir” diye konuştu.

“Kentsel dönüşüm zenginleşme aracı olarak görülmemeli”
TOKİ olarak kentsel dönüşüm projelerini sosyal devletin bir yükümlülüğü olarak gördüklerini söyleyen M. Ergün Turan, gerek özel sektörün, gerek kamunun, gerekse de hak sahiplerinin bu dönüşümleri, bir fırsat, bir zenginleşme aracı değil, geleceğimizi garanti altına alan çoluk çocuğumuzu daha sağlıklı şehirlerde yaşatma hedefi olarak görmeleri gerektiğini vurguladı.

“Kentsel dönüşüm sadece fiziksel bir iyileştirme değil”
Turan, “Kentsel dönüşüm projeleri sadece fiziksel bir iyileştirme faaliyeti değildir. Dönüşüm projeleri ile o yerleşim birimine ayni ve nakdi finansal kaynak aktarılmanın yanında, insan ve toplum sağlığı kalitesini artırılması, yeni iş alanlarının ve kentleşme kültürünün geliştirilmesi, insanların sosyo-kültürel olarak zenginleştirilip kentte yaşayan insanlar arasında beraber yaşama kültürünün oluşturulması, yeni komşuluk birimlerinin kurulması, suç unsurlarının bertaraf edilmesi gibi birçok faydaları bulunmaktadır.” dedi.

Proje alanını yüzde 21’i konut, yüzde 57’si yeşil alan
Temelini atılacak olan projenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Mamak Belediye Başkanlığı ile müştereken yürütülen önemli bir proje olduğuna işaret eden TOKİ Başkanı proje ile ilgili şu bilgileri verdi, “Alanın büyüklüğü 574 bin metrekaredir. Bu alanda bulunan bin 350 gecekondunun bin 230’u anlaşma yoluyla yıkılmıştır. Bu bölgede üretilecek konut sayısı toplamda 5 bin 420’dir. Proje alanının yüzde 21’i konut, yüzde 57’si yeşil alan, yüzde 22’si de yollar ve sosyal donatılara ayrılmıştır. Dikkatinizi çekmek istiyorum; bölgenin yüzde 57’si yeşil alan olacaktır. Bakanlığımızca 2014 yılı mart ayından beri hak sahiplerine aylık kiraları ödenmektedir. İdaremizce 1. etapta yapılacak olan 870 konut ve 12 işyerinin ihalesi temmuz ayında iki ayrı müteahhitle KDV dahil toplam 88 milyon 460 bin lira bedelle ihale edilmiştir. İnşallah 2017 yılında konutlar teslim edilmiş olacaktır. Yaklaşık 50-60 yıldır çarpık yapılaşmaya maruz kalan bu alandaki riskli yapıların biran önce modern konutlara dönüşümünü sağlayacağız”

Akgül, “Emsali olmayan bir hızla gerçekleşti”
Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül de “574 bin metrekare alanı kapsayan 5 bin 420 konut imal edilecek bu alandaki kentsel dönüşüm projesi belki Türkiye'de emsali olmayan bir hızla gerçekleştirdiği anlaşmaları ve 870 konutun ilk etabının temelini atmayı Rabbim bizlere nasip etti. Bu mutluluğun en büyük paydaşları sizlersiniz. Sizler bizlere güvenip bu projeyi başlatmasaydınız bugün bu mutluluğu yaşamıyorduk” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Bakan Güllüce ve TOKİ Başkanı M. Ergün Turan ve Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, beton makinesinin butonuna basarak konutların temel atma işlemini başlattı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181