TOKİ 1 milyonuncu konutun teslimini gerçekleştirdi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) yapımı tamamlanan 1 Milyonuncu Konutun Anahtar Teslim Töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Ankara Sincan Saraycık TOKİ Konutları'nda yapıldı.

Buradaki konuşmasına tüm Sincanlıları selamlayarak başlayan Erdoğan, "Sizlerle birlikte Hacı Bayram-ı Veli'nin ve Yıldırım Beyazıd'ın şehrini, İstiklal Harbi'nin karargahını, 81 şehrimizin mihmandarı gazi başkentimizi selamlıyorum." diye konuştu.

Tüm eserlerin hayırlı olmasını dileyen ve yatırımların kazandırılmasında emeği geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığını, Toplu Konut İdaresini, yüklenici firmaları, mühendisleri ve işçileri tebrik eden Erdoğan, Türkiye'nin en büyük konut hamlesinin 1 milyonuncu konutunun anahtarını da bu vesileyle teslim etmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Şehir nüfuslarındaki aşırı artışın bir süre sonra Türkiye'de de hızlı ve yaygın konut üretimini zorunlu hale getirdiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Rahmetli Özal'ın kurduğu TOKİ'yi yeniden yapılandırarak, ülkemizin konut ve kamu binası üretim merkezi haline getirdik. Ülkemizde 1964-1979 yılları arasında 250 bin binada 878 bin konut, 1980-2002 yılları arasında 1 milyon 65 bin binada 4 milyon konut, 2003-2019 döneminde ise 1 milyon 173 bin binada 11 milyon 320 bin konut üretilmiştir. Bu tablo da göstermektedir ki Türkiye'nin konut sorununun çözümünde son 19 yıl kritik öneme sahiptir."

Erdoğan, bugün 1 milyonuncu konutun anahtar teslimini yapacaklarını anımsatarak, şöyle devam etti:
"Anahtar teslimini yapacağımız kardeşimize TOKİ'nin inşa ettiği tüm konutlarda oturanlara evlerinin hayırlı olmasını diliyorum. Kimileri tutarsız eleştirilerle kara çalmaya çalışsa da TOKİ vasıtasıyla dünyada kimsenin başaramadığını biz gerçekleştirdik. Yaklaşık 200 milyar liralık yatırımla her kesimden insanımızı, şehit ve gazi ailelerimizi, engelli kardeşlerimizi ev sahibi yaptık. Birilerinin dilinden düşürmediği ancak hiçbir zaman başarmayı hayal dahi edemeyecekleri sosyal devlet anlayışı işte budur. Elde edilen bu netice büyük bir başarı olmanın yanında milletimizin devletine olan itimadının en güzel ispatıdır. Bu kapsamda son olarak 100 bin sosyal konut kampanyasını başlattık. Yatay mimari esaslı mahalle kültürünü yaşatan bir anlayışla yürüttüğümüz bu kampanyada, şu ana kadar 12 bin sosyal konutun yapımını tamamladık. Halen 76 bin sosyal konutun inşasına devam ediyoruz. Kentsel dönüşüm konut politikalarımızın bir diğer önemli başlığıdır. Geçtiğimiz 9 yılda ülkemizde kentsel dönüşüm projeleriyle 2,5 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Geçtiğimiz yıl 80 bin konutu dönüştürdük. Halihazırda 300 bin konutun dönüşümü de sürüyor. Kentsel dönüşüm amacıyla 61 ilde yürütülen 122 projede yatırım maliyeti 30 milyar lira olan 258 bin konut için kolları sıvadık. Bunların 10 binini teslim ettik, 63 binin yapımı sürüyor. Diğerleri ise proje aşamasında."
 
“Kurum, Millete hizmet yolunda çıkış noktamız hep 94 ruhu oldu”
Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sincan Saraycık TOKİ Konutları'nda TOKİ 1 Milyonuncu Konut Anahtar Teslim Töreni'nde yaptığı konuşmada, Ankara’da tarihi bir gün yaşandığını belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2003’te başlattığı konut seferberliğiyle inşa edilen 1 milyonuncu konutun anahtarını teslim etmenin coşkusunu ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak 81 ilde gerçekleştirilen 300'ün üzerinde ziyaretle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu şehircilik vizyonunu hayata geçirmenin gayretiyle çalıştıklarını ifade eden Kurum, şöyle devam etti:
 
"Millete hizmet yolunda çıkış noktamız hep Türkiye’nin şehircilik tarihinin altın döneminin başladığı 1994 oldu, 94 ruhu oldu. 1997'de Kağıthane Başak Konutları ile başlayan sosyal konut hamlesiyle İstanbul, sosyal belediyecilikle tanıştı. Ardından 81 ilimiz, 84 milyon vatandaşımız gerçek anlamda on yıllardır hasretle yolunu gözlediği sosyal devletle müşfik devletle tanıştı. Gerçek halkçılıkla gerçek milliyetçilikle gerçek devrimcilikle tanıştı."
 
Bakanlığın yaptığı çalışmalara da değinen Kurum, "4 bin 400 şantiyemizde yüzbinlerce mimar, mühendis ve işçi kardeşimizle 1 milyon konut ürettik. Nasıl sosyal konutta 1 milyon yeni yuva ürettiysek kentsel dönüşümle de 1,5 milyon konutu dönüştürdük. Bugün TOKİ’mizle 600 şantiyede, 90 milyarlık yatırımla 300 bin konut inşa ediyoruz. Salgın şartlarına rağmen milletimizi sıcak yuvalarına kavuşturmak için gece gündüz demeden çalışan TOKİ Başkanımıza, mimarlarımıza, mühendislerimize, işçi kardeşlerimize teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
 
“Bulut, ülkemizin en güvenli ve sağlam konutları TOKİ üretimi”
Törenin açılış konuşmasını yapan TOKİ Başkanı Ömer Bulut ise Toplu Konut İdaresi Başkanlığı olarak inşa edilen 1 milyon konutla yaklaşık 5 milyon vatandaşı TOKİ çatısı altında buluşturmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

2003 yılında TOKİ'nin kurumsal mimarisindeki değişiklik ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu vizyonla başlatılan seferberlikle 19 yılda sosyal donatılarıyla birlikte güvenli ve kaliteli konutlar üretildiğini ifade eden Bulut, şöyle devam etti:
"Bugün, ülkemizin en güvenli ve sağlam konutlarının TOKİ üretimi olduğunu söylemekten onur ve mutluluk duyuyorum. 'Dost eli' bir kurum niteliğine bürünen TOKİ sayesinde dar gelirli vatandaşlarımız, özlem duydukları güvenli ve konforlu konutlara kavuştu. İnsanımız için dün uzak bir hayal olan ev sahibi olmak, bugün gerçek oldu. Ülkemizin tüm şehirlerinde, ilçe ve köylerinde inşa ettiğimiz yapılar, dünyada benzeri olmayan bir sosyal konut üretim modelinin ürünüdür. Son inşa ettiğimiz konutların da yüzde 98’i sosyal konut olup, tümü yatay mimari anlayışla hayata geçirilen ve şehirlerimize değer katan uygulamalardır."
 
TOKİ olarak üretimlerini 3 temel anlayışı esas alarak sürdürdüklerini belirten Bulut, "Bunlar, şehirlerimizin yerel dokusundan ilham aldığımız ve az katlı proje planlarını ifade eden yatay mimari yaklaşım, geleneksel semt kültürünün gelişimine zemin hazırlayan mahalle temalı tasarımlar ve kalite prensibidir. Bu üç yaklaşım doğrultusunda projelendirdiğimiz yeni yerleşimlerin içinde meydanı, okulu, camisi, parkı, yeşil alanları, güçlü altyapısı, sosyal donatı ve sosyal alanlarıyla şehirlerimizin kadim mimari ve yaşam kültürüyle bütünleşiyor." ifadelerini kullandı.
 
Konuşmaların ardından Kars'ın Sarıkamış, Diyarbakır'ın Sur, Giresun'un Bulancak, Denizli'nin Bozkurt, Kocaeli'nin Dilovası, Burdur'un Karamanlı ilçeleriyle canlı bağlantılar yapılarak TOKİ'nin yaptırdığı evlerin anahtarları hak sahiplerine teslim edildi.

TOKİ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181