TOKİ, 60 il 143 ilçede toplamda 190'a yakın kentsel dönüşüm projesi yürütüyor!
TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde (FSMVÜ) gerçekleştirilen "Kentsel Dönüşümde Yeni Yaklaşımlar" konulu panele katıldı. Özçelik yaptığı konuşmada,  son 14 yıl içinde kentsel dönüşüm kapsamında yaklaşık 17 milyar liralık ihale yaptıklarını ve 60 il, 143 ilçede 72.5 milyon metrekare alanda kentsel dönüşüm projesi yürüttüklerini söyledi.

Başta üniversiteler olmak üzere meslek kuruluşlarının bu ve benzeri bilimsel toplantıları sıkça düzenlemesinin değerli ve verimli olduğunu vurgulayan Özçelik, “Sürdürülebilir dönüşümü esas alan; sosyal adaleti ve gelişimi, sosyal bütünleşmeyi, yerel kalkınmayı, tarihi ve kültürel mirası ve doğal çevreyi koruyan bütünleşik bir yaklaşıma ihtiyaç vardır” dedi.

“Dönüşümün temeli insandır”
Kentsel dönüşüm projelerinin temelinde insan olduğunu belirten Özçelik, şöyle devam etti:  “Bu yüzden yeşil alanı, sosyal donatısı olmayan ve insanların sosyo-psikolojik ihtiyaçlarını gözetmeyen, gidermeyen projelere kentsel dönüşüm projesi diyemeyiz, dememeliyiz. Dolayısıyla Yeni Yaklaşımlardan biri bu olmalıdır. İkincisi; Mekânı anlamak, tanımak ve algılamak zorundayız. Yani Dönüşüm yapılırken, bozulmuş olan kentsel mekânın ekonomik, toplumsal, fiziksel ve çevresel koşulları algılanmalı ve bütünleşik bir yaklaşımla iyileştirmeye yönelik eylemler geliştirilmelidir.”

TOKİ olarak, kentsel dönüşüm alanında edindikleri tecrübeleri paylaşan Özçelik, “Kentsel Dönüşümde tüm bileşenler veya paydaşlar fedakârlık göstermelidir.  Yerinde dönüşüm esas olmalıdır. Dönüşüm şehre yük değil, değer katmalıdır. Tasarımın gücünü kullanmalıyız. Kentsel dönüşümde profesyonelliği ve beceriyi önemsemeliyiz”dedi.

60 ilde 190 kentsel dönüşüm projesi
Son 14 yıl içinde kentsel dönüşüm kapsamında yaklaşık 17 milyar liralık ihale yaptıklarını belirten Özçelik, “Şu anda 60 il, 143 ilçede 72.5 milyon metrekare alanda toplamda 190’a yakın kentsel dönüşüm projesi yürütüyoruz. Bu kapsamda ihale ettiğimiz konut sayısı yaklaşık 140 bindir. TOKİ’nin ürettiği toplam konut sayısının içinde Kentsel Dönüşüm konutlarının oranı 2017 yılı içinde %34’18 olmuştur” diye konuştu.

Sanayi siteleri de dönüşüyor
Kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında, sadece konut alanlarını değil, sanayi sitelerini de dönüşüm içinde değerlendirdiklerini vurgulayan Özçelik, “Şehir merkezlerinde kalan ve kent estetiğini bozan sanayi sitelerine uyguladığımız dönüşüm programıyla, kent merkezlerini sanayi sitelerinden arındırıyoruz.  Son bir ay içinde Diyarbakır, Aksaray, Bolu, Rize, Denizli olmak üzere 3 bin 500 işyerinin yer aldığı 6 sanayi bölgesinin ihalesini yaptık” dedi.

“Şehirlerimizi gecekondu, kaçak, köhnemiş ve fonksiyonunu yitirmiş yapılardan arındırmadıkça ve binalarımızı depreme karşı güvenli hale getirmedikçe marka şehirler oluşturamayız” diyen Özçelik, sözlerini şu şekilde tamamladı: “TOKİ olarak 821 bin konut rakamına ulaştık. Geçtiğimiz yıl 65 bin konutu ihale etmiştik, bu yılda aynı rakama ulaşacağımızı tahmin ediyorum.  Kentsel dönüşüm başta olmak üzere alternatif modellerle ağırlıklı olarak sosyal konut üretmeye ve şehirlerimize değer katmaya devam edeceğiz. Panelin hayırlı olmasını diler, Üniversitenin adını aldığı İstanbul’un maddi ve manevi sahibi Fatih Sultan Mehmet’i de bu vesileyle rahmet, minnet ve şükranla anar, hepinize saygılar sunarım.”

TOKİ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181