TOKİ'de hedef her yıl 13 bin emekliyi ev sahibi yapmak!
TOKİ Başkanı Turan, yaptıkları çalışmanın sonuçlarını paylaştı. Çalışmayla, son 13 yıllık dönemde TOKİ'nin olmaması durumunda 450 bin ailenin 'asla' ev sahibi olamayacağı ortaya çıktı.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, Posta Gazetesi'ne açıklamalar yaptı. 1984'te kurulan idarenin 2002'ye kadar 43 bin konut ürettiğini söyleyen Turan, "Bu rakam 2003 ile 2016 yılları arasında 715 bine çıktı. Yani 19 yılda 43 bin konut üreten bir idareden, son 13 yılda 715 bin konut üreten bir idareye dönüştük" dedi.

HEDEFTE 500 BİN SOSYAL KONUT DAHA VAR
TOKİ'nin 2023 hedefi, 1 milyon 200 bin sosyal konut üretmek. Bu da şu demek; Önümüzdeki yıllar içinde idare 500 bin konut da üretecek. 2016 hedefi ise 60 bin konut. 2016 ile 2019 yılları arasında da 250 bin konut üretilmesi planlar arasında.

TOKI'YE YANLIŞ BİR ALGI VAR'
TOKİ'yi sosyal konut üreten değil de, zenginlere konut üreten bir idareymiş gibi gösteren yanlış bir algının olduğuna dikkat çeken Turan, "Bu son derece yanlış bir algı. Ürettiğimiz konutların yüzde 90'ı dar ve orta gelir grubuna yönelik. Sadece yüzde 10'luk kısmı, bu konutların finansmanını sağlamak için kullanılan yüksek fiyatlı konutlar" diye konuştu.

EMEKLİYE 'İKİNCİ BAHAR' SÜRÜYOR
TOKİ, projelerinde emeklilere yüzde 25 kontenjan ayırıyor. 'Emeklilere özel' konut projeleri de geliştiriyor. İdare, Anadolulu emeklileri 250 liradan; büyükşehirlerdeki emeklileri ise 350 liradan başlayan taksitlerle ev sahibi yapıyor. 'Emeklilere İkinci Bahar' kampanyalarını hatırlatan Başkan Turan, "İlk etapta 17 ilde 4340 konut için ön talep toplayıp, kura çekimlerini yaptık. Yoğun talepten kampanyada yeni konutları satışa koyduk. 14-31 Mart arasında 18 ildeki 3341 konut için emeklilerin ön taleplerini toplayıp, kura ile hak sahiplerini belirlemeye başladık" dedi. Turan, her yıl yaklaşık 15 bin emekliyi ev sahibi yapmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

"BAMBAŞKA KONUTLAR GÖRECEKSİNİZ"
Başkan Turan, geçmiş yıllarda idareye yapılan eleştirilere de değindi. Zaman zaman yapılan bazı üretim hataları nedeniyle TOKİ'nin eleştirilere maruz kaldığını söyleyen Turan, "Bu hatalar hızlı üretim disiplininden ve o güne kadar olan sektör birikiminden kaynaklanıyordu. Dün dünün koşullarına göre şekillendi. Ancak bugün ekonomi gelişti. Halkımız da.bizde değiştik, geliştik. Artık birbirine benzeyen TOKİ evleri değil, üretilen şehrin dokusuna uygun birbirinden farklı mimaride evler göreceksiniz" dedi. Üretecekleri projelerin sosyal alanlarına da geniş yer vereceklerini söyleyen Turan şöyle konuştu, "Artık bir toplu konut bölgesi değil; sokağı, caddesi olan şirin kasabalar, şehirler inşa edeceğiz. Projelerimizde dükkanlar, okullar, çarşılar, bisiklet yolları, meydanlar olacak."

EMEKLİ EVLERİNE BAŞVURU ŞARTLARİ
- Başvuru sahibinin SGK'dan emekli olması.
- Projenin bulunduğu il veya ilçede 1 yıldan az olmamak koşuluyla ikamet ediyor olması veya il nüfusuna kayıtlı olması.
- TOKİ'den konut satın almamış olması ve konut kredisi kullanmamış olması.
- Kendisine eşine veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı evin olmaması.
- Aylık gelirinin en fazla net 3 bin 200 lira olması. İstanbul için gelir şartı ise 3 bin 700 lira. 

Şebnem Ber / Posta 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181