TOKİ hedef büyüterek konut üretmeye devam ediyor!
2016'da 65 bin sosyal konut üreten TOKİ hedef büyüterek, 2017'de daha fazla konut inşaa edecek. Yılın ilk yarısında 40 bine yakın sosyal konut üreten idare, Güneydoğu’daki illerimizde terörden kaynaklı zarar gören yerlerin onarımını da üstlendi. Yeni yerleşim alanlarının açılmasına öncülük eden TOKİ, son iki ayda atağa kalkarak birçok il ve ilçede dar gelirli vatandaşların ev sahibi olma hayalini gerçeğe dönüştürüyor. Dev ihalelerde elde ettiği gelirlerle yeni projeler planlayan TOKİ’nin şantiyelerinde ise binlerce mühendis ve işçi çalışıyor. İdarenin en önemli gelir kalemlerinden olan arsa ihaleleri ise dev firmaların yakın takibinde. 

Şehit yakını ve gazilere ev
- TOKİ, 1987 yılından bugüne kadar 20 binden fazla şehit ailesine, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine 702 milyon liralıkfaizsiz konut kredisi kullanma imkânı sunarak ev sahibi olmalarını sağladı. Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri iki farklı uygulamadan yararlanarak ev sahibi olabiliyor. 
- Faizsiz konut kredisi kullanılabiliyor 
- Kuralara katılmadan doğrudan konut alma hakkına sahip olabiliyor. 
Başvuru yapacak vatandaşların doğrudan konut alma hakkından yararlanabilmesi için sadece projenin bulunduğu il sınırları içinde en az 3 yıldır ikamet etmiş olması veya il nüfusuna kayıtlı olması gerekiyor. Şehidin medeni durumu bekâr ise öncelik anneye olmak üzere ana veya babaya, evli ise dul eşine veriliyor. 

30 MİLYON KREDİ
Şehit yakınları yalnızca oturacağı daireyi belirlemek için kura çekilişine katılıyor. Bu arada TOKİ, 1 Mart 2017 tarihli ve 29994 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle “Demokrasi Şehit Yakını ile Gazilerine” de faizsiz konut kredisi kullandırmaya başladı. İdare, 298 Demokrasi Şehit Yakını ile Gazisine, toplam 30 milyon 112 bin lira kredi verdi. 

EMEKLİLERE ÖZEL KAMPANYA   
-Yılın ilk yarısında 35 bin 172 konut üreten TOKİ, emeklileri konut sahibi yapmak için kolları sıvadı. İlk etapta 20 bin emekliyi ev sahibi yapmayı planlayan idare, şu teklifi sunuyor; Doğrudan idare uygulaması olan, mevcut ve projelendirilmekte olan konut üretimlerinde emekli vatandaşlara yüzde 25 konut kontenjanını ayrılıyor. Emeklilerin talepleri doğrultusunda, uygun olan alanlarda konut projeleri geliştiriliyor. Başvuru şartları ise şöyle;
- T.C. vatandaşı olunması, 
- Projenin bulunduğu il-ilçe sınırları içerisinde bir yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olunması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olunması  
- TOKİ'den konut satın almamış olunması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olunması  
- Kendisine eşine veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı - kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun olmaması 
- Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması  
-Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 3 bin 200 lira olması  
-SGK'dan emekli olması; eşlerden her ikisinin de emekli olması durumunda yalnızca birinin başvuruda bulunması Emekli olan vatandaşların bir hane halkı adına yalnızca bir adet başvuru yapma hakkı bulunuyor. 

Dev ihalelerin gözdesi  
Değerli lokasyonlarda arsaları olan TOKİ, markalı konut projesi üreten şirketlerin de gözdesi oldu. Son bir  ayda gerçekleştirilen ihalelerde TOKİ’nin kasasına hatırı sayılır miktarda paranın girmesinin yolu açıldı. Bunlardan birisi Ataşehir'de hayata geçirilen İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nde (İFM) Merkez Bankası'nın ihalesi oldu. Arsayı alan şirket, arsa üzerinde proje geliştirecek, elde ettiği gelirin satışta belirlenen oranını da arsa payı olarak TOKİ'ye verecek.TOKİ, bu yatırımla, finans piyasalarını devler ligine hazırlanma misyonunu da elde etmiş oldu.TOKİ'nin Kağıthane Arıcılar’da yer alan arsasına ise yüzde 60 kurum payı ile rekor teklif geldi.

ATAŞEHİR'DE 298 BİN TL
TOKİ Ataşehir Şerifali projesinde yer alan 25 konut kurasız olarak dün satışa sunuldu. 1+1’den 3+1’e farklı tipte dairelerin yer aldığı projede, yüzde 10, yüzde 15 ve yüzde 25 peşinatla konut sahibi olmak mümkün. 298 bin 494 lira ile 550 bin 213 lira arasında değişen fiyat aralıklarıyla satışa sunulan daireler için 96, 108 ve 120 ay vade imkânı sağlanıyor. Projede en düşük taksit tutarı 1.865 lira, en yüksek taksit tutarı ise 5 bin 158 lira olarak belirlendi. 

SOSYAL KONUTTA ÖNCÜ  
Sosyal Konut Projesi kapsamında bakanlıkça aktarılan kaynak ise 1 milyar 600 milyon liraya ulaştı.  Peşinat ödeme, kefil zorunluluğu yok  Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamındaki dar gelirli vatandaşların ev sahibi olabilmesini amaçlayan “sosyal konut” desteğinde vatandaşlara, 270 ayda borçlarını geri ödeme imkanı tanınıyor. Kefil ya da proje başlangıcında “peşinat” veya herhangi bir ödeme de talep edilmiyor. Konut desteği kapsamında yüzde 50 oranında engeli olan vatandaşlar için yüzde 10'luk kontenjan ayrılıyor.   

BAŞAKŞEHİR’E YENİ KİMLİK
İstanbul’da Kayaşehir, Başakşehir'in yeni gelişim bölgesi olarak öne çıkmasında TOKİ başrolü oynadı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, muhtemel Kanal İstanbul, 3. Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu, metro ve havaray gibi kamu yatırımlarıyla öne çıkan bölgede etap etap inşa edilen konutlarda geçmiş dönemde 50 bin liradan başlayan fiyatlarla daire sahibi olanlar şimdi yatırımlarının katlanarak değerlenmesinin keyfini yaşıyor. 

TOKİ kredisi nasıl alınır? 
* İdarenin finansman durumuna göre her yıl yayımlanan tebliğler kapsamında toplu konut yapımcılarına kredi kullandırılıyor. 
* Emekli Sandığı’nca maaşa bağlanan tüm şehit aileleri ve terör malulleri ile bunların dul ve yetimleri faizsiz kredilerden yararlanabiliyor. 
* TOKİ, ayrıca özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilere ait tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için kredi desteği sağlıyor. 

PROJELER BU ŞEHİRLERDE
-Zonguldak : Alt gelir grubu için TOKİ Zonguldak Gökçebey Bakacakkadı başvuru dönemi devam ediyor. 75 metrekarelik 2+1 daire seçeneğine yer verilen projede açıklanan fiyat ise 106 bin 094 lira. 
- Kocaeli - Kandıra:  Ön şartsız, kurasız başvuru önceliğine göre satışı yapılacak konutlar 109 metrekareden başlıyor. 29 Eylül 2017 tarihine kadar satışta olan dairelerin fiyatı ise 149 bin 421 ile 170 bin 163 lira  arasında değişiyor. 
- Malatya - Pütürge:  TOKİ, bu yıl Pütürge ilçesinin Ağalar Mahallesi ve Pazarcık Mahallesi'nde toplam 295 konutluk yeni bir projeye imza atıyor. 
- Karabük - Safranbolu: TOKİ, Karabük Safranbolu Kirkille projesinde 162 adet konut yer alacak. Başvuru sürecinin sona erdiği projede konut fiyatları 153 bin 585 lira ile 188 bin 52 lira arasında değişiyor. Projedeki konutların kuraları 8 Ağustos'ta(bugün) çekilecek. 
- Gaziantep - Islahiye: Fevzipaşa Mahallesi’nde hayata geçireceği 596 konutun ihalesi geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. 
- Kastamonu: İhalesi gerçekleştirilen Kastamonu İhsangazi projesinde 110 konut inşa edilecek. 
- Manisa -Yunusemre: TOKİ  ileYunusemre Belediyesi işbirliğinde Akgedik’te inşa edilen 5 bin 500 konutluk Yunuskent projesinin ilk bin 101 adedi yıl sonuna kadar tamamlanacak. Bu ay ise ikinci kısmında yer alan konutlar için ihale gerçekleştirildi. 
- Manisa - Demirci: Manisa Demirci Toplu Uygulaması kapsamında stok eritme kampanyası devam ediyor. Satış bedeli 132 bin 612 lira olarak açıklanan daire için 6 bin lira peşinat talep ediliyor. 

175 bin liradan başlıyor
- Adana - Seyhan: Seyhan ilçesinin Barış Mahallesi’nde konumlanan TOKİ konutlarının 1. Etap başvuruları 11 Ağustos’ta sona erecek. Bin 103 konutun yer aldığı projede 2+1 ve 3+1 tipi dairelerin fiyatları 175 bin 651 lira ile 290 bin 956 lira arasında değişiyor. 108, 120 ve 144 ay vade imkânının sunulduğu projeden yüzde 10, yüzde 15 ve yüzde 25 peşinatla konut sahibi olmak mümkün. 
- İzmir – Torbalı: Torbalı’nın en büyük mahallesi olan Ayrancılar’daki 315 konut için geri sayım hız kazandı. 5 katlı inşa edilecek konutlar 2+1 ve 3+1 şeklinde planlandı. Konutların inşaat oranında yüzde 30’a gelindiğinde başvuru süreci de başlamış olacak.  
- İstanbul - Maltepe: İstanbul'un Maltepe ilçesindeki kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Başıbüyük Mahallesi'ne 305 konut inşa edilecek. 
- Balıkesir - Bigadiç: Bigadiçlilere müjdeli haber Belediye Başkanı İsmail Avcu’dan geldi. Avcu, TOKİ’nin şehirlerine 486 konut kazandıracağını açıkladı. 
- İzmit: İzmit’te kentsel dönüşüm kapsamında 552 bina inşa edilmesi planlanıyor. 408 adet parseli kapsayan projede bin 145 adet bağımsız bölümün 5 bin kişinin yaşaması için modern bir şekilde inşa edilmesi gündemde. Vatandaşların yaşam koşullarını iyileştirmeyi hedefleyen projede taksitler de makul bir seviyede olacak. 

yeni projede temel atıldı
- Ankara – Kahramankazan: Kira öder gibi taksitlerle ilçeye kazandırılacak 334 yeni konut için ihale, önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek. 
- Kocaeli - Gölcük: Sivritepe Mahallesi’nde 540 konutluk kentsel dönüşüm projesine başlandı. Bu yolla sahil kesiminde güvenli ve daha sağlam yapılar inşa edilecek. 
- Çorum:  Şehrin merkezinde 699 konut yapılacak. Projenin ihalesi geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilmişti.. 
- Bursa -Gemlik:  Kayhan - Cihatlı mahalleleri kentsel dönüşüm ve gelişim projesi 224 adet konut ve 12 adet dükkan inşaatları geçen ay ihale edildi.. 
- Kayseri –Yahyalı: Fevziçakmak Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında 186 adet konut inşa edilecek. 
- Kırşehir:  Akpınar’da 3. Etap projesi kapsamında 141 adet konut ile bir adet ticaret merkezinin inşasına başlanıyor. 
- Çankırı- Atkaracalar: İhalesi yapılan 193 konutun temeli atıldı. 
- İzmir -  Çeşme: Reisdere Konutları'nın birinci etabında yer alan 482 konutun teslimlerine başlandı.  Bu arada Beşiktaş’taki 18 dönümlük TBMM lojmanlarının bulunduğu arazi TOKİ’ye devredildi. Gayrimenkul uzmanları, araziye yapılacak yeni projenin toplam değerinin 1 milyar lirayı rahatlıkla aşacağını öngörüyor. Ayrıca yaklaşık 2.5 milyon metrekare büyüklüğe sahip olan Maltepe Kenan Evren Kışlası, Marmara Üniversitesi'nin oldu. 

386 lira taksitle ev 
Ankara Mamak Gülseren Mahallesi “Alt Gelir Grubu Konut Projesi” kapsamında 177 adet 2+1 ve 8 adet 1+1 konut inşa edilecek. Projedeki konutların kura çekilişi 15 Ağustos'ta gerçekleştirilecek. Toplan 185 adet konutun yer aldığı projede en düşük konut bedeli 78 bin 945 lira, en yüksek konut bedeli ise 153 bin 90 lira olarak belirlendi. Yüzde 12 peşinatla konut sahibi olunabilen projede 180 ay vade imkânı sağlanacak. En düşük taksit tutarının 386 lira olduğu projede en yüksek taksit tutarı ise 18 bin 371 lira olarak açıklandı. 
 
Güneş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181