TOKİ restorasyon kredisi desteğini attırdı!
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, restorasyon kredisi için 1 Nisan'da alınmaya başlanan başvurularının 29 Nisan tarihine kadar kabul edileceğini kaydetti. Unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki tarihsel değerleri, sağladığı restorasyon kredileriyle gelecek nesillere kazandırmayı hedefleyen TOKİ, restorasyon kredisi üst limitini artırdı.

TOKİ Başkanı Turan yaptığı açıklamada, 11 yılda 654 kültür varlığına 62 milyon lira destek verdiklerini belirterek özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan, korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için gerekli şartların sağlanması halinde kredi sağladıklarını ifade etti.

Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonuna katkı sağlamak amacıyla 2005'te restorasyon kredisi uygulaması başlattıklarını dile getiren TOKİ Başkanı Turan, “İdare olarak 11 yılda 654 kültür varlığına kredi desteği verdik. Bunlardan 437 taşınmaz kültür varlığının restorasyonu tamamlanarak İdaremiz tarafından geçici kabulü gerçekleştirildi.” dedi.

Kredi üst limiti 150 bin lira
Kredi üst limitinde artış sağlandığına dikkati çeken Turan, şunları söyledi: “2005 ve 2006 yıllarında sağladığımız 75 bin lira kredi üst limitini, yıllar içerisinde aşamalı olarak yükselterek 2016 yılı için 150 bin liraya çıkardık. Her bir proje için, keşif özetinin yüzde 70'ine kadar ve en fazla 150 bin lira olmak üzere kredi kullandıracağız. Restorasyon kredisi için yapılacak müracaatlarda, özel mülkiyetteki yapıların Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulları tarafından alınmış tescil kararının ve onaylı rölöve ve restorasyon projelerinin bulunması gerekiyor.”

Kent dokusunun iyileştirilmesine öncelik
Kent dokusunun iyileştirilmesine öncelik verdiklerini aktaran Turan sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle tarihi kent dokularının iyileştirilmesine yönelik olan ve yerel yönetimlerin öncülüğündeki tüm müracaatlara kredi verilecek. Bakım, onarım ve restorasyon işlemleri yapılacak taşınmaz kültür varlığının mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri, kullanım amacı göz önünde bulundurulacak. Taşınmaz kültür varlığının bakımı, onarımı ve restorasyonu için yapılacak işlemlerin, yapının kültür varlığı niteliğinin devamının sağlanması, gerekirse sağlıklaştırılması ve yapıya işlev kazandırılması amacına yönelik olması zorunluluğu bulunuyor.”

Başvuru 29 Nisan'a kadar yapılabilecek
Turan, restorasyon kredisi için 1 Nisan'da alınmaya başlanan başvurularının 29 Nisan tarihine kadar kabul edileceğini kaydetti.Başvurular TOKİ'ye bizzat ya da TOKİ'nin İstanbul hizmet binası adresine kargo ve diğer posta araçlarıyla yapılabilecek. Başvuru şartlarına “www.toki.gov.tr/restorasyon-kredileri” internet adresinden ulaşılabilecek.

TOKİ'nin bugüne kadar kredilendirdiği projelerin bulunduğu yerler şöyle: “İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Amasya, Bartın, Çanakkale, Elazığ, Erzurum, Muğla, Mardin, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne, Isparta, Tekirdağ, Şanlıurfa, Artvin Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Taraklı, Bolaman, Bandırma, Ayvalık, Milas, Ula, Foça, İnegöl, Mudanya, Midyat, Seydiler, İnebolu, Alanya, Akçaabat, Osmaneli, Mudurnu, Kemaliye, Göynük, Taraklı, İncesu, Datça, Yatağan, Bodrum, Zile ve Daday, Mustafapaşa, Birgi, Kalkan, Çavuşin, Uzungöl.”

TOKİ 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181