TOKİ yenilikçi konut modeli üretecek!
Son 10 yılda siyasi istikrar ile küresel kriz dalgasını teğet geçen Türkiye, konut ve inşaat sektörü de piyasa kırılganlıklardan büyük ölçüde korunarak ilerleme sürecinde devam ediyor. Türkiye'nin emlak piyasasını değerlendiren Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan önemli açıklamalarda bulundu. Global ölçekteki dalgalanmalara rağmen sektörün duruşu ve politikasıyla ayakta durduğuna değinen Turan," Bölgesel olarak yaşanan jeopolitik sorunlar dikkate alındığında, özellikle bir marka şehir olan İstanbul ve yakın bölgelerinde yürütülen Körfez Geçişi, taşıma ve metro projeleri, Yeni Boğaz Köprüsü, Havalimanı, Tüp Geçit ve kentin finansal bir merkez olması için yürütülen çalışmalar ile Türkiye bir "cazibe merkezi" olarak güçlü pozisyonunu koruyor" ifadelerini kullandı.

5 BİN KONUT İHALESİ
Büyük yatırımların etkisiyle aktif bir süreçte olduklarının altınız çizen TOKİ Başkanı, "Alt ve orta gelir grubundakilere dönük 700 bine ulaşan konut üretimiyle TOKİ, sektöre öncülük eden çizgisini koruyor. 1984 yılında kurulan ancak yukarıda bahsettiğim güçlü hükümet ve siyasi istikrarın katkısıyla 2002'ye 19 yılda toplam 43 bin 145 konut üretebilen Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı insanımızın en temel gereksinimi olan barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla 13 yılda 703 bin konut inşa etmiş durumda. Ve Türkiye'nin dört bir yanında yeni yerleşim alanları kurarak; onlarca yeni konut projesini hayata geçirerek bu çalışmalarını yılda 60 bin konut üreterek 2023 yılına kadar l milyon 200 bin konuta ulaşmayı planlıyor. Sadece TOKİ, yılda 60 bin konut hedefi doğrultusunda 2016 Ocak ve Şubat ayları içi aylık 5 bin konut ihalesini de gerçekleştirdi" dedi.

UÇURUMU KAPATAN MODELİ UYGULUYORUZ
Ergün Turan, konut projelerine ek olarak TOKİ'nin ülkedeki kamu kuruluşlarının ihtiyaçlarına bağlı olarak eğitim, sağlık, spor ve sosyal binaları ve kamu hizmet binalarını da içeren toplam 7 bin 989 sosyal donatının da çoğunu tamamladığını söyledi. Turan, "TOKİ, aynı zamanda sosyal tip konut projeleri için fon üretmek için yenilikçi modeller de oluşturmaktadır. Bunların en önemlisi, hasılat paylaşım modeli tabir ettiğimiz, yüksek gelir gruplarına konut sağlayarak alt ve orta gelir gruplarına fon üreten finansman modeli. Bu model, TOKİ'nin sahibi olduğu İstanbul ve Ankara gibi illerdeki arsalar üzerinde özel sektörle işbirliği halinde konut üretimine ve özel ortakla satış gelirinin paylaşımına dayalı. TOKİ, bu modeli kısa vadeli yatırım masrafları ile uzun vadeli alacaklar arasındaki uçurumu kapatmak için geliştirdi.

TOKİ'nin toplam proje portföyünün yaklaşık yüzde 15'i kaynak oluşturma projelerinden oluşurken geriye kalan yüzde 85 sosyal konut programları. 9 Ekim 2015 itibariyle, Moody's Yatırımcı Servisi, TOKİ 'nin derecelendirmesini (küresel ve Türkiye milli ölçeğinde) negatif görünümlü Baa3/Aa3.tr olarak teyit etmiş olup bu, TOKİ'nin hükümetin konut ve şehirleşme politikalarını uygulamadaki stratejik rolü dikkate alındığında Türk Hükümeti ile güçlü bağları yansıtmaktadır" diye konuştu.

İLGİ GÖRÜYORUZ
Kar amacı gütmediklerini ve doğrudan Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına bağlı olduklarını vurgulayan TOKİ Başkanı Turan sözlerini şöyle sürdürdü: "TOKİ'nin hesapları, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Sayıştay tarafından denetlenir ve ibra edilir.Sosyal konutta, üretim gücü ve teknik operasyon kabiliyetiyle dünyanın önde gelen kuruluşlarından biri olan TOKİ, uluslararası ölçekte de birikimiyle ilgi görüyor; pek çok ülkeye proje danışmanlığı yapıyor. Özellikle Gelişmekte olan ülkeler ve . Körfez ülkeleri ile yürüttüğümüz bilgi paylaşımı ve ortak çalışmaların yanında Endonezya, Sri Lanka, Pakistan ve Somali'de TOKİ uygulamaları mevcuttur."

MIPIM'E TÜRK DAMGASI
MIPIM"de düzenlenen fuarda Türkiyenin damga vurduğuna işaret eden Turan, "Tek bir yerde ve tek bir zamanda bütün gayrimenkul profesyonellerine yönelik, gayrimenkul karar vericilerini bir araya getirerek, yeni iş bağlantılarının kurulmasına ve küresel bir netvvork oluşturulmasına fırsat oluşturmaktadır. Ekonomisinin artan gücü ile 2013 yılında "Onur Ülkesi" seçilen Türkiye, 2014 yılında Brezilya ve Rusya ile birlikte yeniden "Onur Ülkesi" seçilmiştir. Bu kapsamda MIPIM, Türkiye'nin sunduğu yatırım olanaklarını dünyaya tanıtma konusunda önemli bir fırsat sunuyor. Tecrübe ve bilgi paylaşımı, yeni teknolojiler, yenilikçi çözümler ile farklı yatırım imkanlarını geniş bir yelpazede ve tek bir çatı altında bir araya getiren MIPIM buluşması, sürdürülebilir çevrelerde yaşama, dünya şehirlerini güzelleştirme çabamıza katkı sağladı" şeklinde konuştu.

Yenişafak Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181