'Uzungöl'de kentsel dönüşüm gerçekleştireceğiz'!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı” toplantısına katılmak ve bölgenin önemli turizm merkezlerinden Uzungöl’de incelemelerde bulunmak üzere Trabzon’a geldi.

Bakan Kurum, kentteki programına, bir otelde düzenlenen ve Trabzon’un yanı sıra, Rize, Ordu, Samsun, Giresun ve Artvin illerini kapsayan “Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı” toplantısıyla başladı. Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ve planın uygulanacağı illerin vali ve belediye başkanlarının dışında çok sayıda davetlinin de katıldığı toplantıda bölgede alınacak 15 maddelik tedbir paketi açıklandı.
 
Eylem planının hayata geçirileceği illerde, 19 bin akar dere, 131 bin de kuru dere bulunduğunu anlatan Bakan Kurum, buralarda birinci derece risk grubundaki 367 derenin taramasını bitirdiklerini söyledi.
 
Bölgede bin 430 kilometre yol üzerinde inceleme yaptıklarına da değinen Bakan Kurum, dere yatağında bulunan ve iklim değişikliği nedeniyle risk altında olan, acil ve öncelikli taşınması gereken bin 950 bina tespiti yaptıklarını bildirdi.
 
Riskli binaların tahliyesi ve taşınma sürecinde hiçbir mağduriyetin yaşanmayacağını vurgulayan Bakan Kurum, vatandaşlara taşınma ve kira yardımı başta olmak üzere her türlü desteği sağlayacaklarını, ayrıca yağış sularının denize ulaşmasını kolaylaştıracak menfez çalışmaları yapacaklarını kaydetti.
 
Toplantıda konuşan TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta da iklimin doğal değişkenlerinin yanında, okyanusların ve atmosferin ısınmasıyla birlikte, dünyanın iklim değişikliğinden etkilendiğini ifade etti. Türkiye’de iklim değişikliği ile ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini dile getiren Balta, “Ani ısınma sonra yağışla, daha öne yaptığımız menfezler suları taşımaz oldu. Şehir merkezlerinde aldığımız önlemler artık bu suları taşımamaya başladı. Bir stratejik planla gelecekteki riskleri azaltmak için önlemler almalıyız” dedi. 
 
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise, “Bize çok acılar yaşattı sel felaketleri ve heyelanlar. İnşallah bu eylem planının, bundan sonra ki süreçte bu acıları, üzüntüleri yaşatmamak adına çok güzel sonuçları olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
 
“Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı” toplantısının ardından, beraberindeki heyet ve il protokolüyle, Çaykara ilçesinde bulunan turizm merkezi Uzungöl’e giden Bakan Kurum, burada da bölgenin geleceğini ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu.
 
Uzungöl çevresinde incelemelerde bulunurken vatandaşlarla da sohbet eden Bakan Kurum, alanda hayata geçirilecek çalışmaları Başkan Zorluoğlu ile bir süre istişare etti. Daha sonra göl kenarında basın mensuplarının karşısına geçen Bakan Kurum, buradaki açıklamalarında; Uzungöl’ün 1983 yılında milli park ilan edildiğini anımsattı ve bölgenin 2003 yılında yaklaşık 30 bin hektara varan alanının Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildiğini belirtti. Yılda yaklaşık 2-2,5 milyon turist ağırlayan bir turizm cenneti olarak nitelendirdiği Uzungöl’de kentsel dönüşüm süreciyle ilgili gerekli incelemeleri yaptıklarını bildiren Kurum, Ayder Yaylası’nda (Rize) olduğu gibi vatandaşlarla el birliği içerisinde Uzungöl’deki değişimi de gerçekleştireceklerini kaydetti.
 
Uzungöl’de imar barışına uygun olmayan 118 yapı bulunduğunu dile getiren Kurum, süreç içerisinde imar barışına uygun olmayan yapıların yıkımını gerçekleştirecekleri bilgisini de paylaştı.
 
Uzungöl’ün doğal güzelliklerini ön plana çıkaracak şekilde çalışma başlatacaklarını da bildiren Bakan Kurum açıklamalarına şöyle devam etti:
 
“Buradaki uygulamayı Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Çaykara Belediyesi ile yapacağız. Uygulama kapsamında öncelikli olarak bu kaçak yapıların yıkımı gerçekleştirilecek. Akabinde Uzungöl’ün içindeki trafik problemini çözecek bir, belki birden fazla otoparkı da bölgeye kazandıracağız. Hem girişte hem de çıkışta olmak üzere iki otopark öngörüyoruz. Uzungöl, aynı zamanda önemli millet bahçelerimizden biri olacak. Bu çerçevede gölün etrafındaki yürüme yollarını da yenileyeceğiz.”
 
Uzungöl’deki doğal güzellikleri bozan yapıların yıkımına iki ay sonra başlayacaklarını ve tebligatların ilgililere gönderildiğini açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bölgedeki çalışmaların 2020 yılı içerisinde tamamlanmasını istediklerini sözlerine ekledikten sonra Rize’deki programlarına katılmak üzere Trabzon’dan ayrıldı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181