2016'nın trendi dikey bahçe!
Konut projelerinin en büyük prestij aracı düne kadar havuzdu. Ama artık devir değişti. Bugün en büyük farkındalıklardan biri yeşile ayrılan alan. Yeşile yer veren proje rekabette de önde oluyor. İzmir'de arsa pahalı ve değerli. Firmalar da bu değerli alanda peyzajı öne çıkarmak adına farklı arayışlara gidiyor. 2 yıl önce kurulan 'ButikBahçe' bu konuya çözüm getirdi, dünyada yıllardır var olan, Türkiye'de ise 3-4 yıl önce başlayan 'dikey bahçe' uygulamalarını Ege'de ilk kez hayata geçirdi. Şirketin kurucuları da iki genç girişimci, Meriç Kaya ile Gizem Gülen.

BİTKİLER DE DİKEY YÜKSELİYOR
Aynı zamanda peyzaj mimarı olan Gizem Gülen, hem Butik Bahçe A.Ş.'nin kuruluş öyküsünü, hem de yapılara sundukları kolaylıkları aktardı. Yeşile olan özlemin her geçen gün artığını ve kentlerin dikey büyüdüğü bir dönemi yaşadığımızı anlatan Gülen, "Neden bitkiler de dikey yükselmesin diye düşündük. Ege Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı mezunuyum. Zaten dikey bahçelerin şehrin nefes alması için cok iyi bir fırsat olduğunu düşünüyordum. Özellikle metropollerde kesinlikle uygulanması gereken bir yöntem. Çünkü mekanda yatay olarak yeşil için yerimiz yok. Durum böyle olunca bizde bu ihtiyacı karşılamak istedik ve ButikBahçe'yi kurduk" diyerek, firmanın çıkış noktasını paylaştı.

YEŞİLE OLAN İHTİYACI GÖRDÜLER

Ege'nin incisi unvanlı İzmir'in hızla yükselen dinamiğine ve potansiyeline dikkat çeken Gizem Gülen, "Kent hem sanayi, hem de inşaat sektöründe hızlı bir yükselişte. Yeni yapılan konutlar ve yapılması planlanan gökdelenlerin sayısı her gecen gün artıyor. Bu da beraberinde iş potansiyelini, kullanıcıyı ve hareketliliği getiriyor. Şirket olarak yükselen kentlerde yeşile olan ihtiyacı gördük ve bu talebi karşılayacak dikey I bahçeler yapmaya başladık. Makina, Nurem İnşaat, Unilever ve Cape Bodrum Resort gibi kurumlara bu sistemi uyguladık" bilgisini verdi. 

7 YIL YAŞAYAN MUMYA BİTKİLER
Gizem Gülen, firmanın sadece dış mekanlarda uygulama yapmadığını, iç mekanlarda da suya ve bakıma ihtiyacı olmayan yeni nesil dikey bahçeler kurduklarını söyledi, şöyle devam etti: "Yosun duvarlarla iç mekanlarda sürdürülebilir yeşil alanlar yaratıyoruz. Bu yosun duvarlar görsel etkisinin yanında ses yalıtımı ve yangına dayanıklılık gibi özellikleriyle de yan faydalar sağlıyor. 7 yıla kadar yaşamına devam ediyor. Kullandığımız bitkiler Avrupa'da özel tekniklerle mumyalanıyor. En önemli özelliği de bakıma ihtiyaç olmaması ve doğal olması. Hiçbir kimyasal içermiyor. Böcek veya patojenleri çekmiyor. Ayrıca herhangi bir toz tutma durumu söz konusu değil. Dolayısıyla da temizlenmesine gerek yok."

YÜK BİNDİRMİYOR
Dikey bahçelerin bitkiler için alternatif bir yaşam alanı sunduğunu paylaşan Gizem Gülen, "Dikey bahçeler alanın kısıtlı olduğu yerlerde hem mekanın dikeyde kullanılmasını, hem de kullanıldığı yüzeyde ısı yalıtımı sağlıyor. Uygulandığı yapıya hiçbir yük bindirmiyor. İnşaat firmaları bu alternatif çözüme çok olumlu yaklaşıyor. Peyzajın yapı değerini yüzde 20'e varan ölçüde artırıyor. Yeşil bina mottosu taşıyan yapılarda dikey bahçelerin kullanımı leed sertifikası kazanılmasına yardımcı oluyor" ifadesini kullandı.

Hürriyet İzmir Ege 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181