'Doğalgaz faturasında tasarruf için verimli ısı yalıtımı şart'!
Son zamlarla daha da artan doğalgaz faturalarını yüzde 50'ye varan oranlarda düşürmenin tek yolunun ısı yalıtımı olduğunu vurgulayan Kalekim Genel Müdürü Altuğ Akbaş, "Doğalgaz faturasında tasarruf sağlamak istiyorsak, binalarımızı bir an önce doğru ürün ve doğru uygulamalarla ısı yalıtımına kavuşturmalıyız" dedi.

Isı yalıtımının hem vatandaşlar hem de Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıdığını belirten Kalekim Genel Müdürü Altuğ Akbaş, kış aylarını sağlıklı ve konforlu bir ortamda geçirirken doğalgaz faturasını yarı yarıya düşürmek için binaların ısı yalıtımı sistemleri ile koruma altına alınması gerektiğini söyledi. Altuğ Akbaş, “Isı yalıtımı sistemleri ile ısıtma amacıyla harcanan enerjiden yüzde 50'ye yakın tasarruf sağlanıyor. Böylelikle, doğalgaz faturaları yarı yarıya düşüyor" diye konuştu.

İthal ettiğimiz enerjinin yarısını israf ediyoruz
Avrupa standartlarına uygun, enerji tasarruflu, sağlıklı yaşam alanları oluşturabileceğimiz binalara sahip olabilmek için önümüzde kentsel dönüşüm gibi önemli bir fırsat olduğunu belirten Altuğ Akbaş, “Ülke olarak, ithal ettiğimiz enerjinin ısınma ve soğutma amacıyla tüketilen bölümünün yarısını israf ediyoruz. Binalarda tükettiğimiz enerji miktarı, toplam tüketilen enerjinin yaklaşık olarak yüzde 40’ına ulaşmış durumda. Eğer elimizdeki kentsel dönüşüm fırsatını iyi değerlendirerek yeniden inşa edilecek tüm binaları ısı yalıtımı yapılmış bir şekilde inşa edebilirsek ülkemizin enerji faturasını yaklaşık %15 azaltabilir ve ülke ekonomimize her yıl milyarlarca dolarlık katkıda bulunabiliriz” dedi.

Yüksek sınıflı EKB’ye sahip olmanın en etkin yolu ısı yalıtımı
Türkiye’de ısı yalıtımı uygulamasının artık daha iyi anlaşılmaya başlandığını vurgulayan Altuğ Akbaş, “Yalıtım konusunda hayata geçirilen en önemli uygulamalardan biri, 2020 yılına kadar tüm binalar için ‘Enerji Kimlik Belgesi’ alınması zorunluluğu oldu. Binaları beyaz eşya gibi A’dan G’ye kadar sınıflandıran Enerji Kimlik Belgesi'nde yüksek sınıflandırmaya sahip olmanın en etkin yolu ise ısı yalıtımı yaptırmaktır." diye konuştu.

Konutların enerji verimliliklerini değerlendirme ve belge verme yetkisine sahip bir kuruluş olduklarını belirten Akbaş, "Mantolama sistemimizin uygulandığı ve belli kriterlerin sağlandığı binalara Enerji Kimlik Belgesi veriyoruz. Böylece garantili ısı yalıtım sistemimiz ile yapıları koruma altına alırken, bina sahiplerine de ‘Enerji Kimlik Belgesi’ hizmeti sunuyoruz" dedi.

Verimli ısı yalıtımı için her bir sistem bileşeninin yüksek kalite standartlarında olması gerektiğini belirten Altuğ Akbaş, şöyle konuştu: “Mevcut sınıflandırmaya göre Türkiye dört yalıtım bölgesine ayrıldı ve bu bölgeler TS 825 (Binalarda Isı yalıtım kuralları standardı) standardında tüketim değerlerini ve yalıtım gereksinimlerini tespit etmek üzere tayin edilmesi için kullanıldı. Türkiye'nin daha sıcak kısımlarındaki konutlarda ısı yalıtımı soğutma ihtiyacına yönelik enerji talebini de azaltıyor. U’ değerleri uygun, iyi dengelenmiş bir duvar, çatı ve döşeme yalıtımı, enerji talebini önemli ölçüde azaltıyor.

Ülkemizde kişi başına 0,25 metreküp yalıtım malzemesi tüketilirken, AB ülkelerinde ortalama 1 metreküp malzeme kullanılmaktadır. Biz 4-5 cm kalınlıkta yalıtım malzemesi ile yetinirken, AB ülkeleri 15-20 cm ile daha fazla ısı yalıtımı malzemesi kullanarak daha fazla enerji verimliliği sağlıyor. Enerjimizi boşa harcamadan, güvenli ve konforlu yapılarda yaşamayı hedefliyor, aynı zamanda yüzde 50’ye varan tasarruf elde etmek istiyorsak, binalarımızın tamamını standartlara uygun kalınlıklarda belgeli ürünler ile belgeli uygulayıcıları tercih ederek ısı yalıtımı ile koruma altına almalıyız."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181