İskan ruhsatı verilen yapıların oranı geçen yıla göre nasıl değişti?
 Yüzölçümü olarak geçen yılın ilk çeyreğine kıyasla bu yıl ilk çeyrekte yüzde 45 azalan kullanım izni verilen yapı yüzölçümü 29,8 milyon metrekareyle geriledi. Bu durum, daire sayısı olarak ise aynı dönemde geçen yıl 260 bin iken, bu yıl 154 bine geriledi. Yüzde 40 düşüş anlamına gelen bu tabloyu uzmanlar, sektörde azalan kârlılığın yansıması olarak değerlendiriyor. Nitekim geçen yıl da Türkiye'de belediyeler 766 bin 527 konut için yapı kullanma izin belgesi vermişti. Yani bu kadar konut tamamlanmış ve kullanıma hazır hale getirilmişti. Ancak geçen yıl ilk el konut satışı 541 bin 554'te kaldı. Bu geçen yıl 100 konutun tamamlandığı, 71'inin satıldığı anlamına geliyor. Bu konutların 54 bini devlete ait olduğu için, o kısım düşüldüğünde, geçen yıl 100 konutun 76'sı satılmış! Bu sene TÜİK'in açıkladığı satış rakamlarında ise Türkiye genelinde konut satışları Haziran 2015'te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,1 oranında artmış durumda! TÜİK'e göre konut satışlarında, İstanbul 21 bin 612 adet konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 19,5) sahip olurken, satış sayılarına göre İstanbul'u, 12 bin 869 konut satışı ile (yüzde 11,6)  Ankara  takip ediyor. Ancak Ankara'nın ve Türkiye'nin önde gelen firmalarından Mesa'nın patronu Erhan Boysanoğlu, TÜİK'in rakamlarına inanmakta zorlanıyor. “Çünkü istatistiklerde Ankara'da yılda 270 bine yakın konut satılmış görünüyor. Ancak Ankara'da yılda 40-50 bin konut ancak satılıyor.” açıklamasında bulunmuştu. Amerika'nın ve Türkiye'nin önde gelen gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden Era Gayrimenkul'ün Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu, TÜİK'in açıklamasında tapu kayıtlarını esas aldığı için icralık satışları da hesaba katmış olabileceğine vurgu yapıyor.


İCRALIK GAYRİMENKUL İLANI ARTTI


Bu yılın şubat-mart döneminde Türkiye'deki gazetelerde günlük 150 civarı icralık gayrimenkul ilanına çıkılırken, bugün bu sayı 250'yi aştı. Bunun dışında aralarında TEB, Kuveyt Türk dahil 6 bankanın sahibinden.com ve hurriyetemlak.com'da bin 300'ün üzerinde konut, 730'un üzerinde işyeri olmak üzere toplam 2 binin üzerinde ilanı bulunuyor. Hukuk büroları takip ettikleri icralık dava dosyasının geçen yıla göre 3 kat arttığını ifade ederken, icralik.com'un patronu Can Emrah Özoral, “İcralık gayrimenkul ilanında artış yüzde 35'lerde. Daha ilginci icralık ihalelere ilgi azaldı. Bu, ülkede ekonomik sıkıntı olduğunun en büyük ispatı.” dedi.


Zaman

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181