'Su yalıtımı yapılmaması korozyonun, korozyon da depremin nedeni'!
Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu, 1999 Marmara Depremi'nde birçok binanın yıkılma nedeninin korozyon (paslanma), korozyonun nedeninin ise su yalıtımı yapılmaması olduğunu söyledi.

Çolakoğlu, "17 Ağustos depreminde resmi kayıtlara göre 17 bin 480 kişi öldü. 23 bin 781 kişi yaralandı. 285 bin 211 konut ile 42 bin 902 işyeri de hasar gördü. Bu yıkımların en büyük nedeni, binalarda su yalıtımı olmaması" dedi.

Depremin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hasar Tespit Komisyonu bir rapor hazırlamıştı. Raporla, 55 bin 651 konut ve işyerinde yapılan kontrollerde bu binaların yüzde 79'unun hasarlı bulunduğu saptandı.

Çolakoğlu, "İncelenen binaların yüzde 64'ünde nemin yol açtığı korozyon, yüzde 41'inde malzeme eksikliği, yüzde 18'inde inşaat aşamasında betonun sulanması, yüzde ll'inde eskime ve yıpranma, yüzde 3'ünde proje hatası, hasarların nedeni olarak belirlendi. Rapordan da anlaşıldığı gibi binaların zarar görmesindeki en büyük etken korozyon" dedi.

Adım adım yalıtımın önemi
BİTUDER'in deprem tehlikesi ve su yalıtımının önemine dair sıraladığı maddeler şöyle;
- Türkiye'nin büyük bölümünün deprem tehdidi altında olması ve yapı stoğunun büyük bölümünün betonarme olması nedeniyle binalara su yalıtımı yapılması şart,
- 1999'da yaşanan depremde birçok binanın yıkılma nedeni korozyon, korozyonun nedeni ise su yalıtımının yapılmamış olması,
- Kentsel Dönüşüm su yalıtımı için büyük fırsat. Binalar, standartlara uygun ürün ve uygulama kurallarına dikkat edilerek yenilenmeli,
- Türkiye'de bu konuda standart ve yönetmeliklerin hazırlık çalışmaları büyük ölçüde tamamlanmış durumda. Ancak hala su yalıtımı zorunlu yönetmelikler arasında değil. 

Posta Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181