Yol burada bitmiyor!
1 Temmuz 2000'de açılan 12 km'lik geçit, ödül almış çift hatlı demir yolu ve 2 gidiş 2 gelişten oluşan 4 şeritli otoyolu barındıran, 8 km'lik köprü ve yapay ada üzerinden geçiş yaptığınız 4 km'lik tünelden oluşmakta. Baş mimarlığını George K.S. Rotne'nin yaptığı Øresund, Danimarkalı mühendislik firması COWI tarafından tasarlanmış.

Danimarka ve İsveç tarafından ortaklaşa yönetilen geçit, ismini aldığı Øresund Boğazı'nı geçmekte.12 km'lik Øresund'u kullanabilmek için geçiş ücretini ödemeniz yeterli. Tabi yaklaşık 4650 km'lik diğer kara yolu seçeneğini kullanmak istemiyorsanız.



Köprünün bir kısmını kablo destekli bölüm oluşturuyor, 409 m'lik bu bölümü 204 m uzunluğundaki 2 kule destekliyor. Köprü üst kısmında otoyolu, alt kısmında ise demir yolunu barındıran 2 katlı bir yapıya sahip.

Köprünün kirişler ve dalgakıranlar da dahil olmak üzere büyük bir bölümü karada inşa edilip yüzen vinçlerle yerlerine yerleştirilmişken, kablo destekli bölümün kuleleri doğrudan yerlerinde inşa edilmiş.



Deniz tabanından çıkarılmış materyallerden doldurularak inşa edilmiş insan yapımı ada Paberholm, köprü ve tünelin birbirine bağlandığı bölüm olarak kullanılmakta. Geçidin 4 km'lik tünel bölümü ise karada, çoğunlukta beton kullanarak üretilip, yüzen vinçlerle, deniz tabanında açılmış hendeklere yerleştirilmiştir.

Yapay ada Paberholm'un florası ve faunası kendi kendisine gelişebilmesi için tamamen serbest bırakılmış, bir süre sonra ada biyologlar için cennete dönüşmüş, konuyla ilgili bir botanik derneği olan "The Lund's Botanical Association", adada 500'ün üzerinde bitki çeşidi olduğunu söylemekte, bunun yanında ada kuşlar için popüler bir üreme alanına, yeşil kara kurbağası için ise bir yaşam alanına dönüşmüş.

Øresund'u kullanan yolcuların yaklaşık %66'sı bunu Kopenhag ile Malmö arasındaki 35 dakikalık tren seferiyle gerçekleştirmekte. İsveç ve Danimarka arasında Øresund'un sağladığı bu kısa bağlantı, toplamda yaklaşık 3,7 milyon insanın yaşadığı iki bölgeyi birbirine bağlayıp, bölgede yaşayan insanlara karşılıklı olarak istediği ülkede yaşama ve çalışma olanağı sunmakta!

En Son Haber
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181