'Demetevler hızla dönüşmeli'!
"Demetevler'i talebeliğimden hatırlıyorum ve sürecini iyi biliyorum. Hızla dönüşmesi lazım. Burada iş, Büyükşehir ve ilçe belediyesine düşüyor. Bir an önce kendi aralarında çalışacaklar, vatandaşı ikna edecekler. Kat yüksekliğine, nasıl bir şey istediklerine de karar versinler. Burada(Demetevler) hızlı işe başladıklarında biz de arkalarında duracağız." 

DEPOLAMA ALANLARI YAPILMALI
Bakan Özhaseki, Ankara'nın otopark sorununa da dikkat çekti. Yakın zamanda otopark yönetmeliği çıkacağını ve her daireye bir otopark zorunluluğu geleceğini ifade eden Özhaseki, kent merkezindeki otopark sıkıntıyla ilgili ise, "Depola ma alanları yapılmalı" dedi.

HAYVAN BARINAĞINA YER BULAMIYORUZ
Ankara'nın en önemli eksikliklerinden 'hayvan barınağı' konusunda ise Bakan Özhaseki, "Hayvanseverler 'hayvanları şehir dışına çıkaramazsınız' diyor. Kalkıp dağ başmda yapacak halimiz yok ama şehir içinde yapalım denilince o mahaİle ayağa kalkıyor. Yer bulma konusunda resmen bocalıyoruz. Önümüzdeki yıl içerisinde yeri belirleyip çalışmalara başlarız" diye konuştu. 

BARINAĞIN YERİ KONUSUNDA BOCALIYORUZ
Belediye kaynaklarından yapılan açıklamaya göre Başkentte 100 binin üzerinde sokak hayvanı var ancak barınak yok. Her ne kadar bakanlığın direkt sorumluluğunda olmasa da müdahil olduğunuz bir soruna dönüştü. Çalışmalar hangi düzeyde?" "Ankara için Türkiye'deki en iyi projeyi getirin' dedim. En güzel yeri yapalım istiyorum. Mesela Kayseri'ye uyguladım, 15-20 senedir çalışıyor. Denenmiş yeni projeler var. Geçenlerde Veysel Hoca'yla (Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu) da konuştum, görüştüm. Konu aslen belediyelerin ve onların yetkisinde. Bizim ilişiğimiz adımızın çevre ve şehircilik olmasından kaynaklanıyor. Büyükşehir belediyeleri ve ilçe belediyeleri beraber de yapabilirler.

Hürriyet Ankara Bürosunu ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki. Başkentle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ankara'da sağlıksız ve çok katlı binalarıyla bilinen Yenimahalle'deki Demetevler bölgesinden, bir türlü yapılamayan hayvan barınağına, otopark sorunundan belediye başkanlarının kaynak kullanımına kadar pek çok konuya değinen Bakan Özhaseki, şöyle konuştu:

İŞ KİME DÜŞÜYOR SORUSU
​"Kentsel dönüşümkonusunda Ankara'da Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri hızlı çalışıyorlar. Onu bir kere itiraf edip, hakkı teslim etmek lazım. 'Bize ne' demiyorlar. O riski alıyorlar, uğraşıyorlar. Demetevler'i ben talebeliğimden hatırlıyorum ve sürecini iyi biliyorum. Hızla dönüşmesi lazım oranın da. Orayla ilgili arkadaşlarımızın bazı tespitleri var. Birkaç kilometre ilerisinde boş bir askeri alanda bir takım çalışmalar yapıyorlar. 'Aslında burada iş kime düşüyor?' sorusuna gelince. Bir büyükşehir belediyesi, iki ilçe belediyesi. Bir an önce kendi aralarında çalışacaklar, vatandaşı ikna edecekler. Düzgün projeler olduktan sonra vatandaşı ikna etmek hakikaten çok kolay.

İNSANLIK DA ÖLMEDİ YA!
Benim gidip her bir mahallede çalışmam mümkün değil ekibimle. Buna gücüm yetmez ki. Doğru da olmaz zaten, oranın meclisi var, seçilmiş insanları var, vatandaşın yetki verdiği insanlar var. Kat yüksekliğine de nasıl bir şey istediklerine de karar versinler. Aslında bazıları yüksek katlı falan diye şikayet ediyorlar ama orada oturanlar bunu istiyorsa saygı duyulsun. Dünyada şöyle oluyor; şehir içerisinde bir takım siluetiyle şehre damga vuracak yapılar için bir bölge ayrılıyor. Sonra oraya 100 kat 200 kat bile veriyorlar. Bizdeki gibi rastgele aradan bir tane minare gibi fırlamıyor. O yüzden buna şehir meclisleri karar vermeli. Burada hızlı işe başladıklarında biz de arkalarında duracağız." Büyükşehir Belediyesinin AK Partili, Yenimahalle Belediyesinin CHP'li olduğunun hatırlatılması üzerine Özhseki, "İnsanlık da ölmedi ya! Ne olacak? Hangi partili olursa olsun, bir araya gelip çalışabilirler" değerlendirmesini yaptı.

775 konut hak sahibine teslim edildi
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Mamak Belediyesi iş birliğinde 5 mahalleyi kapsayan iki farklı kentsel dönüşüm projesinin kura çekimi yapıldı. Gülseren-Anayurt Kentsel Dönüşüm Projesi 3. etapta 392 konut, Altıağaç-Karaağaç-Hüseyingazi Kentsel Dönüşüm Projesi 1. etapta 383 konut hak sahiplerine teslim edildi. Toplamda 775 konutun teslim edildiği törene Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, TOKİBaşkanı Mehmet Ergün Turan, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül ve vatandaşlar katıldı.

EN ZOR İŞ İNSAN İLİŞKİLERİ 
Kentsel dönüşümün kolay bir iş olmadığını belirten Bakan Özhaseki, "Burada en çok emeği geçen Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül oldu. Tek tek insanların gönlünü alarak, onları razı etmek her belediye başkanının yapacağı bir şey değil. 21 yıl belediye başkanlığı yaptım. İnsan ilişkisi hayattaki en zor iş. O yüzden böyle projelerde önce yiğitler işe başlar. Başkan Akgül'ü tebrik ediyorum. İnşallah bundan sonra azimle devam eder" dedi.

20 BİNE DÜŞÜRDÜK
Yıllarca Mamak'ın gecekondu bölgesi ve çarpık yapılaşmanın örneği olarak gösterilen bir ilçe olduğunu kaydeden Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, "55 bin gecekondusu bulunan bölgemizde hayata geçirdiğimiz kentsel dönüşüm projeleriyle gecekondu sayısını yaklaşık 20 bine düşürdük. Cumhurbaşkanımızın bize çerçevesini çizdiği 2023 vizyonu doğrultusunda 7 ayrı bölgede yürüttüğümüz kentsel dönüşüm projeleriyle Mamak'ta 2023 yılına kadar çarpık yapılaşmayı tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

OTOPARK YÖNETMELİĞİ GELİYOR
İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerdeki otopark sorununa da değinen Bakan Özhaseki yeni yapıla;' cak düzenlemeyi şöyle aktardı:

"1 Ekimden itibaren imar yönetmeliği yürürlüğe girdi. Aslında tüm Türkiye'de belediyeleri, müteahhitleri, şehirleri ilgilendiren buydu. Orada düşündüğümüz her şeyi gerçekleştirdik. Doğru bir imar yönetmeliği yaptık. İkincisi de otopark yönetmeliği, yakında çıkacak. Önceden 3 daireye bir otopark zorunluluğu vardı, şimdi bitiyor. Her daireye bir otopark göstermek zorundasınız. Planlamasının yapılanmasını öyle yapacak. Otopark yapım işi kolaylaşsın istiyoruz. Mesela çarşının içinde adamın binası var. İsterse orayı yıksın bizden de izin almasın, belediyeden plan tadilatı istenmesin, binasını yıksın otopark yapsın. Bazen, 'Dar alan otopark olur mu?' itirazı geliyor. Dünyada mekanik sistemler, bir çok yerde görüyoruz rahatlıkla yapılabiliyor.

"Başkentte 2 milyona yakın araç var. Mevcut durumdaki sıkıntıları gidermek için kentte büyük araç depolama alanları yapılamaz mı?" sorusunu da yanıtlayan Özhaseki, "Bununla ilgili de çalışmalar yapılıyor. Depolama alanları yapılmalı" dedi. 

PARAYI YÖNETEMEYENDEN BELEDİYE BAŞKANI OLMAZ
Belediye bütçelerinin B yetersiz olduğu iddialarını da değerlendiren Bakan Özhaseki şunları söyledi: "Genel bütçeden yerel yönetimlere ayrılan pay 15 yılda 4-4.5 kat arttı. Fakat ne kadar çok ayırırsanız, belediyeler de o kadar çok alana saldırmaya başladılar ki, artık para yetmiyor. Belediyelerin genel bütçeden ayrı olarak kendi kaynaklarını oluşturmak için hesaplar içinde olması lazım. Çünkü belediyelerin elinde özkaynak diye bir kabiliyet var. Belediyelerin elinde arsa üzerinde plan yapma kabiliyeti bulunuyor. Devlet memuru anlayışı içinde, 'Ankara bütçe göndersin, ben de organizasyonumu yapayım' öyle bir şey yok. Artık belediye başkanlarının biraz da böyle bakması lazım. Mesela Kayseri'de stadı yaptırdım, 10 tane spor tesisi yaptırdım, bir tek kuruş çıkmadı. Erciyes Kayak Merkezi'ni yaptık, 50 milyon lirayı genel bütçeden aldık, harcadığımız para 500 milyonu geçti. Mantık değişikliği lazım. Belediye başkanları para yönetimini bilecek. Para yönetimini bilmeyen adamı belediyenin başına koymacaksın. İnsan yönetimini, zaman-algı yönetimini bilmiyorsa belediye başkanlığı yapmaması lazım. 'Devlet versin ben de yapayım.' Öyle bir şey yok. Dünyanın hiçbir yerinde yok. Şu anda verilen kaynaklar yeterli. Herkesin kendi kaynağını oluşturması anlamında çabası lazım.

ASKERİ ALANLARLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Şehir merkezindeki askeri alanların kullanımıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Özhaseki, "Bakanlar Kurulu'nda 3 bakanlığa görev verildi. Savunma, Maliye, Çevre ve Şehircilik... Bize düşen askeri alanlar nerelere taşınabilir, nerede ne var, onlara bakıyoruz. Milli Savunma Bakanlığı 'askeri alanlar nerelere taşınabilir' diye bakıyor. Stratejik bir konumları var mı yok mu ona bakıyor. Büyük çoğunluğu yeşil alan olarak kullanılacak, öyle yerler var ki şehrin dönüşümünü sağlayacak. Tüm bunlar için çalışmalar sürüyor" dedi.

Hürriyet Ankara Ek Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181