Başkent'in dört bir yanında kentsel dönüşüm projeleri sürüyor!
Büyük kentlerin en büyük sorunlarından biri olan çarpık ve sağlıksız yapılaşma, kentsel dönüşümle ortadan kaldırılıyor. Daha modern ve yaşanabilir alanlar oluşturmak için hayata geçirilen kentsel dönüşüm çalışmaları Ankara'da da yoğun bir şekilde sürdürülüyor. 6 Mayıs 2012'de 'Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi' hakkında kanun çıkartılarak Türkiye'deki dönüşüm çalışmaları kurumsal hale getirildi. Kentsel dönüşüm çalışmaları, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve belediyeler işbirliğinde devam ederken, bazı dönüşümler de belediyeler tarafından bizzat gerçekleştiriliyor. Ankara, belirli bölgelerinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yeni yapılara kavuşurken, Başkent'teki belediyelerin kentsel dönüşüm ve gecekondu yıkım çalışmaları ise şöyle:

DİKMENDE BİN 235 KONUT UZLAŞMASI SAĞLANDI
48 Kentsel Gelişim ve Dönüşüm Projesi'ni uygulamaya koyan Büyükşehir, kentsel yenileme projelerinde öncelikli olarak kent içindeki kaçak yapılar ile ekonomik ömrünü doldurmuş çöküntü alanların ele alınmasıyla başlıyor. İlk olarak 90'h yıllarda başlatılan Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi, 6 kilometrelik uzunlukta bir alam kapsayan 5 aşama olarak planlandı. Projenin 1,2 ve 3'ncü aşamaları tamamlanırken, 4 ve 5'inci etaplardaki çalışmalar kapsamında bugüne kadar bin 917 gecekondu sahibi ile uzlaşma sağlanarak, bin 785'nin yıkım işlemi gerçekleştirildi. 444'üyle ise uzlaşma işlemleri devam ediyor. Uzlaşma işlemlerinin ardından çalışmalara başlanacak. Proje kapsamında konut karşılığı yapılan sözleşmeler kapsamında; 100 metrekarelik 981 daire, 120 metrekarelik 228 daire, 150 metrekarelik 17 daire, 175 metrekare 6 daire, 200 metrekarelik 2 daire ve 225 metrekarelik 1 daire olmak üzere toplamda bin 235 konut uzlaşması sağlandı. Bin 235 kişiye konut teslimi yapılacak.

10 MİLYON METREKARE ALANDA 18 BİN KONUT
10 milyon metrekarelik bir alanı kapsayan Kuzey Ankara Girişi Kentsel Gelişim Projesi'nin 1 'inci etabında ise 4 milyon metrekarelik bir alandaki bölgede yapım çalışmalarında sona gelindi. Projede 8 bin 100 hak sahibi konutu bulunurken, toplamda 18 bin konut yapılarak yeni bir yaşam alanı oluşturulacak. 8 binin üzerinde hak sahibi konutunun kuraları da törenle çekilirken 3 bin 300 hak sahibi konutu tamamen bitti. Tapusu olmayanlar için Karacaören mevkiinde 2 bin 500 dairenin üretimi tamamlandı. Proje kapsamında ticari konutların yapımı devam ediyor. Bölgede bulunan 5 bin 807 gecekondu ise Büyükşehir tarafından yıkıldı. Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi ise İmrahor Vadisi'ne cepheli Mogan ve Eymir Gölü manzaralı 1,5 milyon metrekarelik alam kapsıyor. Proje kapsamında toplam 7 bin 820 modern ve lüks konutlar üretilecek. Bölgede bulunan 478 kadar gecekondunun tamamı ise projenin başladığı tarihten itibaren hak sahipleri ile yapılan sözleşmelerin ardından yıkılarak boşaltıldı. Kalan 28 tapulu hak sahibi ile de uzlaşma sağlandı. Konut karşılığı yapılan sözleşmeler kapsamında üretilen 2 bin 192 adet konuttan bin 133 konutun dağılımı yapıldı.

ULUS DA DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA YER ALIYOR
Ulus ve civarında yıpranan tarih ve kültürel taşınmaz varlıkların yenilenerek korunması ve yaşatılarak kullanılması amacıyla yürütülen proje ise 130 milyon 96 metrekarelik bir alana sahip. 50. Yıl, Şehit Cengiz Topel, Dilekler, Türközü, Akdere, Topraklık, Çamlık Mahalle sınırları içerisinde kalan bölge de uygulanacak olan "50. Yıl Parkı ve Çevresi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi" 116 hektarlık bir alam kapsıyor. Proje de 2 bin 600 gecekondu yer alıyor. Hıdırlıktepe-Atıfbeyİsmetpaşa Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi de Altındağ'da Başkent'in tam merkezinde yer alan 1 milyon metrekarelik bir alanı kapsıyor. Proje ile kentin merkezi, gecekondular ve çarpık yapılaşmadan kurtarılacak. Ankara'nın ilk yerleşim yerlerinden biri olma özelliğine sahip olan bölge, proje ile yeniden inşa edilecek. Proje kapsamında bölgede Tarihi Ankara evleri restore edilmeye başlandı.

Oğuz DEMİR/Hürriyet Ek Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181