2016'da İstanbul'dan İzmir'e 26 bin kişi taşındı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçtiğimiz yıl İstanbul'dan İzmir'e 26 bin kişi taşınırken bu sayı Ege genelinde 50 bine yaklaştı. İstanbul-İzmir Otoyolunun yanı sıra Ankara - İzmir arasında yapımı devam eden yüksek hızlı tren, Ege'nin doğal zenginlikleri ve sıcak kanlı insanı gibi etmenler illerdeki gayrimenkul fiyatları da artırdı. Konutların 1 yılda yüzde 12 değer kazandığı İzmir, bu oranla Türkiye'deki 80 ili geçerek İstanbul'un ardından ikinci sıraya yerleşti. Muğla ise 3 bin 800 liralık konut metrekare fiyatıyla Türkiye ikincisi olurken Uşak, Ege'de en fazla konut satışının yaşandığı kent olarak açıklandı. Projelerde sona yaklaştıkça fiyatların da artacağını söyleyen gayrimenkul değerleme uzmanları ve sektör temsilcileri, "Ege, artık gayrimenkulun parlayan yıldızı oldu. Şimdi, düşük kredi oranlarından ve kampanyalardan yararlanıp Egeli olmanın tam zamanı" dedi. 150 metrekareden büyük konutların KDV oranının yüzde 18'den yüzde 10'a düşürülmesi gibi destekler de Ege'de gayrimenkul almayı cazip hale getirdi.

DEĞER ARTIŞINDA İZMİR
Türkiye'de il bazında yüzde 12'lik ortalama değer artışıyla İzmir, 80 ili geçti. Türkiye'nin tatil cenneti Çeşme ise, gayrimenkulde son bir yılda yüzde 17'lik değer artışıyla ülkede 957 ilçe arasında 6'ncı; Ege'deki 132 ilçe içindeyse birinci oldu. Türkiye'de en fazla değerlenen ilçeler arasında İzmir'den Narlıdere, Güzelbahçe ve Urla yer aldı. Aliağa, 1 yılda yüzde 43 artışla rekor kırdı. Son 1 ayda ise fiyatlann en çok arttığı ilçe yüzde 5 ile Dikili oldu. İzmir'de en değerli ilçeler arasında Çeşme, Narlıdere, Güzelbahçe, Urla ve Aliağa bulunuyor.

METREKAREDE MUĞLA
Bodrum, Fethiye, Datça gibi yazlık beldeleri bünyesinden bulunduran Muğla, Ağustos 2017 verilerine göre konut metrekare fiyatı en yüksek ikinci il oldu. Bölgede Ocak 2013 yılında 1,360 TL olan satılık konut metrekare fiyatları 2 bin 437 TL'ye yükseldi. Muğla'da satılık konut ortalama fiyatı 243 bin 681 TL olurken, bu yatırımın geri dönüş süresi 24 yılı buluyor.

SATIŞTA UŞAK LİDER
TÜİK'in verilerine göre geçtiğimiz ay İzmir'de 6 bin 509 konut satıldı. Satışta Uşak, yüzde 30'luk oranla Ege Bölgesi'nin en hızlı büyüyen kenti oldu. Uşak'ta yılın ilk 7 ayında satılan konut sayısı ise 3 bin 413 olarak açıklandı. Büyüme oranında Uşak'ı yüzde 20.87 ile Denizli izledi. 7 aylık dönemde büyümenin en düşük olduğu kent ise yüzde 4.41 ile Balıkesir oldu.

HIZLI DAVRANAN KAZANIR
İTO İnşaat Grubu Meclis Üyesi Hasan Ali Karaman: Özellikle İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi, hem iklimi hem de sahip olduğu doğal güzellikleriyle herkesin yaşamak istediği bir yer haline geldi. Hükümetimizin KDV'yi düşürmelerinin yanında bankaların da kredi faiz oranlarını indirmesi zaten İzmir ile Ege'ye gelmeyi isteyen vatandaşlar için bir neden oluşturdu. Ege, inşaat sektöründeki bu hızla Türkiye'deki büyüme hızını rahatlıkla geçebilir. Yatırım yapmayı düşünen ellerini çabuk tutmalı.

YABANCILAR DA KEŞFETTİ
TSKB Gayrimenkul Değerleme Yönetici Yardımcısı Sabri Böcekli: Ege'deki konutların uygun fiyatları, yaşam koşullan Norveç, İsveç, İrlanda, İngiltere, Danimarkalı daha çok orta yaş ve üzeri yatırımcılar tarafından tercih edilmesinin en önemli sebebi. Bu bölgelerde yatırım yapan yabancı yatırımcıların yaklaşık 5 ay süren yaz sezonunun 2-3 ayını kendileri değerlendirip kalan aylarda buraları kendi ülkelerinden gelen turistlere kiraya veriyor. Yani yabancılar da Ege'yi keşfetti.

BALIKESİR'DEN MUĞLA'YA
Eskidji Gayrimenkul Bölge Ortağı Ali Erten: Ulaşım projelerinin yanında sektöre sağlanan destek ve teşvikler ile vatandaşların yararlanacağı banka kredilerindeki düşüş büyük bir ivme sağladı. Satışların artmasında ayrıca fiyat artış beklentisinin de etkisi var. İstanbul-İzmir otoyolunun duyulmasıyla söz konusu güzergahtaki arsa ve gayrimenkuller hızla el değiştirmeye başlamıştı. Bu kapsamda Balıkesir'den tutun da Manisa'ya, İzmir ve Muğla'ya kadar bir anda yükseliş oldu.

Murat Ervin / Habertürk Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181