Osmangazi Köprüsü en çok Yalova'ya değer kazandırdı!
Osmangazi Köprüsü'nün etkisiyle çevresinde yaşanan konut fiyat artışının en çok hissedildiği yer Yalova olarak belirlendi.

Cansel Turgut YAZICI / Eva Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü
"Yalova'da arsalar yüzde 100 değerlendi''
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ve Osman Gazi Köprüsü projesi hayata geçtiğinde Yalova'nın İstanbul, Kocaeli ve Bursa ile bütünleşmesine önemli katkılar sağlamasını bekliyoruz. Tüm bu gelişmeler Yalova'daki gayrimenkul sektörünün de ivme kazanmasına sebep olmuş durumda. Bölge, geçtiğimiz üç yıldır artış trendinde; bölgedeki arsa fiyatları yüzde 100'ün üzerinde değerlendi. Özellikle GebzeOrhangazi-İzmir Otoyolu projesi güzergahı üzerinde yer alan ilçeler, arsa yatırımı için en çok tercih edilen bölgeler olarak öne çıkıyor. Yabancılar yatırımlarını daha çok kaplıcaların olduğu Termal, Çınarcık, Altınova ve Armutlu ilçelerinde konut ağırlıklı sürdürüyor. Konut fiyatları Yalova'da yabancıların da ilgi duyduğu bazı bölgelerde son beş yılda yüzde 100'e yakın artış gösterdi. Trendin bu hızla devam edeceğini öngörmüyoruz ancak hala yukarı doğru hareket beklemenin yanlış olmadığını düşünüyoruz. Her altyapı projesi açıklandığında projenin çevresinde bulunan gayrimenkul fiyatlarında da artış görülür. Bu durum bizim gibi dinamik ve gelişmekte olan gayrimenkul piyasasına sahip bir ülke için beklenen bir durum. Proje tamamlanıp kullanıma açıldığında ise ikinci bir dalga olarak tekrar gayrimenkul fiyatlarında artışlar yaşanıyor. Biz bu bölgede çok ciddi artışlar yaşandığı için projenin kullanıma geçmesiyle beraber gayrimenkul fiyatlarının ulaşım kolaylığına ve özelliklerine göre orta vadede yüzde 20-30 bandında yukarı yönlü yeniden harekete geçeceği kanaatindeyiz.''

Hakan ERİLKUN / Altın Emlak Genel Müdürü
Osman Gazi Köprüsü'nün hayata geçirilmesi öncelikle Karamürsel, Dilovası, Körfez ve Gebze'yi bambaşka bir çehreye kavuşturacak. Çünkü Gebze'yi Ovaakça Kavşağı yoluyla Bursa çevre yoluna oradan da Balıkesir'e bağlıyor olacak. Bu nedenle de Gebze ve Dilovası özellikle sanayi yatırımlarının en ideal çekim merkezi olacak. Belirtilen çevre yoluyla Manisa ve İzmir bağlantıları çok daha kolay olacağı için Yalova-Karamürsel ve Körfez hattında konut fiyatlarında şimdiden yüzde 25'i aşan fiyat artışları yaşanıyor. Öncelikle her zaman gözde olan sahil bölgeleri değerini katladı. Gölcük, Karamürsel gibi her zaman talep gören noktalarda bir yıl öncesine kadar 150 bin TL'ye satılık deniz manzaralı evler bulunurken bugün bu evlerin değeri 220 bin TL'den başlayıp konumuna ve büyüklüğüne göre 350 bin dolara kadar çıkabiliyor. İzmit Körfez bölgesinden Ereğli'ye kadar olan hatta hayata geçirilecek otel yatırımları ile fiyatların önümüzdeki bir yıl içinde en az yüzde 20 oranında daha artıracağını öngörüyoruz. Yalova kent merkezinde yeni konut fiyatları metrekare bazında 4 bin 300 TL'ye kadar çıkarken, ikinci el konutlarda fiyatlar ise 2 bin 300 ila 3 bin 500 TL aralığında seyrediyor. Arsa bazında en yoğun talepler Termal ve Armutlu'da görülüyor. Özellikle Arap müşterilerin yoğun alımları söz konusu. Bu bölgelerin en kıymetli noktalarında metrekare fiyatları 175 ila 190 TL aralığında seyrediyor. Turizm imarlı arsa konusunda en çok talep gören bir diğer bölge ise Çiftlikköy... Bu bölgede bir yıl öncesine kadar metrekaresi 75 TL olan arsalar bugün metrekaresi 150 TL'den pazarlanıyor. Çok kıymetli olan sanayi imarlı arsalar konusunda en hareketli diğer bölgeler ise Tavşanlı ve Çavuşçiftlik. Bu bölgelerde imarlı arsaların metrekare fiyatları bir yıl önce ortalama 90 TL iken bugün minimum 140 TL'den alıcı buluyor.

Onur DEMİRTAŞ / Yalova Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı
"Fiyatlar 2-3 kat daha artacak"

Yalova'da değerlenecek bölgeler Çiftlikköy'e bağlı Denizçalı, Çukurköy, Dereköy, İlyasköy, Gacık, Kabaklı, Kılıç, Laledere, Sultanite ve Taşköprü köyleri olacak. Kılıçköy çıkışının yani turnikelerin yakın bölgeleri çok daha hızlı değer artışı gösteriyor. Çiftlikköy Belediyesi'nin Kabaklı ve Kılıç bölgesindeki imar plan çalışmalarının yatırımcı ve arazi sahipleri tarafından duyulması ile birlikte buradaki tarların metrekaresi 100 TL'nin üzerine çıktı. Laledere köyünde ise fiyatları ikiye katlayan şey otomotiv yan sanayi bölgesinin belirlenmesi oldu. Köprü ve otoyolun faaliyete geçmesi ve imar plan çalışmalarının tamamlanması ile arsa ve arazi fiyatlarının 2-3 kat daha değerleneceği tahmin ediliyor. Köprü ayaklarının bulunduğu AltınovaHersek Burnu ise tersanelerin gelmesi ve sanayi imarının verilmesi ile zaten yükselmiş durumda. Yatırımcılara tarla halindeki bölgelerden 1/25 binlik planlarda konut ya da sanayi alanında kalan arazilerde yatırım yapmalarını tavsiye ediyoruz.

Ozan KOLCUOĞLU / TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı
"Konut ağırlıklı gelişim hızlanacak''

Sementler Köprü geçişinin en yakın bölgelerinden olan Karamürsel, Dilovası, Körfez ve Gebze ilçeleri merkez haline geldi. Özellikle Gebze'de konumlu sanayi bölgelerinde yaklaşık 25 bin kişinin istihdam edildiği düşünüldüğünde konut ağırlıklı gelişimin hızlanacağı ve buna bağlı olarak, diğer iş kollarının gelişeceği düşünülüyor. Gebze aksından sonra körfezin karşı tarafında ise Karamürsel-YalovaOrhangazi aksında, sanayi ve konut alanlarında önemli büyümelerin görüleceği düşünülüyor. Daha sonraki yıllarda ise Osman Gazi Köprüsü, Eskişehir-Bozüyük bölgesinin gelişmekte olan sanayi alanlarına katkı sağlayacağı, belirtilen bölgelerde konut ve ticaret aksının gelişeceği öngörülüyor.

Para Dergisi



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181