Bursa konut projelerini incelediğimde bir çok detayı gözlemleme fırsatım oluyor. Ancak bir detay var ki neredeyse Bursa konut sektörünün kilit noktası diyebileceğim bir detay!

Bursa'da ne yazık ki "ekonomik konut" olarak nitelendirebileceğimiz ve orta gelir grubunun ev sahibi olmasına olanak sağlayacak proje sayısı yok denecek kadar. Projelerin içeriğini incelendiğinizde ve satışa sunulan metrekare fiyatlarına baktığınızda ne demek istediğimi çok daha iyi anlayabilirsiniz. Sanayi ve üretim kenti olarak öne çıkan Bursa'da yaşayan vatandaşların çok büyük kesimi orta gelir sınıfı düzeyinde. 

Satışa çıkan projelerin birçoğuna baktığınızda gerçek anlamda ev sahibi olmak vatandaşlar için ulaşılamaz bir boyutta. Peşinat rakamları ve aylık ödemelerin yüksek olması nedeniyle ev sahibi olmak isteyen ancak maddi olanakları bu sınıra ulaşamayan çok ciddi bir kesim halen ev sahibi olmayı sadece hayal edebiliyor. Bu yüzden de yeni üretilen birçok konut projesinde satışların olmadığı ya da çok düşük olduğunu görüyoruz.

Peki ne yapılabilir ? Ekonomik konut üretimi gerçekten çok mu zor ? Yoksa inşaat şirketlerinin beklediği karlılığı sağlamadığı için mi ekonomik konut üretilmiyor ?

Aslında bu soruların yanıtı çok basit ! Ekonomik konut üretimi yapmak isteyen bir firma bunu uygun bir proje ile hayata geçirip satabilir. Orta sınıfı ev sahibi yapacak yeni bir model ile bunu Bursa'ya sunabilir. Örneğin; depreme dayanıklı, otoparkı olan, çocuk oyun alanı ve ticari alanları bulunan büyüklüğü 50 metrekare ve 100 metrekare arasında değişen daireler planlanabilir. Metrekare bazında da 1.000 - 1.500 tl fiyat aralığı korunarak ciddi bir satış yakalanabilir.

Bursa'daki gelir sınıflarının en geniş kesimini oluşturan orta sınıf vatandaşların ev sahibi olmak için 30 ile 60 bin türk lirası arasında peşinat vermesi çok zor değil. Aylık ödeyebileceği taksit de 1.500 ila 1.750 türk lirası arasında olursa ev hayali kuran binlerce kişi ev sahibi olur. İnşaat şirketlerinin konut üretirken ve satışı düşünürken bu detayı atlamaması gerekiyor.

Ancak Bursa'da henüz net bir "konut" pazarlaması anlayışı tam oturmuş değil. Bazı iyi firmaları bu değerlendirmenin dışında tutacak olursak, konut üreticilerinin bir çoğu yaptıkları konutların orta sınıf üstü ve üst gelir sınıfı için yaptığını düşünüyor ya da sanıyor. Bu yüzden de ay içerisinde siftah dahi yapamadan ayı kapatan konut projelerini görebiliyoruz. 

Bu alandaki boşluğu en iyi kapatmaya çalışanların başında Toplu Konut İdaresi (TOKİ) geliyor. Üstelik yaptıkları projelerin özellikleri de sunmuş oldukları fiyatlara göre oldukça iyi. Diyeceksiniz ki "Toki devlet imkanlarıyla konut üretiyor"... Hemen söyleyeyim bu ifade kesinlikle doğru değil. Toki projelerini incelediğinizde ne demek istediğimi anlayacağınızı düşünüyorum. İnşaatlardaki karlılık oranlarını incelediğimizde her ne kadar maliyetler yükselmiş olsa da yatırılan sermayenin karşılığında alınan karlılığın ekonomik anlamda birçok sektörün önünde geldiğini söylebiliriz.

Toki dışında Bursa'da bu modelle konut üretimi yapan ve satışta önemli başarılar yakalayan birkaç inşaat şirketi şuanda bunun karşılığını almış durumda. Umuyoruz ki bu örnekler artar ve ev sahibi olanların artar...

E-Mail:
 [email protected]

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181