'Bağlıca Ankara'nın yeni cazibe noktalarından biri olacak'!
İnşaat sektörü günden güne yeni konut yapılanmalarıyla, yeni cazibe merkezleri ile büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Sektör son üç senedir Ankara'nın yeni cazibe noktasını Bağlıca'ya kaydırarak, yeni yerleşim alanlarım oluşturmaya başladı. Yazıcı İnşaat Yönetim Kurulu Başkam Süleyman Yazıcı ile Ankara'nın yeni cazibe noktası Bağlıca'yı ve inşaat sektörünü konuştuk.

"Hiçbir zaman ayrılmadık"
Yazıcı İnşaat ne zaman kuruldu ?

Biz aile şirketiyiz. Dört kardeşiz. Rahmetli babamız Hasan Yazıcı kurdu şirketi, yaklaşık 57 yıldır da Ankara'da inşaat yapıyoruz. Ankara'da hep yap - sat üzerine çalıştık. İşyeri, konut, otel, villa hep bunları gerçekleştirdik, altyapıya hiç girmedik, tamamen üst yapı. Sektörden hiçbir zaman ayrılmadık, sürekli konut ürettik. 57 yıldır hiçbir aralığımız olmadı. Hiçbir zaman inşaat yapmayalım demedik. Ama artık sıkıntılı bir döneme girdik. Arsalar artık çok değişkenli oluyor. Yani emsalleri değişik oluyor. O yüzden biraz sıkıntı çekiyoruz, yeni arsa bulmak üretmek, yeni arsa üretip yapmak biraz sıkıntılı oluyor ama yine de bu tür sorunlarla baş etmenin çözüm yollarını arıyoruz.

Bu sıkıntıları biraz açabilir misiniz?
Başka sektörlerde olup da bizim sektörümüzü cazip gibi görüp, "çok daire satılıyor" diye bu işe girenler var. Girdikleri zamanda tabi arsa sahipleri ücretleri yüksek istemeye başlıyor. Bu da kar marjını çok düşürüyor, bir de sermayesi olmadan bu sektörde yer edinmeye çalışanlar var. Bu kişiler arsa sahiplerine verilen paydaları yükseltince bu sefer siz de onlarla rekabet etmek için fiyatlarınızı düşürüyorsunuz. Ama durum öyle bir hal alıyor ki, o firma iflas ettiğinde o gidiyor ama siz onun yarattığı sıkıntıları yaşamaya devam ediyorsunuz. Tabi para kazanmanız için arsa değerlerinin düşük olması lazım. Türkiye'de inşaat sektörünün kalitesi yükseldi. İş güvenliği, kullanılan malzemeler, standartlar çok yüksek artık. İşçi maaşları da tabi eskisi kadar düşük değil. Türkiye artık bu konuda pahalandı. Dolayısıyla inşaat sektörüne harcanan maliyet yüksek rakamlara ulaşmış oldu. Belediye katılım paylan da yol iştirak, kanal iştirak, elektrik bağlama, su bağlama işte altyapı gibi nedenlerden dolayı da bizden almıyor. Daha binaya başlamadan ödenen paralar sektörü zorlaştırıyor.

Siz projelerinizde hangi özellikleri dikkate alıyorsunuz?
Yazıcı İnşaat olarak biz daha çok küçük konuttan ziyade çevre düzenine önem veren, şehir bağlantıları iyi ve gelişmekten olan yerleri tercih ediyoruz. Buradan yolun şehrin akışının hangi yöne doğru olduğu, merkeze yakınlığı ya da çevresinde nerelerin olduğu gibi şeyler baz almıyor. Yani diyelim ki üniversiteler, yerleşim alanları, ticari hayatın geliştiği yerleri inşaat sektöründe ki deneyimlerimize göre önden sezinleyerek, onlara yönelik yerleri tercih ediyoruz. Tabi burada arsayı yine belediyenin imar planlaması üretiyor. Ondan sonra arsa dediğim tarlaya yoğunluk veriyorlar, biz de o yoğunluk üzerinden arsa sahibine verdiğimiz kat karşılığı sözleşme yapıyoruz. Tercihlerimiz daha çok güncel, şehrin akış noktasına göre, insanların daha çok tercih ettiği yerlere göre, bazen de bölgenin daha havadar olması ve yüksek olması işte okul yerlerine yakın olması gibi bir takım etmenler.

Bu sene 2. Etap başlıyor
Projeyi Bağlıca'yı seçmenizdeki neden nedir ?

Bağlıca Yaşamkent'in hemen karşısında, üniversite güzergahının ve şehrin en büyük bağlantı yollarından biri olan Eskişehir Yolu'nun üzerinde.Diğer yandan sanayi bölgesi olan Başkent Organize Sanayi'ne çok yakın. Dolayısıyla Yaşamkent'te fiyatlar 700-800 bin TL arasında başlarken, burada daha yeni gelişmekte olan bir yer olduğu için 500 bin'den başlıyor. Fiyatlar ise ortalamanın 200 lira 300 bin lira aşağısında. Bağlıca'nm Yaşamkent'e göre şehir merkezine ulaşımı aynı hat üzerinde hatta daha yakın. Yoğunlukta az burada, yani burası 0.7 emsal, Yaşamkent'te 1.2 den başlıyor 1.3'e kadar giden metrekareye üretilebilen inşaat sahasından bahsediyoruz. İşte o yüzden bir kalabalık oluştu o tarafta. Fakat tabi insanlar daha buralara hakim olmadığı için bilgi olarak yine orayı tercih ediyorlar, orada daha bir oturmuşluk var, Mesa'nm ilk oluşturduğu Konutkent gibi siteler, orda bir ivme kazandırdı. Şehrin o tarafı artık modern, geniş caddeler var. Fakat şimdi cazibesini yitirdiğini düşünüyorum. Çok daha projeler geldi, trafik yoğunluğu bayağı arttı. Esasında Bağlıca'nın da öyle bir sorunu var ama iki tane yol açılacak şimdi, onlarda halledilecek. Daha çok gelişecek bir yer bence. Bunları düşündüğünüz zaman Ankara'nın yeni cazibe noktalarından biri olabilecek bir bölge. Biz burada 550 daireli bir proje oluşturduk. Buranın gelişmesi 5-6 yıl sürdü ama şu an da yükselen bir değer. Bütün arsaların üzerinde bir çalışma sağlanıyor.

Projenizde neleri ön plana çıkardınız?
Biz bu siteyi oluşturduğumuz zaman şehirde yaşayan insanların en büyük özlemleri yeşil alanları bol bol kullandık. Depreme dayanıklı, sağlam ve kaliteli malzemeler kullandık. Binalarımız çok yüksek değil, en fazla 11 kat ve katlar 4'er daireden oluşuyor. Konutlarımızdan çok yeşil ve ailelerin vakit geçirebilecekleri alanlar yaratmanın önemine inandık. Binalarımızın arasında 150 metre boşluk kullanarak balkonlar arasında insanlara ferah bir ortam sağladık. Çocuklu ailelerimiz için kreşimiz, iki açık havuzumuz, beş kilometre yürüyüş parkurumuz, ikişer tane tenis ve basketbol sahaları, bunların yanında açık spor alanları, amfi tiyatromuz var. Birinci etabımızda üç yıl önce yaşanmaya başlandı, bu sene de ikinci etap yerleşmeye başlayacak.

Dilan Özdemir / Milliyet Ankara Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181