Çılgın projeler arsa fiyatlarını yüzde 200 arttırdı!
Arsa ve konut fiyatlarını bulundukları bölgede arttıran Mega Projelerin şu sıralar tapuda tarla olarak geçen çevrelerinin imara açılması ile yaklaşık 4 milyon kişinin göç etmesi bekleniyor.


Osmangazi Köprüsü yüzde 150 artırdı 
EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, şimdilerde Yalova ve Bursa'nın köylerinde ciddi bir hareketlilik olduğunu, 2019'da tamamlanacak İzmir'e kadar olan bağlantı yolunun Manisa ve İzmir çevresindeki arazilerde de değer artışı yaratacağını söyledi. Bursa ve Yalova'da tarla vasfındaki arsaların metrekare fiyatı 200 TL, Gebze'de 150 TL, Balıkesir'de 45 TL ve Manisa'da 35 TL'yi buldu. Yalova'daki gayrimenkul sektörünün de ivme kazandığını belirten Yazıcı, "Zaten bölge 3 yıldır artış trendinde ve bölgedeki arsa fiyatları yüzde 100 un üzerinde artış gösterdi. Konut fiyatları bazı bölgelerde son 5 yılda yüzde 100'e yakın artış gösterdi" diye konuştu.



Üçüncü köprü Şile fiyatlarını da uçurdu 
RE/MAX Türkiye Operasyon Başkanı Gökhan Karahan, konuttaki artışın süreceğini belirterek, "İstanbul'daki satılık emlak fiyatları bir yılda ortalama yüzde 22 yükseldi. Gayrimenkullerdeki artışlar mega projelerden kaynaklanıyor. Silivri'de fiyatlar son bir yılda yüzde 29 artış gösterdi. Kanal İstanbul için gözler tekrar Silivri'ye çevrilmiş durumda. Değer kazanan bir başka ilçemiz ise Şile. Şile'de gayrimenkul fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 28 arttı. 3. köprü ve bağlantı yollarının yapılmasına bağlı olarak Şile yatırım alanı oldu" dedi. 



Türkiye'nin mega projeleri bölgede bulunan arsa ve konut fiyatlarını adeta uçuruyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından biri olan ve 76 milyon 500 bin metrekarelik inşaat alanını kapsayan yeni havalimanı projesinin ilk etabının 2018'de hizmete açılması hedefleniyor. Karadeniz sahiline Terkos gölüne yakın Arnavutköy Göktürk-Çatalca kavşağında 7 bin 700 hektar alanlık Akpmar ve Yeniköy köyleri arasına yapılacak havaalanı ile değerlenecek bölgeye ilgi yüksek.



Son 2 yılda özellikle Arnavutköy ve Çatalca ilçelerine olan ilgi ve bu ilgiye bağlı olarak artan fiyatları değerlendiren Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, "Yeni havalimanı çalışmaları sürerken bir yandan da raylı sistem bağlantı projesinde gerekli adımlar atılmaya başlandı. Proje bedeli toplam 4 milyar 845 milyon 600 bin TL olarak açıklanan ve 13 istasyondan oluşan metro hattı ile kent merkeziyle havalimanı arasında ulaşım 30 dakika gibi kısa bir süreye inecek. Toplu ulaşım ağının gelişmesine paralel olarak bölgedeki fiyatlar da artacak. Yeni havalimanı projesi konuşulmaya başlanmadan önce bölgede metrekaresi 80 TL'den alıcı bulan arsa fiyatları bugün 250-300 TL'ye kadar çıkıyor" dedi. 



Emre Erol, "Arnavutköy'de Tayakadm, Yeniköy, Durusu Gölü ve Karaburun mevkilerinde yüzde 30 ila 50 oranında artış söz konusu. Çatalca da değerlenen ilçelerden. Geçtiğimiz ekim ayında metrekare fiyatları 1.500 TL civarında seyrederken şuan 2 bin TL'ye kadar yükseldi. Bu yükselişlerin devamı da muhtemel, talep artacak ve İstanbul genişlemeye devam edecek" dedi. 



4 MİLYON KİŞİ GÖÇ EDECEK
Yeni havalimanı projesi çevresinin tapuda şu an tarla olarak geçtiğine dikkat çeken Emre Erol, "Projenin çevresinde bulunan bölgelerin zamanla imara açılması planlanıyor. İmar izinlerinin alınması beklenen 325 bin dönümlük arazi üzerine kurulacak yeni şehirlerde 4 milyon kişinin ikâmet etmesi bekleniyor. Bölgede sadece konut değil, otel, ofis, alışveriş merkezi, sanayi ve lojistik yatırımları da yer alacak. Suudi Arabistan, Lübnan, Katar ve Kuveytli yatırımcıların ilgilendiğini söyleyebiliriz" dedi.



Seda TABAK/Sabah Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181