Doğru ev sahibi olma yollarını uzmanlar anlattı!
Emlak danışmanlığı sektörünün önde gelen isimleri doğru konut seçme yollarını anlattı.

Keller Williams Türkiye Başkanı 
Emre Erol
"Mümkünse satın almak istediğiniz evi farkı günlerde ve farklı saatlerde ziyaret edin."
Evin büyüklüğü, rengi ya da biçimi, o evi hayalinizdeki ev yapmaz. Aradığınız doğru evi bulmak, kapıdan içeriye girer girmez hissettikleriniz ve o evde yaşayacağınız güzel anıları gözünüzde canlandırabilmenizle ilgilidir" diyen Keller Williams Türkiye Başkanı Emre Erol, "Eğer mümkünse satın almak istediğiniz evi farkı günlerde ve farklı saatlerde ziyaret edin. Yaşayacağınız yeri her haliyle görmek ilerde karşılaşabileceğiniz sorunları en aza indirgeyecektir" diye konuştu.

Kişilere ev aramaya başlamadan önce istek ve ihtiyaçlarını, mümkünse önem sırasına göre listelemelerini söyleyen Erol, "Sizin için en önemlisi evin büyüklüğü mü yoksa yaşayacağınız mahalle mi? Evinizde olmasından vazgeçemeyeceğiniz özellikler neler? Bu soruları kendiniz yanıtladıktan sonra, hiç çekinmeden tüm istek ve ihtiyaçlarınızı bir profesyonele iletin. İstek ve ihtiyaçlarınızın yanı sıra güvenliğiniz de çok önemli. Binanın zemin etüdü raporu ve deprem yönetmenliğine uygunluğu mutlaka kontrol edilmeli" dedi.

Onursal Gayrimenkul Geliştirme Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün
"Konutun brüt alanını değil net olarak metrekaresini öğrenin"


Ev alacakları ev alırken dikkatli olunması konusunda uyaran Onursal Gayrimenkul Geliştirme Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün uyarılarını şöyle sıraladı: "Ev almak isteyenlere ilk tavsiyem, içlerine sinen evin yakınlarında kısa bir süreliğine de olsa kiracı olarak oturmaları. Böylece o lokasyona dair ulaşımdan güvenliğe, sosyal donaltılardan farklı hizmetlere kadar birçok konuda fikir sahibi olabilirler. Evin tapu kaydının araştırılıp, kentsel dönüşüme dahil olup olmadığına bakılması, civarda yer alan evlerin fiyatlarıyla kıyaslanması, toplu ulaşım noktalarıyla evin konumunun yakın olması, konutun brüt alanının değil, net olarak metrekaresinin bilinmesi, semtin güvenlik açısından siciline dikkat edilmesi gibi başlıklarda dikkat edilmesi gereken diğer konular."

"Evin güneş görmesi, ısınma şekli, nasıl bir yalıtıma sahip olduğu, deprem yönetmeliğine uygunluğu, bakım ve onarım gibi nedenlerle ekstra masraf olma ihtimali ve sanayi kuruluşlarından uzak olması gibi etmenler de doğru bir satın almanın olmazsa olmazlarındandır" diyen Ongun sözlerini şöyle sürdürdü: "İşin kiralama kısmında da tüm bu saydığımız hususların yanı sıra sözleşmelerin şartlarına, cayma bedellerine dikkat edilmeli, kiralanacak evin fotoğrafları ile yetinilmemeli, mutlaka gündüz saatlerinde ev ziyaret edilmeli ve tabi ki komşu profili iyi araştırılmalı."

Projebeyaz Danışmanlık Yönetim Kumlu Başkanı Murat Uzun

"İyi fiyata gayrimenkul satın almak; iyi yatırım yapmak anlamına gelmez" 
"Doğru ev tam olarak kişinin ihtiyaçlarına karşılık verebilen evdir" diyen Projebeyaz Danışmanlık Yönetim Kumlu Başkanı Murat Uzun, ev alırken dikkat edilmesi gereken birinci faktörün evin yatırım ya da kullanım amacıyla mı olacağının önceden belirlenmesi olduğunu söyledi. Uzun, konuşmasında şu noktalara dikkat çekti: "'Kullanım amaçlı ev alırken sadece çelik, beton ve camdan oluşan bir kütle satın alınmıyor. Bir yaşam biçimi satın almıyor. Belki bir AVM'nin içinde, belki boğaz manzaralı, belki tarihi bir cadde üzerinde... Ama ne olursa olsun beraberinde belli yaşam pratikleri olan, belli davranış biçimlerine hatta belli toplumsal kodlara tekabül eden bir yaşam alanı satın alınıyor. Bu nedenle kişinin kim olduğu ile yaşamak isteyeceği yer arasında çok büyük bir ilişki var. Genel olarak konutların aile hayatına daha uygun mevkilerde, hastane, okul ve park gibi sosyal alanlara yakın olması büyük avantaj sağlıyor."

Yatırım amaçlı konut alımında ise büyük oranda kira getirişi üzerinden değerlendirme yapılmasının gerektiğini ifade eden Uzun, "Konut yatırımcısı, artık mimari ve satış fiyatına bakmak yerine, öncelikle gayrimenkulun ticari getirişini iyi analiz etmeli. Kazanmanın birinci kuralı iyi lokasyon, kiracı sirkülasyonu, bölgenin sonraki 20 yılını görebilmek gibi yatırımda bakılması gereken önemli unsurların düşünülmesidir. İyi fiyata gayrimenkul satın almak, iyi yatırım yapmak anlamına gelmez. İyi fiyata satın almak o günkü finansal sonuçtur, gayrimenkul ile baş başa kaldıktan 2 yıl sonra veya daha uzun bir zaman kiraya verilemeyen mülkün zararını kimse geri döndüremez. Kiralanamayan mülk otel odası gibidir, bir önceki gün müşteriye satılamayan otel odasının zararı gelecek gün ve sonrasında tahsil edilemez" dedi.

Showrealty Franchise Koordinatörü Uruk Vardarlıoğlu
"Kiralanan yer ile görülen yerin aynı olduğunu mutlaka teyit ettirin"

"Kişiler ev kiralamaya gittiklerinde, evin tesisatı başta olmak üzere birçok detaylara bakmalılar" diyen Showrealty Franchise Koordinatörü Uruk Vardarlıoğlu, "Mal sahibinin gerçek kişi olup olmadığını öğrenin. Bu ev alırken de dikkat edilmesi gereken en önemli konudur. Kiralanan yer ile görülen yerin aynı olduğunu da mutlaka teyit ettirin. Zira bu konuda da bazı sahtekârlıklar yapılabiliyor. Bu nedenle, yine tapu kayıtlarına bakarak, kiralayacağınız gayrimenkulun kapı numarası ve adresi ile sözleşmedeki kapı numarası ve adresinin uyuştuğunu tespit etmenizde yarar var. Kiralayacağımız evin demirbaşlarının tespiti ve çalışır vaziyette, sağlam oldukları konusunda da ev sahibi ile anlaşma yapılması gereklidir. Apartman giderleri ki bunda aidat, yakıt ve genel giderler dâhil tam olarak öğrenilmesi gerekmektedir. Tabii en önemlisi komşular, bu konu ile ilgili apartman görevlisi ve yönetici ile de konuşmakta fayda var.

Huzursuz bir ortamda yaşamak insanlara keyif yerine eziyet verir. Kira artış oranları, kontratta olmalı, kiralar bankaya yatmalı, verilen depozitolar kontratta mutlaka belirtilmelidir. Binanın yaşı mutlaka öğrenilmelidir. Evin güneş görmesi ve baktığı cephe önemlidir. Güneşi görmesi için güney cepheye bakan evler tercih sebebi olmalıdır. Güneş gören ev kışın daha kolay ısınır" diye konuştu.

Eskidji Gayrimenkul Ankara Merkez Bölge Ortağı Köksal Ünal

"Gayrimenkul alırken risk almayın"
"Yarım kalan inşaatlar, bir türlü teslim edilemeyen daireler, yıllarca ıskanı alınamayan binalar ya da örnek dairede gösterilip alınan evde bulunmayan özellikler gibi durumlar, ulkemı/de gayrimenkul alıcılarının karşı karşıya olduğu ciddi risklerdir" diyen Eskidji Gayrimenkul Ankara Merkez Bölge Ortağı Köksal Ünal, emlak alacakları "Gayrimenkul alırken risk almayın" diye uyardı. Ünal, ev almak ya da kiralamak isteyenlere şu uyarılarda bulundu: "Öncelikle ev alacak ya da kiralayacak kişiler, lokasyonu belirlemeli; karar verdikten sonra o lokasyondaki kurumsal bir gayrimenkul firmasına gitmeliler. Gittikleri firmada almak ya da kiralamak istedikleri evle ilgili aradıkları kriterleri ve bütçelerini paylaştıklarında, en doğru ve en hızlı alımı ya da kiralamayı gönül rahatlığı içinde yapacaklardır."

Altın Emlak'ın Genel Müdürü Hakan Erilkul
"Emlak alırken de kiralarken de lokasyon belirleyici"

Türk Standartları Enstitüsünden onaylı ilk ve tek firma olan Altın Emlak'ın Genel Müdürü Hakan Erilkul emlak alırken de kiralarken de lokasyonun belirleyici olduğunu söyledi. Erilkul, " 10 yıldır alıcı/kiracılar şehrin karmaşasından uzakta ancak koklu merkezlere ulaşımın rahatlıkla sağlanabildiği, otoparkı, havuzu, sosyal etkinlikleri ile şehrin köklü merkezlerindeki sıkıntılardan uzak ancak bu noktalara ulaşımın her an rahatlıkla sağlandığı toplu konut bölgelerini tercih ediyor" dedi. Emlak alım - satım ya da kiralanmasında mutlaka uzman bir kuruluştan destek alınması gerektiğini i iade eden Hakan Erilkul sözlerini şöyle sürdürdü: "Kişinin ihtiyacınıza uygun seçeneklerin oluşturulmasından başta kredilendirme, vergi mevzuatı gibi son derece teknik ve yanlış yapıldığında kişiyi büyük sıkıntıya sokacak her türlü işlem öncesinde uzman bir rehberle hareket etmek, ihtiyacın net bir şekilde giderilmesinde ana belirleyici olacaktır."


Home&Office Concept Dergisi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181