'Kanal İstanbul bölgesinde 7 kez el değiştiren tapu var'!
Geçtiğimiz yıl Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark'ta faaliyete başlayan Türkiye Veri İşleme Üssü (TUVIUS) bünyesindeki ADR Türkiye Gayrimenkul Bügi Bankası, 40 kişilik ekibiyle başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin gayrimenkul hareketini izliyor. Elde ettiği bulguları işleyerek sorgu çıktıları ile kullanıcılara veri sağlıyor. Güncel verilerle analiz yapan TUVIUS, piyasaya gayrimenkul arzlarına ait sonuç göstergelerini, İstanbul'da adreslendiği il, ilçe, mahalle, semt, ada, sokak ve noktasal detayları grafikveharitagörselleriyle anlık raporlayabiliyor.

2005 - 2009 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde kentsel dönüşümprojesinde koordinatör olarak çalışan ve 2010'da kendi şirketini kuran İshak Kurtuluş Altun, "Belediye döneminden önemli bir deneyim edindim. Piyasadabilgi açığı vardı. Bu konuda yatırım kararı aldık. İstanbul'da özel sektöre, İstanbul dışında devlete iş yapıyoruz. Erzincan, Trabzon ve Rize'de kentsel dönüşüm programında çalışan şirketimiz var. Ayrıcabüyük lojistik ve yatırım firmalarınaraporlama yapıyoruz. 40 kişilik ekibimiz var. Gayrimenkul Borsası kurulması da gündemde. Bizim çalışmamız bu konuda temel de oluşturuyor" dedi. İ. Kurtuluş Altun'un anlatımına göre şirketin amacı dağınık, düzensiz ve karmaşık durumdaki yüksek boyutlu verileri istenilen şekilde düzenlemek ve akıllı hale getirmek. İş hayatındabiriktirilen ve artık çözümlenemez kadar büyüyen verileri iş yarar şekilde süzmek, kullanılabilir veriye dönüştürmek... Şimdiye kadar "Gayrimenkul Borsasına Doğru İstanbul Piyasası, İstanbul Gayrimenkul ve Trendleri 2016, Yasa Dışı Kiralama Faaliyetleri İstanbul Raporu 2016, Yabancı Yatırımcı Açısından İstanbul - 2016, ADR Güven Endeksi ve INBroker" başlıklı araştırmalar yaptı. Bünyesinde "Gayrimenkul Bilgi Bankası" ADR - Alternatif Karar Raporlaması da var. Gayrimenkuller hakkında "Noktasal" araştırmalar yaparak, bir gayrimenkulun tüm iş aşamalarını belirtiyor.

"İstanbul'da gayrimenkul fiyatları Milano ayarında"
İstanbul'da gayrimenkul gelişmeleri hakkında konuştuğumuz İ.Kurtuluş Altun, büyük kamu alt yapı projelerinin emlak fiyatlarına etkisi konusunda şöyle konuştu: "Kanal İstanbul bölgesinde 7 kez el değiştiren tapu var. Bu projelerin alım satımı hareketine etkisi oluyor. Firmalar, kişiler doğru seçim yapmak istiyorlar. Arsa paylaşımında bazı projelerde müteahhit satmış çıkmış. Kalanlar için aidatlar çok yüksek. Vaatler karşılanmamış. Ayamama kokulu daire 'dere manzaralı' diye satılabiliyor. İstanbul'da gayrimenkul fiyatları Milano ayarında. Doğru seçim önemli. Bunun için de veriye, bilgiye ihtiyaç var. TUVIUS bunu sağlıyor. ADR Güven Endeksi'ni uluslararası danışmanlık şir-' ketleri, emlak ofisleri, müteahhitler, değerleme firmaları, avukatlar, mülk sahipleri ve emlak arayanlar kullanıyor."

Araştırma sonuçları kamu tarafından da takip ediliyor
TUVIUS geçtiğimiz günlerde, "Yasa dışı konut kiralama hacmi 500 milyon dolar" başlıklı araştırmayla gündeme geldi. Şirketin Başkanı ishak Kurtuluş Altun, "Bu rakam İstanbul'da yasal olmayan konut kiralamalarını içeriyor. Son üç yıl içinde istanbul genelinde günlük kiralık olarak 74 bin 820 bağımsız üniteye ulaşıldığını, bu konutların yüzde 25'inin tekil ve birbirinden bağımsız arzlar olduğunu belirledik" dedi. ishak Kurtuluş Altun, bu araştırma verilerinin devlet tarafından da istendiğini belirtti. Bu arada belirtelim, geçtiğimiz günlerde bu tür kiralamalar için de kimlik bildirimi zorunluluğu getirildi.

Dünya Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181