'Konut almak için doğru zaman!'
Türkiye Finans Bankası'nda toplu konut projeleri finansman yöneticiliği ile Isparta ve Antalya Şube Müdürlüğü yaptıktan sonra gayrimenkul sektöründe kendi işini kuran Ekonomist Cem Çıplak, Basın Kulübü'nde önemli açıklamalarda bulundu. Konut sektörünün canlandırılması için Hükümetin baskısıyla düşen faiz oranlarını ve inşaat sektörünün durumunu değerlendiren Çıplak, tüketicilere önemli uyarılarda bulundu.

İNŞAATA SEKTÖRÜ % 41 DARALDI
İnşaat sektörünün Türk ekonomisinin lokomotifi olduğunu vurgulayan Finans Uzmanı Çıplak, şöyle konuştu: "Tüm dünyadan Türkiye'ye yönelik ciddi bir baskı var. Türkiye üzerine ciddi oyunlar oynanıyor. Politik risklerden ötürü 1.5-2 yıldır durgunluk yaşıyoruz. Türkiye'nin ana lokomotif sektörü inşaat. Türkiye'de ekonomi canlı ise inşaat canlı, inşaat canlı değilse ekonomi canlı değildir, inşaat sektörünün etkilinmesi akabinde, faizlerin de yüzde 1'lerin üzerine çıkması durgunluğu tetikledi. Mesela kalkışmanın gerçekleştirildiği temmuz ayında bir önceki yıla göre yüzde 41 daralma söz konusu. Bu ciddi bir daralma. Hükümetimiz bu konuda ekonomiyi canlandırmak için çalışıyor, inşaat sektörü iyi olunca alt kalemler etkileniyor. Bu sefer turizm de hareketleniyor, diğer sektörler de hareketleniyor. Diğer çarklar olumluya dönüyor. Hükümetimiz olumlu tedbirler aldı.

KREDİ KARTI KARARLARI EKONOMİYİ CANLANDIRIR
Geçmiş dönemde kredi kartlarında taksit sayısında daraltma söz konusu idi. Şimdi taksit sayısı 9'dan 12'ye çıkarıldı. Kredi kartları borçları bir kez olmak üzere 72 ay vadelendirilecek. Tüketici kredilerinde 36 olan taksit sayısı 48'e çıkarıldı. Dolayısıyla yeni evlenecek çift harcama yapacaksa 20 bin TL'yi 48 aya kadar borçlanabilecek. Aylık borç yükü azalmış olacak. Daha rahat yaşayabilir hale gelecek. Yine kredi kartlarında limit artırıldı.

KDV İNDİRİMİ İLE KONUT FİYATI DÜŞECEK
Konut kredilerinde peşinat oranı yüzde 75'den yüzde 80'e çekildi. 100 bin TL'lik konut alıyorsa biz 25 bin TL'sini kendimiz yatırıyorduk. Şimdi 20 bin TL yatırılabilecek. Bunların hepsi ekonomiyi rahatlatmaya yönelik uygulamalar. Bu uygulamaların hepsi ekonomide canlılık kazandıracaktır. Konut sektöründe canlılık olacaktır. Konut sektöründe KDV oranlarında indirim yapıldı. 150 m2'nin üzerindeki dairelerde KDV yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldü. Müteahhit uygularsa 250 bin TL olan daire şimdi 225 bin TL'ye düşmüş olacak. Bu da müteahhitlerin elindeki stokların satmaya yönelik bir karar. Bu da tüketicinin lehine bir karar. Bu gelişmelerin hepsi önümüzdeki dönemde sektörü haraketlendirecektir diye düşünüyoruz.

SON DÜZENLEME İLE 100 BİN TL'DE 25 BİN TL CEBİMİZDE KALACAK
Faizlerin yüksek olduğu dönemde insanlar yatırım yapmaktan kaçınıyor. Dolayısıyla ülke ekonomisi gelişemiyor, ilerleyemiyoruz. Japanyo'da - faiz var. Bu ne demek. Japonya'da 100 bin TL kredi alırsanız 99 bin TL olarak ödeyebiliyorsunuz. Avrupada 100 bin avro alırsanız 102 bin avro olarak ödüyoruz. Peki biz ne ödüyoruz. 100 bin alırsak 193 bin TL olarak ödüyoruz. Neredeyse 2 katı. Müthiş bir fark. Türkiye'de bakıyorsunuz bankacılık sektörünün yüzde 60'ı yabancıların eline geçti. 100 bin TL aldığımızda 93 bin TL kara dönüşüyor. Bunun yüzde 60'ı yabancılara gidiyor. Cumhurbaşkanımız bunun için bastırıyor. Ne kadar az olursa yurt dışına giden para o kadar az olacak demektir. Cumhurbaşkanımızın talimatı ve BDDK'nın toplantısı sonucunda devlet bankalarımız ve özel bankalar faizi 1 'in altına çekti. Taksit sayısı düştükçe faiz oranı düşüyor. Bundan 1 -2 ay öncesinde yüzde 1.25 idi. 100 bin TL konut kredisi alınca 1600 TL ödüyorduk.

Şimdi ise bu rakam 1400'e düşüyor. 200210 TL gibi bir rakam yüzde 5 aylık gelirimizin cebimizde kalması demek. Bu da maaşlı çalışanlar için önemli bir fakör. Toplam ödememiz 193 bin yerine 163 bin TL'yü düşüyor. 100 bin TL'lik bir kredide 25 bin TL cebimizde kalıyor. Bu mutlaka ve mutlaka sektöre hareket getirecektir. Sektör bu yansımayı görmeye başladı. Son dönemde konut almaya gelenlerin, fiyat soranların arttığı ifade ediliyor.

FAİZLER DÜŞECEK DİYE BEKLEMEK FAYDA GETİRMEZ
Türkiye'de politik riskler var. Bunu bir kenara bırakır isek şunu diyebiliriz. 0.95 faiz 120 ayı baz alırsak, Türkiye'deki en iyi oranlar bugüne kadar 0.70'e kadar düştü. En iyi gördüğümüz fiyatlara yakınlığımız aylık 0.20 puan. 0.30 puanlık bir faiz indirimi 100 bin TL'lik kredide 25 bin etkiliyor. Dolayısıyla her 1 puanda 800 TL etkiliyor. Faizlerin 0.75'e düşeceğini düşünürsek yılık 16 bin TL indirime denk gelir. Bugün 0.95 var, konut sektörünün son dönemdeki fiyatları belli. İsparta'yı takip ediyorum. 2014'e kadar her sene ciddi artış yaşıyordu. Şu an 3+1 standart dairenin fiyatı 200-250 bin TL aralığında. Tabiki 300-400'e de fiyatlar var. Ama genel ortalaması bu. Biz eğer 0.75'i beklersek ne zaman olacağı belli değil. Bir tarafta politik riskler, diğer tarafta ekonomik riskler var.

0.75'i beklersek 10 yılda ödeyeceğimiz 16-17 bin TL faydamız olacak. 0.75'i gördüğümde faizde bir indirim var peki konut fiyatları bu fiyatta duracak mı? Konut fiyatlarının hangi dönemlerde yükseldiğini gözlemlersek; kredi fiyatları en dibi görünce konut fiyatları en yükseği görmüştür. 16-17 bin TL'lik indirimi beklerken konut fiyatlarının artma olasılığını iyi hesaplamak lazım. Konut fiyatındaki yüzde 10'luk bir artış olacaktır. Dolayısıyla 200 bin TL'lik daire 220 bin TL olacaktır. Bir tarafta 16-17 bin avantaj, diğer tarafta konut 20 bin TL artacak. Birbirini karşılamayacaktır. Faydadan ziyade zarar olacaktır.

Isparta Haber Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181