'Konut satışlarında yüzde 20'lik artış yaşandı!'
15 Temmuz başansız darbe girişimi sonrası konut satışlarında düşüş yaşanmıştı. Temmuz ayında ülke genelinde yapılan satışlar bir önceki aya oranla yüzde 23.4, geçen yıla oranla yüzde 15.8 düşüş gözlenmişti. Ağustos başında konut sektörü büyük bir kampanya başlattı. Devletin faiz indirimi sonrasında hareketlenen piyasada satışlar da artmaya başladı. REMAX Hit Ofisi Broker'ı Celal Polat: "Eylül ayı ile birlikte başta konut olmak üzere her türlü gayrimenkul satışında yüzde 20'lik bir artış var. Sektör adına çok olumlu bir durum. Özellikle 2017'den itibaren konut sektöründe patlama yaşanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

KONUT KREDİ FAİZLERİ DÜŞTÜ
Türkiye genelinde 60 bin gayrimenkul, 120 ay vade, yüzde 20 peşin ve 0.7 vade oranı ile satışa sunuldu. Ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın çağnsı ile bankalar konut kredi faizlerini düşürdü. Sektöre canlılık kazandırmak amacıyla atılan bu adımların meyveleri toplanıyor. Türkiye genelinde ağustosta 114 bin 751 konut satışı gerçekleşti. Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 41, geçen yılın aynı ayma göre yüzde 2 arttı. Yaşanan bu olumlu artış Torbalı'ya da yansıdı. Torbalı ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörü yeniden hızlanmaya başladı.

MİLLİ BİR SEFERBERLİK BAŞLATILDI
İnşaat sektörünü yeniden canlandırmak için atılan adımların meyvelerinin de toplanmaya başlandığını kaydeden REMAX Hit Ofisi Broker'ı Ergün, "Ağustos ve Eylül aylarındaki konut satışları gerçekten de ​sektörü sevindirdi. Çok olumlu bir hava var. Konut satışının en yoğun olduğu ekim-kasım aylanna girmek üzereyiz. Sektör olarak milli bir seferberlik başlattık. Torbalı'da olduğu gibi tüm ülkede karşılık buldu. Konut kredi faizlerinin düşürülmesi de bu anlamda çok önemliydi. Önemli bir ivme yakaladık. Konut kredisi faiz oranlan 0.70-0.80'e düşerse satın alma iştahı daha da artacaktır" diye konuştu.

2017'DE ŞAHA KALKACAK
Konut satışlarındaki yüzde 20'lik artışın çok memnuniyet verici olduğunu dile getiren Celal Polat: "Yükselişin daha da artacağını düşünüyoruz. Bütün olumsuzluklara rağmen inşaat sektörü ayakta kalmayı başardı. İnsanlar artık geleceğe umutlu bir şekilde bakıyor. Yurt dışından her ne kadar Türkiye'de bir olumsuz hava var' algısı oluşturmak istemesine rağmen satışlar bunun tam tersini sunuyor. Eylül ayında yaşanan yükseliş Ekim ve Kasım'da tavan yapar. En büyük patlamayı ise 2017 yılında bekliyoruz. Gelecek yıl büyük şirketler yatırım atağına geçecek. Bu durum ekonomiyi şaha kaldıracaktır" şeklinde konuştu.


KONUT SATIŞ RAKAMLARI ARTACAK
Gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre yaşanan tüm olumsuzlara rağmen bu yıl 2015'in gerisinde kalmayacak. Yılın son çeyreğinde de konut satış rakamlarının artacağı düşünülüyor. Konut sektöründe yapılan kampanyalar ve faizdeki düşüşe ek olarak hükümetin son aylarda yaptığı düzenlemelerle satışların artması öngörülüyor. Geçtiğimiz günlerde 150 metrekareden büyük evler için yüzde 18 olan KDV'nin yüzde 8'e geçileceği açıklanmıştı. Son olarak Başbakan Binali Yıldırım da yüzde 75 olan banka kredi kullanma oranının yüzde 80'e çıkarılacağını belirtti. Yaşanan tüm bu olumlu gelişmeler neticesinde konut satışlarında yukarıya doğru bir ivme yaşandı.

 Gökhan YALKALK/Büyük Torbalı Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181