Konya'daki inşaat şirketleri 2017'den umutlu!
Kentsel dönüşüm çalışmaları, artan nüfusu, sanayileşme hızı ve öğrenci kenti olması nedeniyle inşaat sektörünün büyümeye devam ettiği Konya'da konut, arsa, ofis, sanayi sitesi ve kentsel dönüşüm alanlarında projeler üreten inşaat firmaları gayrimenkul sektöründe yaşanan hareketlilikten umutlu. Bu yd kış mevsiminin sert ve çetin geçtiğini ancak sektörün yavaş yavaş kendisine geldiğini belirten Konya Tesisat ve İnşâat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Başaran , bahar mevsiminin gelmesi ve havaların ısınmasıyla inşaat sektörünün hareketlenmeye başladığını söyledi. Başaran, "Böyle devam ederse ümit var" dedi. Başaran yaşanan sorunlarada dikkat çekerek, "Eleman sıkıntısı, iş gücü sıkıntısı, tadilat sıkıntısı gibi sorunlar yaşıyoruz. En büyük sorunumuz ise katma değer vergisini bir türlü yüzde sekize çekilmemesi bunun için halen uğraşıyoruz. Finansa ulaşmakta zorluklar yaşıyoruz ve devlet bankalarının dahil olacağı bir projeye ihtiyacımız var"diye konuştu.

2017 hareketli ama 2018 daha iyi olacak
Müstakil villa tarzındaki projelere ağırlık verdiklerini belirten Erkoyuncu İnşaat Şirket Ortağı Şaban Erkoyuncu, "Devam eden ve başlayacaklarla birlikte 6 projemiz var. Geçen yıl 22 daire teslim ettik. Bu yıl 45 daire ve 22 villa teslim edeceğiz. Geçen yıl toplamda 2,5 müyon TL'lik iş yapmıştık. Önümüzdeki 2 yıl içinde 23 milyon TL'lik iş yapmayı hedefliyoruz" dedi.

Son yıllarda Konyada arsa fiyatlarının arttığını ve bunun da ev fiyatlarını yükselttiğini kaydeden KONTİMDER Başkanı Osman Başaran, "Konyada orta ve üst segmentte konut ihtiyacı kalmadı diye düşünüyorum. Dar gelirliler için konut ihtiyacı var ve arsa maliyetlerindeki yükseklik nedeniyle bu inşaatlar yapılamıyor" açıklamasını yaptı.

Çelik konstrüksiyon imalat ve montajı yaptıklarını söyleyen Ali Işıldar Çelik Yapı & İnşaat Yönetim Kurul Üyesi Mesut Işıldar, sektörün genel itibariyle hareketli olduğunu belirtti. Bu yıl sektörde bir hareketlenme bekliyoruz diye konuşan Remel İnşaat Satın Alma Müdürü M.Esat Başman,"30 yıldır sektördeyiz. Üst gelir grubu için projeler üretiyoruz. 140 dairelik yeni bir proj emiz var ve 2019 yüında tamamlayacağız. Sektör olarak 2018 yılından daha çok umutluyuz. Yeni proje çalışmalarımız devam ediyor" dedi.  

200 dairelik yeni bir projeye başlayacağız diye konuşan Bulut İnşaat Satın Alma Müdürü İhsan Türközü ise "Sektörümüzde 2016 yılı biraz kısır geçti. 2017'den umutluyuz. Yeni projemiz 4+1, 3+1, 5+1 dairelerden oluşuyor. Genel olarak 2017 yılından umutluyuz. Hatta 2018 yılı sektörümüzde daha büyük hareketlilik getirecek" diye konuştu. Onsa İnşaat Ltd. Şti. Yönetim Kurul Üyesi Emre Özdoğan, "2017 yılında devletin desteği ve teşvikleri Ue sektörümüz canlanmaya başladı. Lüks konutlar inşa eden şirketimizin şuan devam eden 2 ayrı projesi var" dedi.

Konya'da 6 bin konut inşa etti
Şu zamana kadar tüm Türkiyede 15 bin konut teslim ettiklerini belirten Seha Yapı Genel Müdürü İskender Uslu, "Bu konutlardan 6 bin tanesi Konya'da yapmış olduğumuz proje konutları. Bu sayıları 2020'ye kadar çalışmalarımızı artırmayı planlıyoruz"açıklamasını yaptı. Her yıl projelere bir yenisini eklemeye devam eddiklerini belirten Uslu, "1077 adet daire sayısı ile Anadolu'nun en büyük su temalı karma konut projesi Zer Meram'ı Konya'da inşa etmekten oldukça mutluyuz" şeklinde konuştu. Sanat Yapı Satış Müdürü Muharrem Kuzyaka, bu sene içinde yüzde 15'lik bir büyüme heflediklerini söyledi. Kuzyaka, "Meramda yapımı devam 12 villalık "Villa Deluxe"projesini 10. ayda teslim edeceğiz. Ayrıca adliye civarında 120 ofislik plaza, Şefikcan'da 92 daire ve Mevlana Kültür Merkezi civarında 133 konutluk projelerimizin de yapımları devam ediyor. Satışlarımız gayet iyi durumda hiçbir sıkıntımız yok" dedi.

Konya'da inşaat sektörünün günden güne iyiye gittiğini ve daha da iyi olacağını belirten Tepekent Satış Müdürü Erkan Gültekin, "Son dönemde ki satışlarımız oldukça iyi düzeyde seyrediyor. Fuarla beraber daha da yukarıya çıkacağına inanıyoruz" dedi. Gültekin, "Meram Belediyesi'nin arka tarafında 400 dairelik Altınşehir Projesi'nin 330 dairesi şuan itibariyle sattık ve elimizde 70 daire kaldı. Yakın zamanda-avm+ofis projemiz var ve şuanda onun için de talef topluyoruz" diye konuştu.

Halil Yılmazer / Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181