Teknik Yapı'ya geçer not
JCR Eurasia Rating, Teknik Yapı’yı ve ‘Planlanan Tahvil İhracının Nakit Akımları’nı yatırım yapılabilir kategorisinde değerlendirerek, Uzun Vadeli Ulusal Notu'nu BBB (Trk)/ Stabil olarak belirledi. JRC, kısa vadeli ulusal notu ise A-3 Stabil olarak belirledi.

Uluslararası kredi ve rating kuruluşu JCR Eurasia Rating, Teknik Yapı’nın mali yapısını inceleyerek “geçer” not verdi. 2015’in ortasından bu yana Teknik Yapı’yı inceleyen JCR, elde ettiği sonuçlara göre Teknik Yapı’nın sağlam ve yatırım yapılabilir bir firma olduğunu onayladı.

Gelişmiş ülkelerin tamamında kurumsal markaların benzeri derecelendirme ve rating kurumlarına tarafsız denetim yaptırdığına dikkat çeken Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, sektördeki “güvenilir” imajının bu yöntemle tescillendiğinin altını çizdi.

Bugüne kadar on binlerce kişiye güvenli bir yaşam sunan ve kazanç sağlayan Teknik Yapı markasının tarafsız ve uluslararası uzman bir kuruluş tarafından değerlendirilmesi için yapılan çalışmaların tamamlandığını açıklayan Nazmi Durbakayım “Teknik Yapı bizim anlatmamızdan daha çok konusunda uzman kişilerin anlatmasını istedik” dedi.

Başarılı satış politikası ve güçlü bir rekabet stratejisi
Teknik Yapı’yı inceleyen JCR Eurasia Rating hazırladığı raporda aşağıdaki değerlendirmelere yer verdi;

"Nazmi Durbakayım önderliğinde 1980 yılında temelleri atılan Teknik Yapı, yoğun rekabetin yaşandığı Türk inşaat sektöründe on milyon metrekarenin üzerinde ürettiği gayrimenkul projelerini; ağırlıklı olarak 'kat karşılığı', 'hasılat paylaşımı' ve 'kentsel dönüşüm' modellerini kullanarak gerçekleştirmiştir. Yenilikçi tasarımları, kaliteli malzeme ve modern inşaat teknikleriyle yarattığı, değerini katlayan konsept projelerle yatırımcılarına kazançlı yatırım imkanı sunmakta, oluşturduğu marka gücü, müşteri memnuniyeti, başarılı satış politikaları ile güçlü bir rekabet stratejisi yaratmış durumdadır.

Dönemsel satış risklerini farklı lokasyon ve segmentlerde gayrimenkul üreterek minimize eden şirket, özellikle İstanbul'un gelişme potansiyeli olan alanlarda ilk toplu konut projelerini yaparak ilave bölgesel katma değer yaratmakta ve yoğunlaştığı bölgelerde öncü olma özelliğini korumaktadır.

Sinerji ve düzenli nakit akışı
Grup'un ana faaliyet konusu konut üretim ve satışı olmakla beraber, bünyesinde barındırdığı bağlı ortakları ile dış cephe kaplama ürün ve sistemleri üretim ve satışı, site yönetim ve güvenlik hizmetleri, spor kompleksi ve restoran işletmeciliği gibi alanlarda da faaliyetlerini çeşitlendirerek düzenli bir nakit akışı sağlamaktadır.

Deneyimli işgücü ile inşaat ve hizmet alanlarındaki üretim, satış ve pazarlama faaliyetlerini İstanbul'da gerçekleştiren şirket, artan personel yapısı ile istihdama da katkı sağlamaya devam etmektedir.

Geçer Not’un sebepleri
Şirket'in Uzun Vadeli Ulusal Notu'nun 'BBB (Trk)' olarak belirlenmesindeki ana etkenler şu şekilde sıralanabilir;
• İnşaat faaliyetlerinin büyük kısmının müşteri avansları ile finanse edilmesinin likidite pozisyonuna ve likidite yönetimine sağladığı katkı sayesinde desteklenen finansman maliyetleri;
• Planlanan tahvil ihraçları ile finansman tabanının çeşitlenmesi;
• Döviz piyasasındaki dalgalanmalara rağmen yabancı para ile borçlanmayan şirketin kur riski üstlenmemesi;
• Net kar marjı yüksek projelerle yaratılan içsel kaynakların dağıtılmayarak grup içi bünyede bırakılması ve uyguladığı bu oto-finansman yoluyla büyümesini finanse etmesi;
• Artan ticari alacaklarına rağmen düşük seviyedeki sorunlu alacaklarının varlık kalitesini desteklemeye devam etmesi;
• Özellikle fikirtepe ve Denizli'de devam eden ve planlanan diğer prestijli projeleri ile güçlü satış etkinliğini sürdürerek pazar payını ve marka değerini daha da arttıracak olması;
• Teknik Yapı Teknik Yapılar Sanayi ve Ticaret AŞ’nin planlarının realize olma kabiliyetini arttırması ve oluşacak nakit akımlarının anapara ve faiz ödemelerine uygun olarak gerçekleşeceği kanaati;
Bununla beraber, ağırlıklı olarak stoklar ve yatırım amaçlı gayrimenkullerden oluşan grup varlıklarının taşıdığı piyasa değerinin ekonomik konjonktürle yakından ilişkili olması, söz konusu kısmın aktif kalitesini gelecekteki ekonomik ortamla yakın biçimde ilişkilendirmekle beraber, şirketin bilançosunda önemli yer kaplayan stokların nakde dönüşme kabiliyeti de olası likidite ihtiyacını rahatlatmaktadır.

Yerel piyasadaki siyasi ve ekonomik belirsizliklerle beraber makroekonomik gelişmelere duyarlı olan inşaat sektöründeki volatil konjonktür ve FED'in beklenen faiz artışı ile aşağı yönlü baskılanan yatırımcı tercihleri, risk iştahı ve inşaat sektöründeki yıkıcı rekabet dikkate alınarak belirlenen notlara ilişkin görünümü 'Stable' olarak belirlenmiştir.
Ortaklık yapısında kontrolü elinde tutan Durbakayım Ailesi'nin ihtiyaç duyulması halinde "Teknik Yapı Teknik Yapılar Sanayi ve Ticaret A.Ş. 'ye finansal güçlerinin yeterliliğine bağlı olarak likidite ve öz kaynak temin edebilecek yeterli arzuya ve etkili operasyonel destek sunma arzusuna sahip oldukları düşünülerek Şirket'in Desteklenme Notu JCR Eurasia Rating notasyonu içerisinde (2) olarak belirlenmiş olup yeterli seviyeyi işaret etmektedir."
 
Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181