‘Bekara ev yok’ diyene ceza geliyor!
Hükümet, ayrımcılığa karşı vatandaşları korumayı amaçlayan “Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı’nı” TBMM’ye sevk etti. Belli başlı düzenlemeler şöyle:

CİNSEL YÖNELİM YOK:Herkes hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerinden yararlanmada eşit olacak. Cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hal, sağlık durumu, engellilik ve yaşa dayalı ayrımcılık yasak olacak. Ayrımcılık yasağı kapsamında LGBT bireylerin talebine rağmen “cinsel tercih” ifadesine yer verilmemesi dikkat çekti.

MOBBİNG DE AYRIMCILIK SAYILACAK:Tasarıda ayrımcılık türleri “Ayrı tutma, ayrımcılık talimatı verme ve bu talimatı uygulama, çoklu ayrımcılık, doğrudan ayrımcılık, dolaylı ayrımcılık, işyerinde yıldırma, makul düzenleme yapmama, taciz, varsayılan temele dayalı ayrımcılık” şeklinde 9 başlıkta sıralandı. Ayrımcılık türlerinin sıralanmasıyla mobbing kavramı da “işyerinde yıldırma” adıyla hukuk sistemimize giriyor.

“BEKARA EV YOK” DİYEN YANACAK:Taşınır ve taşınmazların kamuya açık satışa veya kiralamaya sunulması, kari sözleşmelerinin şartlarının belirlenmesi, kira sözleşmesinin yenilenmesi veya sona erdirilmesi, satışı ve devri süreçlerinin hiçbirinde ayrımcılık yapılamayacak. Buna göre, “Bekara, dul’a ev yok” demek de ayrımcılık suçu kapsamında değerlendirilecek.İlgili mevzuat ve tüzüklerinde belirtilen istisnalar dışında dernek, vakıf, sendika, parti ve meslek örgütü üyeliklerinde ve faaliyetlerinde de ayrımcılık yapılamayacak. Kamu ve özel sektörde istihdam süreçlerinde de ayrımcılık yasağı uygulanacak. Bu çerçevede gebelik, annelik ve çocuk bakımı gerekçesiyle istihdam başvurusu işverenler tarafından reddedilemeyecek. 

Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181