İstanbul'da 600 bin hane risk altında!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gereken önlemler zamanında alınmazsa İstanbul'da meydana gelebilecek olası depremin büyük bir felakete dönüşebileceği uyarısında bulundu. Bakanlığın raporuna göre deprem riski taşıyan binalarda gerekli önlemler alınmazsa İstanbul'da meydana gelebilecek 7 ve üstü bir depremin 10 ile 30 bin insanın hayatına mal olabileceği ve yaklaşık 100 milyar dolarlık bir maddi hasara yol açacağı öngörülüyor. Yapılan araştırmalar Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelen depremlerim batıya doğru kaydığını gösteriyor. 1939'daki Erzincan depreminden sonra meydana gelen depremler batıya doğru ilerleyerek 17 Ağustos 1999'da Gölcük'te büyük bir yıkıma neden oldu.

OLASI DEPREMDE CAN KAYBI BÜYÜK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Risk Yönetimi İçin Megaşehir Gösterge Sistemi'ne göre İstanbul'da 7 veya üzerindeki olası bir deprem senaryosunda hâlihazırdaki yapıların yüzde 10'u ile 16'sı kullanılamayacak derecede hasar görecek. Bu oran yaklaşık 600 bin hanenin kullanılamayacak derecede hasar göreceği anlamına geliyor. Olası bir depremde 10 bin - 30 bin arası can kaybının yaşanması, 20 bin-60 bin vatandaşın yaralanarak hastanede tedavi altına alınması öngörülüyor.

2 MİLYON HANEYE DÖNÜŞÜM
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul'da 2 milyon hanenin dönüştürülmesini hedefliyor. 15 yılda tamamlanması planlanan dönüşümle yılda 150 ile 200 bin arasında hanenin dönüştürülmesi öngörülüyor. Mevcut durumda ise İstanbul'da yılda 50 bin hanede kentsel dönüşüm uygulanıyor. 18 bin 373 vatandaşın hayatını kaybettiği 17 Ağustos depreminde 48 bin 901 kişi de yaralanmıştı. 96 bin 796 konut ile 15 bin 939 işyeri ya yıkıldı ya da ağır hasar görerek kullanılamaz hale geldi.

Selçuk Adıgüzel / Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181