Kentsel dönüşüm alanlarındaki eczanelere yeni haklar tanınıyor!
Eczanelerin faaliyet gösterdiği mekanın, yapı ruhsatı veya yapı kullanım izin belgesinde 'dükkan veya işyeri olarak kaydedilmiş' olması zorunluluğu kaldırıldı. Yönetmelik değişikliğiyle alışveriş merkezlerindeki (AVM) eczanelerin nöbetten muaf olma uygulamasına son verildi. Ayrıca eczanelerin, ısı-nem ölçer bulundurma zorunluluğu süresi 12 Nisan 2017'ye uzatıldı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, eczane açılacak mekânın, yapı ruhsatı ve kullanım izin belgesinde 'dükkan veya işyeri' olarak kaydedümiş olması zorunluluğu kaldırıldı ve esneklik sağlandı. Bu belgelerde başka kullanım alanı yazılmış olsa da ügili mekâna ilişkin belediyeden o yerin dükkan veya işyeri olduğuna dair resmi bir belge alınması, işlem için yeterli olacak. Açılış işlemlerinden, yerleştirmeyle eczane açacakların belgeleri toplama ve sağlık müdürlüklerine başvurması için verüen süre de 60'tan 90 güne çıkarüdı. Açılabilecek eczanelere yönelik merkezi planlama olan 'eczacıyerleştirmeleri' de yılda iki değil üç kez yapılmaya başlanacak. Ancak, ek yerleştirme uygulamasına gidümeyecek.

AVM'lere nöbet zorunluluğu
Yönetmelik değişikliğiyle alışveriş merkezlerindeki (AVM) eczanelerin nöbetten muaf olma uygulamasına son verildi. Yönetmelik değişikliğinden önce, nöbet tutma imkanı bulunmayan AVM'lere yönelik herhangi bir uygulama yapılmayacak. Ancak yeni açılacak AVM eczanelerinin nöbet tutmasına uygun koşulların sağlanması istenecek. AVM'ler geceleri kapatıldığı için içindeki eczaneler nöbet dışı tutuluyordu.

Kentsel dönüşüm planlama dışı
Kentsel dönüşüm nedeniyle işyerlerinden çıkmak zorunda kalan eczacılara da kolaylık sağlandı. 'Nüfusa göre eczane açma kriteri' bu eczaneler için uygulanmayacak. Eczanelerin personel ayarlaması da yeniden yapıldı. Serbest eczanelerde yıllık 80 bin reçete sayısı veya yıllık 3 milyon Türk Lirası tutarında ciroyu geçerlerse ikinci bir eczacı daha işe alınacak. İlave istihdam edilecekeczacısayısıenfazla3 olacak.

Ciro beyan etmeyene ceza
Yönetmelik kapsamında, ilaç türüne bağlı olarak nem ve ısı ölçer bulundurma zorunluluğu süresi 12 Nisan 2017'ye kadar uzatıldı. Bu süre içinde eczanelerin bu türden yatırımlarına yönelik ayrı bir kriter belirlenecek ve ciro esasına göre kademeli geçiş yapılacak. Ciro bilgilerini verme zorunluluğunu yerine getirmeyen eczanelere yönelik idari yaptırım da uygulanacak. İlaç Takip Sistemi bu eczaneler için kapatılacak ancak ilaç satışlarına devam etme imkanı sağlanacak. Eczane, sisteme ciro bilgilerini girdikten sonra sistem açılacak. Kapanan eczanelerin ilaçları aldığı depolara iade etme zorunluluğu kaldırılırken, süresi biten ilaçların imhası kolaylaştırıldı. Bu arada, gerekli görülmesi halinde daha önce vermiş olsa dahi eczacının sağlık raporu ve sicil kaydının güncel hali istenebüecek. Diğer yandan, eczane tabelaları için standartlar belirlenmesine yönelik çalışma da TEB tarafından yapılacak. Eczane tabelalarının tamamı ışıklı olacak.

Mehmet KAYA/Dünya Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181