İNDER dönüşüm için 32 maddelik bir bildirge hazırladı!
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) kentsel dönüşümde yaşanan sorunların çözülmesi için 32 maddelik bir bildirge hazırladı. Dernek Çözümleri Kentsel Dönüşüm Çözümleri Konferansından çıkan-Ve İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım tarafından açıklanan çözüm önerilerinin ana hatları şöyle:

- Kentsel dönüşümün önündeki en önemli sorunlardan ikisi "Müktesep Hak" ve "Bürokratik Süreçler"dir. İmar ve Mülkiyete dayalı hususların dönüşüme hazırlık sürecinde sabitlenmesi hem arsa sahiplerini, hem kamuyu, hem de yatırımcıyı rahatlatacak, süreci şeffaflaştıracak.

- Dönüşüm en az "Ada" bazında yapılabilmeli.

- Dönüşüm sürecinin en önemli dokümanı olan "Kat Karşılığı Yapım Anlaşması" içeriğinin hem ticari, hem de hakkaniyet açılarından yeniden ele alınmalı.

- Sadece dönüşüm kapsamında değil, tüm imar-ruhsatiskân süreçlerinde otoparklar müstakil olarak tapulandırılabilmeli.

- Dönüşüm "Acil" bir mesele. Devletin dönüşüme desteği hem bürokratik süreçleri, hem de mali hususları kapsamalı. Dönüşüme dair yerel halkın beklentisi anket vb. ölçülmeli.

- Masterplan/Kentsel tasarım çalışmaları aceleye getirilmemeli.

- Dönüşen bölgenin altyapı ve sosyal donatılarının yükü özel sektör ve kamu arasında hakkaniyetli paylaştırümah.

- Kentsel dönüşümü düzenleyecek SPK, EPDK, BDDK benzeri "Gayrimenkul Üst Kurulu" tarzı bağımsız ve kapsayıcı özerk düzenleyici kurumlar oluşturulmalı.

Cumhuriyet Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181