Ne kadar konut kredisi alabilirim?
Konut kredisi kullanmak isteyen birçok kişinin merak ettiği konuların başında, ne kadar konut kredisi alabilirim, bankalar maaşın kaç katı kredi veriyor, gelire göre en fazla ne kadar kredi çekilebilir, maaşımın kaç katı kredi alabilirim, maaşa göre ne kadar konut kredisi alınabilir soruları gelmektedir.

2014 yılı itibarıyla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) düzenlemesiyle tüketici kredilerinde en uzun vade 36 ay, oto kredilerinde ise 48 ay olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak, genellikle bankalar harcanabilir gelirin %40-%60 arasından bir aylık taksit ödemesi olmasını talep ederler.

Tüm bu veriler ışığında “Bankalar maaşın kaç katı kredi veriyor?” sorusunun cevabı için basit bir hesaplama yoluna gidebilirsiniz. Asgari ücretin üzerinde bir geliriniz olduğunu varsayarsak, maaşınızın yarısını alın ve bunu tüketici kredisi için 36 ile çarpın ve oto kredisi için de 48 ile çarpın. Rakamlarla durumu görebilmek için aşağıdaki örnekten yola çıkabilirsiniz.

Örnek: Diyelim ki aylık 2,000 TL net geliriniz var ve tüketici kredisi kullanmak istiyorsunuz. Bankalarla daha önce sorun yaşamadınız ve siciliniz bozuk değil, ödemelerinizi düzenli yapmaktasınız. Aylık gelirinizin %50’sini kredi taksit ödemesi için ayırabilirsiniz ve kanunen 36 ay vade yapma hakkınız mevcut. Bu durumda, 1000*36=36,000 TL tüketici kredisi kullanabilme imkanınız olacaktır.

Ancak tabi ki bu kabaca bir hesaplamadır. Bu tutarlar kişiye ve krediye göre değişebilir. En sağlıklı bilgiyi elde etmek için farklı banka şubelerine giderek bir değerlendirme yapabilirsiniz.


Tuğba Gülten/Emlaksayfasi.com.tr


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181