Kadastro nedir ?
Kadastro nedir sorunun en sade tanımı; taşınmazların sınırlarını ve maliklerini belirleyip tapu siciline kayıt çalışmalarıdır.

Türk Dil Kurumuna göre kadastro ise; "bir ülkedeki her çeşit arazi ve mülk yerinin, alanının, sınırlarının ve değerlerinin devlet eliyle belirlenip plana bağlanması işi" olarak tanımlar.

Kadastro nedir sorunun geniş açıklamalı yanıtı ise; bir bölgedeki özel arsaların kaydı olup;  bu arsalar sistematik şekilde numaralandırılır, her birinin çevresi ve parsel tanımlayıcısı büyük ölçekli haritalarda gösterilir, hem haritada hem de kayıt defterinde bu arsanın niteliği, büyüklüğü, değeri ve onunla ilgili hukukî haklar belirtilir olarak açıklanmaktadır.

Mali kadastro, Hukuki kadastro ve Geometrik kadastro olarak üç çeşidi bulunan kadastro, tarım hakları ile ilgili düzenlemelerin yapılması, derebeyliklerin arazilerinin belirlenmesi ve çiftçilerden alınması gereken vergi miktarını belirlemek için altyapı oluşturulmuştur.

Tapu ve Kadastro’nun asıl amacı, tapu sicilini oluşturarak ülkemizin kadastral topoğrafik haritasını oluşturup, taşınmaz mal mülkiyetinin tespiti ile tapusuz arazileri tapuya bağlamak ve eski tapulu olanların tapularını haritaya bağlayarak yenileyip, taşınmaz mal mülkiyetini devlet güvencesine ve kayıt altına almaktır.

Kadastro türleri ve anlamları:
- Mali kadastro; toprağın değerini belirlemek için yapılan kadastro çeşididir.
- Hukuki kadastro; toprağın hukuki haklarını belirlemek için yapılan kadastro çeşididir.
- Geometrik kadastro; toprağın konumu, yapısı ve sınırlarını belirlemek için yapılan kadastro çeşididir.
 
Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181