Kepez Gülveren kentsel dönüşüm projesi 1 yılda tamamlandı!

Kepez Belediyesi’nin Gülveren Mahallesi’nde 160 gecekondunun 40 yıla yakın yaşadığı mülkiyet sorununa çözüm üreten ve 2 yılda bitmesi vaat edilen Kentsel Dönüşüm Projesi, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınına rağmen 1 yılda tamamlandı. Gülveren Kentsel Dönüşüm Projesi, Türkiye’nin ışık hızıyla biten ilk kentsel dönüşüm modeli oldu. 

Kepez Belediyesi’nin, her aşamasını şeffaflık ilkesiyle sürdürdüğü Gülveren Kentsel Dönüşüm Projesi ile gecekonduların yerini modern konutlar aldı. 160 gecekondunun 40 yıla yakın yaşadığı mülkiyet sorununa çözüm üreten Gülveren Kentsel Dönüşüm Projesi ışık hızıyla tamamlandı. Kepez Belediyesi’nin 2 yılda bitmesi vaat edilen Kentsel Dönüşüm Projesi, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınına rağmen 1 yılda tamamlandı. 137 hak sahibi 306 konforlu dairenin verileceği Gülveren Kentsel Dönüşüm Projesi, Türkiye’de en hızlı biçimde tamamlanan kentsel dönüşüm modeli oldu. 

Hak sahiplerine 360 adet daire
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Gülveren Kentsel Dönüşüm Projesi’nin 137 hak sahibinin 40 yılı aşkın süredir beklentisi olan bir çalışma olduğunu söyledi. Belediyeciliğin dinamik bir süreç olduğunu ve insan hayatını kolaylaştırmaya yönelik pratik çözümler gerektirdiğini belirten Başkan Tütüncü, “Devlete ve Belediyeye ait araziler üzerine yıllar evvel gecekondu yapmış hemşehrilerimiz, neredeyse 40 yıldır mülkiyet sorunlarının çözümünü bekliyordu, tapularına kavuşmayı bekliyordu. İmar uygulamaları ile kamu arazilerine değer kazandırıp elde ettiğimiz bu ilave değer ile hak sahiplerine 306 adet daire üretmeyi başardık. Bu pratik çözüm ile hem hak sahipleri kazandı, hem de kamu kazandı. Bu proje ile hatırı sayılır bir miktarı da belediye kasasına kattık. Üretilen dairelerse alışılmış kentsel dönüşüm projelerine kıyasla oldukça lüks. Hak sahiplerine harika bir konfor armağan ettik. Ürettiğimiz daireleri de hak sahiplerine hiçbir ücret almadan armağan ettik ki bu da ayrı bir sevinç vesilesi.” dedi.

Gülveren ihalesi belediyecilik tarihinde ilk
Projenin ihale süreçlerini de tam bir şeffaflık içinde sürdürdüklerini vurgulayan Tütüncü, “Canlı yayınlarla gerçekleştirdiğimiz ihalemiz tam 13 turda sonuçlandı. Hem de kimsenin tahmin etmediği kadar yüksek bir bedelle.. Açıklık, şeffaflık ve hesap verilebilirlik bizim en temel yönetim ilkemiz oldu ve Gülveren Kentsel Dönüşüm Projemiz bunu da herkese en güçlü biçimde göstermemize vesile oldu. Zira bu büyüklükteki bir ihale belediyemiz tarihinde de bir ilkti.” diye konuştu.

Büyük proje 1 yılda tamamlandı
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, diğer bir konunun ise inşaat süresi ile ilgili olduğunu belirterek, “Projenin tamamlanma süresi iki yıldı fakat biz bu büyük projeyi sadece bir yılda tamamlamayı başardık. Ortada ışık hızıyla tamamlanmış bir dönüşüm projesi var ki, bu da bu projenin en güçlü yanı.” dedi.

Hak sahiplerine kira desteği
İnşa süresince hak sahiplerine kira desteği de verildiğini bunun da ayrıca dikkate değer bir nokta olduğunu belirten Tütüncü, “Düşünün.. Vatandaşın gecekondusunu alıyorsunuz, kat karşılığı payı da kesmeden arsa hakkı kadar metrekarede daire üretiyorsunuz, inşa süresince aksatmadan tıkır tıkır kira desteği veriyorsunuz, sonuçta onlara konforlu bir yaşamı sunan milyon liralık daireleri ücretsiz veriyorsunuz. Üstelik bu projeden de kamuya ciddi bir gelir elde ediyorsunuz. Ne demek lazım. ‘İş bilenin, kılıç kuşananın.’ Bütün bunların yanında bu proje, şehre özel bir sosyoekonomik hareketlilik kazandıran bir semt armağan etti. Prestijli bir proje etrafındaki yapılara, konutlara ve ticari alanlara da artı bir değer getirdi. Bu değer bizim hemşehrilerimizin mülklerini daha kıymetli hale getirdi. Yani proje sadece hak sahiplerini değil, Kepez'i mutlu etti, hemşehrilerimi mutlu etti. Burası da ayrı bir sevinç..” diye konuştu.

Kentsel dönüşüm projelerine ufuk açacak bir model
“Gülveren, özel bir proje, özgün bir model..” diyerek sözlerine devam eden Tütüncü, “Gülveren Projesinin kalbi, temel kurgusu kamu arazilerini kıymetlendirerek üzerindeki gecekondu sorununu çözmek, halkın beklentilerine maksimum ölçüde cevap vermektir. Bütün bunlardan sonra, göğsümüzü gere gere söylüyoruz. Bizim Gülveren Kentsel Dönüşüm Projemiz, belediyelerin Kentsel Dönüşüm projelerine ufuk açacak bir model olmuştur. Bunun mutluluğu ise bambaşka.”

Şehrin ufkunu yükselten projeler
“Şehrin kaynaklarına inanıyorsanız, halkınıza güven vermişseniz, o kaynakları şehre bir değere dönüştürecek bakış açısı da getirebilirseniz, dahası hayalleri gerçeğe dönüştürecek bir gayreti ortaya koyarsanız şehrin ufkunu yükselten projelere imza atıyorsunuz. Önce yüksek bir ufukla hayal kuracaksınız, sonra çok çalışacaksınız. İşte bizim hikayemiz bu.. Başarımızın sırrı da burada gizli..” ifadelerini kullandı.

Kepez’in mülkiyet sorunları tarih oldu
Kepez’in 600.000'i aşkın nüfusu ile Antalya'nın en büyük ilçesi olduğunu hatırlatan Tütüncü, “Hem de merkez ilçesi.. 1980'lerden sonra köyden kente göç olgusuyla, büyükşehirlere göç olgusuyla pek çok gecekondu mahallesinin kurulduğu bir ilçeydi. Ta ki, biz göreve gelene kadar. Göreve geldiğimizde yılların biriktirdiği on binlerce mülkiyet sorununa çözüm arıyordu. 2B arazilerindeki sorunlar, vakıf ve hazine arazilerindeki sorunlar vs. listeyi uzatmak mümkün.. Bütün bu sorunları yıllar içinde biz çözdük. Geldiğimiz noktada Kepez’in mülkiyet sorunları tarih oldu. Görev yıllarımız boyunca, nerdeyse ilçenin tamamında, farklı modellerle bütüncül bir Kentsel Dönüşüm gerçekleştirdik. 50 binden fazla tapu verdik. 90 binden fazla gecekonduyu gönül rızasıyla ortadan kaldırdık. Bu bir Türkiye rekorudur. Vaktiyle gecekondu mahalleleriyle, olumsuzluklarla anılan Kepez, şimdi Antalya'nın örnek projelerle konforlu ve harika konutlarının olduğu örnek bir ilçe haline geldi. Hemşehrilerimizin yüzü gülüyor. Bu mutluluk da bize yeter.”dedi.

Daha güzel günler bizi bekliyor
“Elbetteki hedeflerimiz bitmedi. Masadağı eteklerindeki 8 mahalleyi kapsayan muazzam bir kentsel yenileme çalışmamız sürüyor.” diyerek sözlerine devam eden Tütüncü, “Süreç devam ediyor. Oradaki gecekondular da çok yakında kalkacak, oradaki hemşehrilerimizde konforlu bir yaşama merhaba diyecek. Bu hedefimizi de yine hemşehrilerimizle gönül gönüle gerçekleştireceğiz. Nasıl ki, diğer mahallelerin yüzünü güldürdüysek, Masa dağı eteklerindeki hemşehrilerimizi de güldüreceğiz. Çok yakında yine güzel haberlerle karşınızda olacağız. Daha güzel günler bizi bekliyor.” diye konuştu.

Gülveren Kentsel Dönüşüm Projesi
Kentsel Dönüşüm Projesi’nin inşaat yapım işi ihalesi, ‘konut yapımı karşılığında arsa satış’ modeli şeklinde kapalı teklif ve açık artırma yöntemiyle gerçekleştirildi. İhale, Kepez Belediyesi’nin şeffaflık ilkesi gereği TV kanalları ile internet üzerinden canlı olarak yayınlandı. İhaleyi 48 milyon 500 bin TL. teklifle Pınarlar İş Ortaklığı aldı. Proje, 3 Şubat 2020’de başladı. 14 Nisan 2021’de yapı kullanım izin belgeleri verilen konutlar tamamlandı. Proje; 6 bloktan, 317 konut alanı,  37.647 metre kare toplam inşaat alanından oluşuyor. 65.911 metre kare alanın tamamı; 14 bin metre kare konut alanı,17 bin 147 metre kare ticaret alanı, 9 bin 115 metre kare ilkokul alanı, 3 bin 500 metre kare  kültürel tesis alanı 6 bin 342 metre kare  park alanını kapsıyor.

Kepez Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181