Hazır Beton Endeksi Nisan 2022 raporu açıklandı!

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2022 Nisan Ayı Raporu’nu açıkladı. Son 3 aydır eşik değerin üstünde yer alan Faaliyet Endeksi toparlanmasını sürdürmektedir. Geçen yılın aynı ayına göre nisan ayında beklenti hariç diğer endekslerde bir yükselme görülmektedir.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2022 Nisan Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, son 3 aydır eşik değerin üstünde yer alan Faaliyet Endeksi toparlanmasını sürdürmektedir. Güven Endeksi bir önceki ay eşik değerde iken nisan ayında kritik sınırın altına inmiştir. Tüm bunlara karşılık Beklenti Endeksi hem 6 aydır kritik eşiğin altında hem de en düşük endeks değer konumundadır. Birleşik Beton Endeksi, faaliyetteki yükseliş beklentideki düşüşü önemli oranda karşıladığı için sınıra yakın düzeyde konumlanmıştır.

Geçen yılın aynı ayına göre nisan ayında beklenti hariç diğer endekslerde bir yükselme görülmektedir. İnşaatta beklenen mevsimsel hareketliliğin nisan ayında başladığı anlaşılmaktadır. Özellikle faaliyetteki yükselişe rağmen beklenti düzeyindeki gerileme dikkat çekicidir. Güven ile kıyaslandığında piyasa oyuncularının, inşaat sektörü özelinde beklentisinin düşük olduğu ancak ekonomiye olan güvenlerinde kısmi iyileşme yaşandığı görülmektedir.

“Konut Finansmanı Projesi” inşaat sektöründeki gelişmeleri tersine çevirebilecek

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Son 3 aydır eşik değerin üstünde yer alan Faaliyet Endeksi toparlanmasını sürdürmektedir. Geçen yılın aynı ayına göre nisan ayında beklenti hariç diğer endekslerde bir yükselme görülmektedir.” dedi.

Bu hafta Cumhurbaşkanı tarafından Kabine toplantısı sonrasında açıklanan “Konut Finansmanı Projesi”nin inşaat sektöründeki gelişmeleri tersine çevirebilecek nitelikte göründüğünü ifade eden Yavuz Işık, “Beklenti düzeyinin son 6 aydır düşük olması, inşaat sektörü özelinde düzenleme yapılması ihtiyacını ortaya koymaktaydı. Hazır beton üreticileri olarak inşaat sektöründeki gelişmeleri en yakından hisseden imalat sektörü konumundayız. İlk Evim Konut Finansman Paketi ile “ilk el konut satışlarının” aylık %0,99 faizli oranı ile desteklenmesi, Genişletilmiş Konut Finansman Paketi ile döviz hesabı ve altınlarını bozduranların bütün konut alımlarının aylık %0,89 faiz oranı ile desteklenmesi ve son olarak “İnşaat Sektörüne Özel Kredi Garanti Paketi” ile konut üreticisi firmaları desteklemek üzere kaynak ayrılmış olmasını sektör açısından çok olumlu ve önemli buluyoruz. Söz konusu düzenlemeler inşaat sektörünü yılın ikinci yarısında hareketlendirecektir.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181