İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Mayıs 2022 sonuçları açıklandı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi 2 aylık yükselişin ardından mayıs ayında yön değiştirdi. Sektörün faaliyetleri bayram tatillerinin de etkisiyle durağanlaşırken, yüksek sezona rağmen iç satışlardaki düşüş beklentisi dikkat çekti. Rusya-Ukrayna savaşının ihracat pazarlarındaki etkileri de bu dönemde hissedilmeye başladı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi mayıs ayı sonuçları açıklandı. Bileşik Endeks, yüksek sezona rağmen çalışma gün sayısındaki azalma nedeniyle bu dönemde geriledi. Yüksek maliyetler, yüksek enflasyon ve TL’deki değer kaybı gibi ekonomik unsurlar endeksi sınırladı.      

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi mayısta geriledi   

Geride bıraktığımız mart ve nisan aylarında mevsimsellik etkisi ile yükselen Bileşik Endeks mayıs ayında yön değiştirerek yeniden düşüşe geçti ve bir önceki aya göre 0,61 puan gerileyerek 74,81 puan oldu.

İç ve dış talepte yaşanan yavaşlama, faaliyetlerdeki durağanlık ve ekonomik unsurlar endeksi zayıflatırken, resmi tatiller (Ramazan Bayramı ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı) nedeniyle çalışma gün sayısının az olması endeksi sınırladı.

Sektörün faaliyetleri mayısta durağanlaştı  

Yüksek mevsim olmasına karşın mayıs ayındaki uzun tatil günleri, nisan ayında yüksek performans gösteren faaliyetleri önemli ölçüde sınırladı. Bu dönemde iç ve dış talepte yaşanan yavaşlamaya ek olarak yüksek enflasyon ve maliyetlerin olumsuz etkileri de hissedildi. Faaliyet Endeksi mayıs ayında bir önceki aya göre değişmezken, tüm faaliyet gruplarında durağanlık yaşandı. Fiyat artışları ile öne çekilen talep de bu dönemde ivme kaybetti. Yurt içi satışlar sınırlı ölçüde gerilerken ihracattaki artış mayısta da sürdü. Tüm bu etkilerle üretimde düşüş sınırlı kaldı. Cirolar mayıs ayında bir bölümü enflasyon kaynaklı olmak üzere sınırlı artış gösterdi. 

Faaliyetler tarafındaki erken zayıflama, iç - dış talepteki yavaşlama ve ekonomideki risklerin, Bileşik Endeks üzerindeki sınırlayıcı etkisini sürdürmesi bekleniyor.

Güven Endeksi sınırlı ölçüde geriledi  

Mayıs ayında Güven Endeksi, faaliyetlerde durağanlaşma ve ekonomideki belirsizliklerle birlikte kırılganlığını korurken sınırlı düşüş gösterdi. Güven seviyesi mayıs ayında bir önceki aya göre 0,60 puan azaldı. Faaliyetlerdeki durağanlaşma ile birlikte ekonomik unsurlar güven kaybının ana nedenlerini oluşturdu.

2022’nin başından itibaren kırılgan yapısını koruyan Güven Endeksi’nin zayıf kalmaya devam etmesi bekleniyor.

Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi mayıs ayında sınırlı ölçüde gerilerken inşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinde sınırlı düşüşler kaydedildi. Bu dönemde yurt içi pazarlarda güven seviyesi sınırlı ölçüde azalırken, ihracat pazarlarına yönelik güven seviyesinde ise artış sınırlı oldu. Mart ve nisan ayında faaliyetlerde gerçekleşen yüksek seviyeler güven seviyesinde iyileşme yaratamadı. Mayıs ayında faaliyetlerin de yavaşlaması, Güven Endeksi’nde zayıflamayı beraberinde getirdi. Rusya – Ukrayna savaşının güven değerleri üzerindeki etkileri azalırken ekonomide yaşanan gelişmeler ile yüksek maliyet artışları ve yüksek enflasyon güveni zayıflatıyor. 

Beklenti Endeksi yeniden geriledi

Mevsimsellik ve yeni kamu desteklerine rağmen beklentiler mayıs ayında zayıfladı. Nisan ayında yeni yılın ilk artışını kaydeden Beklenti Endeksi, mayıs ayında 0,76 puanlık kayıpla yeniden düşüşe geçti. Bu dönemde ekonominin geneline ilişkin beklentiler zayıf kalırken, iç satışlarda düşüş gerçekleşti. 

Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde sınırlı düşüş izlendi. Yüksek sezona rağmen yüksek maliyetler iç pazar siparişlerini baskılarken, önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişler sınırlı ölçüde azaldı. 

Rusya-Ukrayna savaşının ihracat pazarlarındaki etkileri de bu dönemde hissedilmeye başladı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri mayıs ayında sınırlı artış gösterdi. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi de mayıs ayında arttı. Üretim beklentileri ihracatta devam eden talebe bağlı olarak yükseldi.

Ekonomik unsurların önümüzdeki dönemlerde beklentileri sınırlayacağı, dış politika ve siyasete ilişkin gerginliklerin ise beklentileri zayıflatacağı öngörülüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181