İskan Raporu Nedir ?

Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni Birimi tarafından düzenlenen, binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren, ruhsat bilgilerini, inşaat bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metre karelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belgeye İskan Raporu denmektedir.

Bir başka tanıma göre İskan Raporu nedir sorusunun yanıtı ise şu şekildedir; ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren ve Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenlenen bir belgedir.

İskan raporu (belgesi) yada Yapı Kullanma İzin Belgesi İlgili Belediyelerce verilir. İskan Belgesi almadan yapılan dairelerde çalışanların haricinde hiç kimsenin oturmaması gerekir.

İskan Raporu almak için öncelikle yapının yapı denetim kanununa uygun olarak yapılıp yapılmadığına bakılır. Eğer yapı denetim kanununa göre yapıldıysa Yapı Denetim Firmasına gidilerek yapının ruhsat ve eklerine göre uygun yapıldığını gösteren bir belge alınır. Bu belge ile İlgili Belediyenin İmar Müdürlüğüne gidip İskan Raporu (Yapı Kullanma İzni) için dilekçe verilir.
İskan Raporu almak için istenen belgeler :

  1. İskan Raporu Dilekçesi,
  2. Yapı Denetim Uygunluk Belgesi (Yada Fenni Mesulden),
  3. Yapının İlgili Belediyece verilen Yapı Ruhsatı,
  4. Temel, Subasman, Su Yalıtım, Yalıtım Vizelerinin alınmış olması,
  5. Vergi ilişik kesme yazısı,
  6. Cephelerin fotoğrafları,
  7. Mimarın imzalamış olduğu bütün cephelerin Cephe Onay'ları,
  8. Sığınak Raporu,
  9. Enerji Kimlik Belgesi,
  10. Asansör için kullanılabilir olduğunu gösteren belge,
  11. Emlak borçlarının olmadığına dair yazı,
  12. Yangın Merdiveni yada Holü varsa bunların yerinde yapılmış olması,
  13. Tapu Tescil Belgesi
İskan raporu hazırlanması ve yapı kullanım izni verilmesi için bu belgelerin tümü hazırlandıktan sonra eksikleri yoksa İlgili Belediye ekipleri inşaatın olduğu yerde kontrole gelirler. Eksik varsa eksiklerin giderilmesi için belirli bir süre verilir. Herhangi bir eksik olmaması halinde belirlenen yasal süre içerisinde iskan raporu çıkartılır.

​Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181