Kira artış oranları TÜFE'ye göre belirlenecek!
​Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yapılan açıklama doğrultusunda kira artış oranları TÜFE'ye göre belirlenecek.

2019-2021 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı kapsamında açıklanan karar ile kiralara uygulanan zam artık üretici fiyatları (ÜFE) üzerinden değil tüketici fiyatları (TÜFE) üzerinden hesaplanacak. Yeni getirilen düzenleme ile kira artış oranları daha düşük olacak.

Her ay düzenli olarak Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE)'nin 12 aylık ortalamalarına bakılarak bulunan kira artış oranları, YEP'te yer alan madde ile artık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sonuçlarına bakılarak hesaplanacak. Alınan bu karar ile kira artış oranlarında düşüş olacak.

Örneğin; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %6,60, bir önceki yılın Aralık ayına göre %25,32, bir önceki yılın aynı ayına göre %32,13 ve on iki aylık ortalamalara göre %18,78 artış gösterdi. Bu durumda Eylül 2018 kira zammı oranı yüzde 18,78 olarak gerçekleşmiş oldu.

Kira artış oranı TÜFE'ye göre belirlenmiş olsaydı Eylül 2018 kira zammı oranı yüzde 12,61 olacaktı. Açıklanan TÜFE 2018 yılı Ağustos ayı oranları şu şekilde olmuştu; bir önceki aya göre %2,30, bir önceki yılın Aralık ayına göre %12,29, bir önceki yılın aynı ayına göre %17,90 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,61.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181