Konut kira artışı nasıl hesaplanır?
Kirada oturun ya da evini kiraya veren birçok kişinin merak ettiği konut kira artışı nasıl hesaplanır sorusunun cevabını sizler için araştırdık. Konut kira artışı, konut kira sözleşmesi bittikten sonra yapılır. Peki konut kira artışı nasıl hesaplanır? İşte konut kira artışı nasıl hesaplanır sorusunun detaylı cevabı...

Konut kira artışı nasıl hesaplanır?
Konut kira sözleşmesi
bitiş tarihinden sonra uygulanan kira artışı TÜİK tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE)'nin 12 aylık ortalamalarının değişim oranına bakılarak hesaplanıyor. Yani konut kira artışı Şubat ayında uygulanacaksa TÜİK tarafından o yılın Ocak ayında yayınlanan Yİ-ÜFE endeksinin on iki aylık ortalaması baz alınır. Her yıl konut kira sözleşmesinin yenileneceği dönemde yapılan konut kira artışı ev sahibinin kararına göre Yİ-ÜFE endeksinin on iki aylık ortalamasının tamamı kadar ya da bu orandan daha az uygulanır.

Konut kira artışı ne zaman yapılır?
Konut kira artış
ı ne zaman yapılır sorusuna kısaca cevap verecek olursak; konut kira sözleşmesinin yenilendiği ayda yapılır diyebiliriz. Konut kira sözleşmesi yılda bir kez yenilenir. Yani 1 Şubat 2018 tarihinde yapılan konut kira sözleşmesi 1 Şubat 2019 tarihinde yenilenir ve bu tarihten sonra konut kira artışı uygulanarak alınır.

En yüksek konut kira artış oranı ne kadar?
1 Temmuz 2012 yürürlüğe giren Borçlar Kanunu'nun 344. maddesine göre, konut kira artış oranı bir önceki yılda TÜİK tarafından yayınlanan Yİ-ÜFE artış oranını geçmeyecek şekilde kararlaştırıldı. Fakat bu kararda 12 aylık ortalama mı yoksa bir önceki yılın aynı ayının oranı mı alınacağı belli olmadığı için 5 Aralık 2013 tarihinde açılan emsal dava neticesinde 12 aylık ortalamalara göre olan değişim oranının alınacağı kararına varılmıştır.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181