İzmir konut değer artışında ikinci sıraya yerleşti!
Konutların bir yılda yüzde 12 değer kazandığı İzmir, bu oranla Türkiye'deki 80 ili geçerek istanbul'un ardından ikinci sıraya yerleşti. Muğla ise 3 bin 800 liralık konul metrekare fiyatıyla Türkiye ikincisi olurken, Uşak Ege'de en fazla konul satışının yaşandığı kent olarak açıklandı.

İslanbul-İzmir Otoyolu, İzmirAnkara Yüksek Hızlı Treni, Antalya-İzmir Otoyolu gibi dev projelerin hızlanmasıizyla Ege Bölgesi'nin değeri artıyor. Projelerde sona yaklaştıkça fiyatların da arlacağım söyleyen gayrimenkul değerleme uzmanları ve seklör temsilcileri, "Ege, artık gayrimenkulun parlayan yıldızı oldu. Yüksek faiz oranlarına rağmen kampanyalardan yararlanıp Egeli olmanın lam zamanı" dedi. 20 yıl vadeli konut satışları, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 150 metrekareden büyük konutların KDV oranının yüzde 18'dcn yüzde 10'a düşürülmesi gibi destekler de Ege'de gayrimenkul almayı cazip hale getirdi.

EGE, BİR HAZİNE
Özellikle İzmir başla olmak üzere Ege Bölgesi, hem iklimi hem de sahip olduğu doğal güzellikleriyYemtâsır le herkesin yaşamak islediği bir yer haline geldiğini vurgulayan1"uzmanlar, Hükümetin KDV'yi düşürmesinin yanında gerçekleştirilen kampanyalar yüksek faiz oranlarını etkisiz hale getirdiğini belirttiler. Ege Bölgesi'nin, inşaat sektöründeki bu hızla Türkiye'deki büyüme hızını rahatlıkla geçebileceğini de vurgulayan uzmanlar, Çoğu bölgede arz fazlası yaşanırken, Ege'de talebe yelişilememesmin de bunun en güzel kanılı olduğunu vurguladı.

EN GÖZDE DİDİM
Türkiye genelindeki konut satışları içinde yabancılara olan satışta da Ege Bölgesi'nin lider olduğunu hatırlatan gayrimenkul danışmanları Didim ve ardından Kuşadası'nm artık yabancıların en fazla tercih ettiği ilk 5 yer arasında bulunduğunu belirtiler. Sektör temsilcileri Mavi bayraklı plajlar, 300 günü aşan güneşli gün sayısı, iklimi, doğal güzellikleri, tarihi dokusu, Türkiye'nin en önemli turizm beldelerinden olan Bodrum'a olan yakınlıklarının bu bölgeleri önemli kıldığının söylediler. Bölgedeki konutların uygun fiyatları ve yasanı koşullan nedeniyle Norveç, İsveç, İrlanda, İngiltere ve Danimarkalı orta yaş ve üzeri yatırımcılar tarafından tercih edildiğini belirttiler.

ÇEŞME İLK SIRADA
Türkiye'de il bazında yüzde 12'lik ortalama değer artışıyla İzmir, 80 ili geride bıraktı. Türkiye'nin tatil cenneti Çeşme ise, gayrimenkulde son bir yılda yüzde 17'lik değer artışıyla ülke genelindeki 957 ilçe arasında 6'ncı; Ege'deki 132 ilçe içindeyse birinci oldu. Türkiye'de en fazla değerlenen ilçeler arasında İzmir'den Narlıdere, Güzelbahçe ve Urla da yer aldı. Amortisman süresinin 18 yıl olduğu İzmir'in popüler sahil ilçesi Aliağa, son bir yılda yüzde 43 artışla rekor kırdı. Son bir ayda ise fiyatların en fazla arttığı ilçe yüzde 5 ile Dikili oldu.

Bodrum, Fethiye, Datça gibi yazlık beldeleri bünyesinden bulunduran Muğla, Ağustos 2017 verilerine göre konut metrekare fiyatı en yüksek ikinci il oldu. Bölgede Ocak 2013 yılında 1,360 TL olan satılık konut metrekare fiyatları 2 bin 437 TUye yükseldi. Muğla'da satılık konut ortalama fiyatı 243 bin 681 TL olurken, bu yatırımın geri dönüş süresi 24 yılı buluyor. Bölgedeki kira fiyatlarına baktığımızda ise Ocak 2013'te 5.58 TL olan kira metrekare fiyatları, 2017'de 8.50 TL'ye yükselirken bu ilde ortalama kira fiyatı 850 TL olarak açıklandı.

Kadir Kemaloğlu / Yeni Asır Ek Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181