'İstanbul Yenileniyor' platformunun kapsamı genişliyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehircilik Grubu’nu oluşturan KİPTAŞ, İstanbul İmar A.Ş ve BİMTAŞ tarafından 5 Temmuz’da açılan “İstanbul Yenileniyor” platformunun kapsamı genişliyor.

5 Ekim 2021 tarihinden itibaren; tek parseldeki tek yapıların başvuruları da değerlendirmeye alınacak. Böylece; 1999 öncesinde inşa edilen, mülkiyet sorunu olmayan ve riskli olduğu düşünülen yapıların başvuruları için bir çözüm sunulacak.

3 AYDA YAKLAŞIK 223 BİN KİŞİYİ KAPSAYAN DÖNÜŞÜM BAŞVURUSU ALINDI!

5 Temmuz 2021’de açılan platforma bugüne kadar 39 ilçenin 37’sinden ve bu ilçelerdeki 910 mahallenin 511’inden başvuru alındı. Toplam 2.924 başvurunun aldığı sistemde bu başvuruların %54’ü 10 ilçeden alınmış durumda. Bu ilçeler sırasıyla; Küçükçekmece, Kadıköy, Kartal, Bağcılar, Eyüpsultan, Bahçelievler, Maltepe, Fatih, Üsküdar ve Pendik.

Başvuru kriterlerini sağlayan, 1.004 başvurunun ilk aşaması tamamlandı ve bilgilendirme formları gönderildi. Bu formlar 60 bin 535 bağımsız birimde yaklaşık 223 bin kişiyi kapsıyor.

Eylül sonu itibarıyla; 199 yapıda, 3.110 bağımsız birim ve yaklaşık 12.000 kişiyi kapsayan toplam 39 başvuruda teklif aşamasına geçildi. KİPTAŞ ve İstanbul İmar A.Ş ekipleri proje çalışmalarını tamamladı ve yenileme bedellerinden oluşan teklif formları da hazırlanarak, başvuru sahiplerine gönderilmeye başlandı.

İBB ŞEHİRCİLİK GRUBU KOORDİNATÖRÜ VE KİPTAŞ GENEL MÜDÜRÜ ALİ KURT İNŞAAT SEKTÖRÜ TEMSİLCİLERİNE SESLENDİ:

“3 ayda rekor sayılabilecek başvuru rakamına ulaştık. İstanbul Yenileniyor platformu sadece bilgi amaçlı değil, bilgi veren ama somut çözümü de sunan bir oluşum. Riskli yapılarda yaşayan vatandaşlarımız için proje çalışması yapan, yenileme bedelini hesaplayan, ödeme koşulları için bankalarla görüşen, yüklenicilerle gerekli tüm süreci koordine eden, garantörlük üstenen anahtar teslim bir yapı. Resmi rakamlar İstanbul’da acilen dönüşmesi gereken 300 bin konut olduğunu söylüyor. İstanbulluların çözüme ihtiyacı var. İBB ve ilgili şirketler olarak bunun farkındayız. Biz icraat platformu açtık. Burada en önemli nokta: riskli yapıları maliyetine yeniliyor, vatandaşlarımızı en uygun koşullarda borçlandırıyor, teknik, finansal garantörlük sunuyoruz. İnşaat yarım kalmayacak, zamanında teslim edilecek diyoruz. Yerinizde, istediğiniz evlerde yaşayacaksınız diyoruz. 5 Ekim itibarıyla daha önce sisteme başvuran terk parseldeki tek yapıları ve bu tarihten sonra başvuracak olanları da değerlendirmeye alıyoruz. Bir blok, bir apartman da olsanız ve güvenli yapıda yaşamak istiyorsanız biz varız ve çözüm sunuyoruz. Uzlaşın ve gelin şartları birlikte belirleyip evlerinizi yenileyelim.

HAK SAHİPLERİNE SUNULACAK YENİLEME TEKLİFLERİ 45 GÜN GEÇERLİ OLACAK

Maliyetlerdeki artış nedeniyle inşaat sektörü krizde. Ama bu krizi birlikte fırsata çevirebiliriz. Gelin bizlere ulaşan yapıların yenilenmesinde rol alın. Eğer tüm konsantrasyonu riskli yapıların yenilenmesine verirseniz hem kentlerimiz daha dayanıklı hale gelir hem sektör sürdürülebilir bir yöntemle ayakta kalır. Ebette riskli yapıların yenilenmesi için alternatif finans teşvikleri de getirilmeli. Biz yenileme başvuru aldığımız ilçeler bazında sektör temsilcilerine çağrı yapacak, belli kriter ve yeterlilikleri sağlayan yüklenicileri sisteme dahil edeceğiz. Platformu açtığımızda hazırlayacağımız yenileme tekliflerinin 90 gün geçerli olmasını planlamıştık ancak maalesef inşaat maliyetlerindeki artış ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle süreyi 45 güne çekiyoruz, bu nedenle hak sahiplerinin hızla uzlaşması, çoğunluğu sağlaması ve teklifleri kabul etmesi önemli.”

İSTANBUL YENİLENİYOR NE GİBİ FAYDALAR SAĞLIYOR?

MALİYETİNE YENİLEME, KİPTAŞ’IN FİNANSAL VE YAPIM GARANTÖRLÜĞÜ

İstanbul Yenileniyor sayesinde hak sahiplerinin riskli yapıları maliyetine yenileniyor. KİPTAŞ’ın finansal garantörlüğü sayesinde borçlanmalar içinse dönemin şartlarında en uygun faiz ve ödeme koşulları sağlanıyor. Ayrıca kentsel dönüşüm sürecinde hak sahiplerinin en önemli kaygısı olan inşaatların yarım kalması, KİPTAŞ’ın yapım garantörlüğü ile giderilmiş oluyor. Afet odaklı yerinde dönüşüm ile vatandaşlar, müteahhitlerle değil KİPTAŞ ile taraf oluyor. Ayrıca hak sahiplerinin isteklerine göre şekillendirilen insan odaklı ve çevre dostu projeler üretiliyor.

Riskli yapılarda yaşadığını düşünen İstanbullular mevcut yapıların durumu ile ilgili bilgi almak, yenileme sürecinin yol haritasını çıkarmak ve binalarını yenilemek için ellerinde dosyalarla kapı kapı dolaşmıyor. “İstanbul Yenileniyor” sayesinde kurumları gezmeden, mülkleri hakkında doğru bilgiye süreçteki tüm çalışmalara üstelik tamamen bedelsiz erişebiliyor.

İSTANBUL YENİLENİYOR’UN EN ÖNEMLİ KRİTERİ UZLAŞMA!

İstanbul Yenileniyor platformundaki tüm çalışmalar; hak sahiplerinin talepleri ve istekleri doğrultusunda şeffaf ve katılımcı olarak yürütülüyor. Sisteme başvurusu yapılan yapılar uzlaşma sağlanmadan riskli yapı ilan edilmiyor ve herhangi bir koşulda yıkılmıyor. Yapılan başvuruların sonuca ulaşması için 6306 Sayılı Kanun kapsamında dönüşüm talebinde bulunulan parselde, hisse oranlarının 3’te 2’sine sahip maliklerin uzlaşması şart.

İSTANBUL YENİLENİYOR: BAŞVURU, TEKLİF VE UZLAŞMA SÜREÇLERİNDEN OLUŞUYOR

“İstanbul Yenileniyor”, evinin deprem tehdidi altında olduğunu düşünen vatandaşların paydaş edildiği, yapıların mevcut durumlarının tespitinden yenilemeye kadar olan tüm süreci kapsayan üç aşamalı bir platform. Proje dahilinde tasarlanan www.istanbulyenileniyor.com adresi üzerinden yenileme başvurusu yapanlara parsel bilgisi, imar planı durumu ve piyasa satış bedelleri gibi bilgilerin yer aldığı “Bilgilendirme Formu” kısa süre içinde iletiliyor. Böylece riskli yapıda oturduğunu düşünenlere somut bir belge ve yol haritası sunuluyor.

Eğer yenileme sürecine devam etmek istenirse hem ilgili evrakların hem de 3’te 2 çoğunluk tarafından imzalanan "Başvuru Temsil/ Yetki Belgesi"nin sisteme yüklenmesiyle teklif aşamasına geçiliyor. Süreçte evraklarını yüklemekte sıkıntı yaşayan vatandaşlara İstanbul Yenileniyor mobil başvuru noktalarında (Avrupa ve Anadolu Yakası) destek veriliyor.

Bu aşamada mevcut duruma ilişkin ölçüm ve hesaplamalar, sisteme yüklenen belgeler üzerinden KİPTAŞ ve İstanbul İmar A.Ş uzmanları tarafından kontrol edilerek, yerleşim durumunu gösteren öneri taslak proje hazırlanıyor. Yapılan çalışmalar doğrultusunda hazırlanan "Ön Teklif Formu" ile "Asgari Mahal Listesi" bu aşamada başvuru sahibine gönderiliyor. Bu süreçte asgari mahal listesi; üretilecek inşaat projesinde kullanılacak malzemelerinin hak sahiplerine baştan taahhüt edilmesini sağlıyor.

Eğer tüm çalışmalar, yenileme için ödenecek bedeller; hak sahiplerinin 3’te 2 çoğunluğu tarafından kabul edilir ve onlar tarafından imzalanan "Ön Teklif Kabul Belgesi” sisteme yüklenirse yüz yüze görüşmelerin başlayacağı "Uzlaşma Aşaması"na geçiliyor.

Uzlaşma sürecini; KİPTAŞ ve İstanbul İmar A.Ş. uzman ekipleri yürüterek, hak sahipleri ile ortak belirlenecek şartlar üzerinde uzlaşma sağlanırsa, imza aşamasına geçiliyor. Sözleşme imzaları 3’te 2 çoğunluğa ulaşınca tahliye, yıkım ve yapım süreçleri başlıyor.

Kiptaş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181