İşte yeni 'Konut Finansman Projesi'nin detayları!

Üretimde yavaşlama, fahiş fiyat artışları ve yüksek kredi faizi.... Konutta yaşanan bu 3 büyük sorunla mücadele için çözüm paketi devrede. Hem vatandaşa hem de müteahhit firmalara sağlanacak destekler ile üretimin hızlanması ve konut sahibi olmanın kolaylaşması hedefleniyor. Bu kapsamda ilk konutunu alacak vatandaş için, kamu bankalarında yüzde 1.20, özel bankalarda yüzde 2’nin üzerinde olan kredi faizi yüzde 0.99’a çekildi. İnşaat firmalarının projeleri tamamlaması ve yeni işlere başlaması için finansman sağlanacağı da açıklandı. Peki bu yeni paket ev alacak vatandaşın bütçesini nasıl etkileyecek? Taleple birlikte konut fiyatları artacak mı? İnşaat sektörü nasıl bir sürece girecek? İşte tüm bu soruları yanıtlamak için ‘Konut Finansman Projesi’ni tüm yönleriyle ele aldık...

1- Kamu bankaları, ilk kez ev sahibi alacak vatandaşın, birinci el Konut alması durumunda faiz indirimi yapacak. 2 milyon lira değerine kadar konutlara 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0.99 faizli konut kredisi sağlanacak. Konut alacak vatandaş için faizde psikolojik sınır yüzde 1 kabul edildiğinden, yeni oran alım aşamasında olan vatandaşı cesaretlendirecek. Peki bu indirim aylık ödemelere nasıl yansıyacak? Bugün kamu bankalarında ortalama konut kredi faizi aylık yüzde 1.29. Sıfır konut alacaklara ise, 1 milyon liraya kadar olan tutarlar için en düşük yüzde 1.20 faiz oranı uygulanıyor. Özel bankalarda konut kredi faizi aylık yüzde 1.92’den başlıyor, kimilerinde 2.60’ı da aşıyor.

ÖRNEK HESAPLAMA
Bu durumda; yüzde 1.20 oranla, 120 ay vadeli 1 milyon lira kredi kullanan biri, aylık 15 bin 768 lira taksit ödeyecek. Tüketicinin toplam geri ödemesi 1 milyon 892 bin 165 lira olacak. Şimdi o tüketici yüzde 0.99’dan aynı miktarda kredi kullanınca, aylık taksit 14 bin 277 liraya, toplam ödeme 1 milyon 713 bin 337 liraya düşecek. Böylece vatandaşın aylık taksiti 1.490 lira, toplam ödemesi yaklaşık 178 bin 828 lira daha az olacak. Özel bankalarda kıyasladığımızda ise avantaj daha da artıyor. Ortalama aylık yüzde 2 faizle aynı tutarda kredi çekildiğinde taksitler 22 bin 48 liraya, toplam geri ödeme 2 milyon 645 bin 770 liraya çıkıyor.

ALTIN VE DÖVİZDEN GAYRİMENKULE GEÇİŞ
2- Diğer bir Destek de Döviz ve altından gayrimenkule dönenler için olacak. Konut değerinin en az yarısını, 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılmış döviz tevdiat hesaplarının bozdurulması veya fiziki altınların Merkez Bankası’na satılarak karşılanması şartıyla alınacak konutlarda, 10 yıl vadeli, aylık yüzde 0.89 faizli konut kredisi kullanılacak. Bu paketten hem birinci, hem de ikinci el konut alıcıları yararlanacak. Bu adımla ‘liralaşma stratejisi’ de desteklenmiş olacak. 1 milyon lira kredi 120 ay vade, yüzde 0.89 faiz oranı ile kullanıldığında da taksitler 13 bin 594 liraya, toplam ödeme 1 milyon 631 bin 338 liraya gerileyecek.

Gülistan Alagöz / Hürriyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181