Konut sektöründeki satışları artırmak için düğmeye basıldı!
İnşaat sektörünün lokomotifi olarak gösterilen konut sektöründe yavaşlayan satışları artırmak için düğmeye basıldı. Sektörün hareketlenmesi için mayıs ayından itibaren KDV ve tapu harcı oranlarının indirilmesi, konut kredisi faizlerinin düşürülmesi, konut satışlarında yüzde 20 indirim kampanyası, imar barışı gibi bir dizi teşvik getirildi. Son olarak da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yayımladığı yönetmelik ile emlak sektöründeki alım satım komisyonlarına yüzde 4 sınırı getirilirken, komisyon, kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedeli KDV hariç bir aylık tutarından fazla olamayacak.

HEDEF SATIŞLARI ARTIRMAK
Bu düzenlemeden önce emlakçılara komisyon bedeli olarak satış bedelinin yüzde 6’sı, kiralamada ise yıllık kira bedelinin yüzde 12’si ödeniyordu. Böylece, 500 bin liralık ev alırken, emlakçıya 10 bin lira daha az komisyon ödenecek. 2017 yılında 1.4 milyon konut satış adediyle rekor kıran sektörde konut satışları yıl başından beri geriliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre nisan ayında konut satışları yıllık olarak yüzde 9.9 geriledi. Şubat ve mart ayında da konut satışlarında yıllık olarak gerileme gözlenmişti. Konut satışları 2018 Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.4 oranında azaldı. Mart ayındaki gerileme darbe girişiminin yaşandığı Temmuz 2016’dan bu yana en sert daralma olmuştu. Martta konut satışları yüzde 14 oranında geriledi. Konut satışlarındaki daralma, ruhsat alımlarına da yansıdı.

YATIRIM İŞTAHI AZALDI
TÜİK’in yapı izin istatistiklerine göre 2017 yılında 1 milyon 323 bin konuta ruhsat verildi. Yapımına başlanacak yeni konut sayısını gösteren bu rakam rekor olarak kayıtlara geçti. Ancak bu yıl müteahhitlerin yeni yatırım iştahı bıçak gibi kesildi. Bu yılın ilk 3 ayında yapı ruhsatı verilen daire sayısı geçen yıla göre yüzde 41.9 azaldı. Bu istatistik, müteahhitlerin yeni konut yapma isteğinin azaldığına işaret ediyor. Hükümet de bu tabloyu tersine döndürmek için teşvikleri art arda açıkladı.

SEKTÖRÜ CANLANDIRMAK İÇİN ATILAN 6 ADIM
1- Konutta KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü.
2- Tapu harcı oranı yüzde 4’ten 3’e indi. 
3- Konut kredisinde aylık yüzde 1.3 oranında seyreden faiz oranları yüzde 0.98’e çekildi.
4- Markalı konut üreticileri yüzde 20 indirim kampanyası başlattı. Peşinat yüzde 5’e indi.
5- İmar barışı düzenlemesi, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
6- Emlak sektöründeki alım satım komisyon oranı yüzde 6’dan yüzde 4’e düştü.

10 BİN LİRA DAHA AZ ÖDENECEK
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklikle emlak sektöründeki alım satım komisyonlarına yüzde 4 sınırı getirildi. 500 bin liralık bir ev için yüzde 6 komisyon oranıyla 30 bin lira ödeniyordu. Yeni oranla bu rakam 20 bin liraya düştü. Böylece artık 10 bin lira daha az ödeme yapılacak. Alıcı ve satıcı, yüzde 4’lük komisyonu eşit şekilde yüzde 2-2 olarak ödeyecek. Hem alıcı hem satıcı 5’er bin lira daha az komisyon ödeyecek.

Erdem Aktürk / Gazete Habertürk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181