Ramazanda konut yüzde 27 daha ucuz!
Gayrimenkul patronları, gövdesini taşın altına koydu. 41 firmanın 150 projesinde '%20 indirim' kampanyası başladı. Faiz ve vergi indirimleri de eklenince oran %27'yi buluyor.

781 bin liralık konut 340 bin TL ucuza geliyor 
İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım kampanyayı şöyle anlattı: "781 bin liralık bir daireyi kampanyayla aldığımızda yüzde 20 indirimle 625 bin liraya iniyor. Yüzde 5 peşinat 31 bin lira... 36 aya kadar yaydığımız diğer yüzde 15'lik kısmı 93 bin lira...

AYDA 7 BİN TL
Bankadan alacağı 500 bin liralık krediyle 0.98 ile 120 ay aldığı vakit ayda 7 bin lira civarında para ödüyor. Böylelikle toplamda 977 bin liraya geliyor. Şayet yüzde 20 indirim olmasa ve faiz oranı yüzde 1,16 olsaydı bu daire, 1 milyon 317 bin lira olacaktı. İşin özü, vergi indirimlerini de koyarsak bu yüzde 27'lik bir indirim oluyor. Konut, 340 bin lira ucuza geliyor."

Hükümetin kdv ve vergi indirimiyle başlayan teşvikleri ve kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını aylık 0,98'e çekmesinin ardından konut üreticileri de sektöre dev bir kampanyayla destek veriyor. Sektörün 3 çatı kuruluşu; KonutGeliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), 150 projede geçerli olmak üzere konut satışlarında 15 Mayıs-15 Haziran'da geçerli olmak üzere yüzde 5 peşinat ve yüzde 20 indirim kampanyası başlattı. Bu kampanyaya geçen haftaki faiz indirimi ve vergi indirimleri de eklendiğinde bir evin fiyatı normal fiyatından yüzde 27 avantajlı hale geliyor. Yani Ramazan ayı boyunca markalı konut alacaklar, normaldeki fiyatından yüzde 27 daha ucuza ev sahibi olacak.

1 AY GEÇERLİ OLACAK
Toplantıda konuşan KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, hükümetin kısa bir süre önce KDV ve tapu harcında indirime gittiğini, ardından kamu bankalarının öncülüğünde, konut kredilerinde aylık faiz oranmın yüzde 1in altına indirildiğini hatırlattı. Bu 2 adıma, önemli bir adımla karşılık vermek istediklerini ifade eden Elmas, "Bu amaçla 30 günlük bir kampanya yapıyoruz. Buna göre, peşin ve kredili alımlarda yüzde 20 indirim karan aldık. Bu büyük bir özveri... Gövdemizi taşın altma koyuyoruz. Kârlarımızı sıfırlıyoruz. Bunu, hem peşin alımlara hem de yüzde 0,98'le kredi kullanan alıcılara uygulayacağız. Peşinatı da yüzde 5'e çekiyoruz" dedi.

FİYAT ARTIRMAYACAĞIZ
Elmas ayrıca fiyatları artırmayacakları konusunda da teminat vererek, "Burada Türkiye'nin önde gelen 41 gayrimenkul firması var. Aynı fiyatları kampanya boyunca sürdüreceğiz" dedi. Elmas, "Yüzde 15'lere varan mevduat faizlerinin olduğu ortamda yüzde 12 ile kredi kullanmak bir sübvansiyondur. Bu toplumun ihtiyaç duyan kesimlerinin konut edinmesi için yürütülen bir çalışma" diye ekledi.

200 bin ek konut satışı, 30 milyarlık ekonomi
Elmas, özel bankaların da konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0,98'e düşürmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Bu faizlerin yıl sonuna kadar sürmesi halinde 2018'de 1 milyon 450 bin konut satışı yapılabilir" dedi. Elmas, bu kapsamda 200 bin ek konut satışı olabileceğini, rakamın da 30 milyar liraya ulaşabileceğini ekledi. Durbakayım ise kampanya kapsamında 41 şirketin bir ayda 3 milyarlık satış yapmasını beklediklerini ifade etti.

Uzun süredir fiyat attırmadık
GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin ise maliyet artışına rağmen uzun zamandır fiyatı attırmadıklarını, bu zor süreçte kendilerinin de bankalar gibi maksimum katkı sağlamak istediğini söyledi.

41 firma % 20 indirim yapacak
Yüzde 20 indirim kampanyasına katılan şirketler şöyle sıralanıyor: "Sur Yapı, Ağaoğlu, Artaş, Arven, Çukurova, DAP Yapı, Demir İnşaat, DKY İnşaat, Ege Yapı, EYG Group, Fer Yapı, Garanti Koza, Gürallar Yapı, İş GYO, Kuzu Grup, Mesa, Nef, Sinpaş, Solid, Torunlar GYO, Akkuş Gayrimenkul, Akzirve Gayrimenkul, AND Gayrimenkul, Antyapı, Babacan Holding, Baysaş, Cathay Group, Çalık Gayrimenkul, Gedizler, Haldız İnşaat, Halk GYO, Hasanoğlu Müh. İnş, Kiler GYO, Kütahya Seramik, Nuhoğlu, Obaköy Gayrimenkul, Polatyol, Tahincioğlu Gayrimenkul, Teknik Yapı, Yiğit Group ve 24 Gayrimenkul."

Seramikler de indirimli
Toplantıda söz alan NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, kampanyaya inşaat malzemeleri üreten firmaların da destek verip vermeyeceğinin sorulması üzerine; "Kampanyaya katılan 41 firmaya 1 ay boyunca seramik malzemelerinde yüzde 20 iskonto yapacağız" açıklamasında bulundu.

Akşam Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181