Sektör temsilcileri Ocak ayı konut satış rakamlarını yorumladı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu yılın Ocak ayında ülke genelinde satılan konut sayısı 97 bin 19 olarak gerçekleşti. Buna göre tapu işlemi yapılan konut sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 artarken, Aralık 2017’ye göre yüzde 27 azaldı. Sonuçları farklı cephelerden değerlendiren proje geliştirici firmaların yetkililerinin ortak görüşü ise bankaların konut kredilerindeki faiz kazancına son vermesi ve hükümetin sektörü destekleyip, konut alıcılarını teşvik edici adımlar atması durumunda satışların artacağı yönünde.

BAKALARIN ROLÜ ZAYIFLADI
Geçen ayki konut satışlarında İstanbul 16 bin 336 konutla ilk sırada (yüzde 16,8) yer alırken, Ankara 9 bin 720 konut satışıyla (yüzde 10) ikinci, İzmir 5 bin 841 konut satışıyla (yüzde 6) üçüncü sırada yer aldı. En az satış olan iller sıralamasında ise 4 konutla Ardahan, 5 konutla Hakkari, 35 konutla Bayburt yer buldu. Bu dönemin en dikkat çekici gelişmesi ise ipotekli konut satışlarında yaşanan yüzde 20,3’lük azalma oldu. Bankalar aracılığı ile sadece 28 bin 678 satış gerçekleşti. Bu sonuçta faiz oranlarındaki yükseliş büyük rol oynadı. İpotekli satışlarda İstanbul 5 bin 464 konut ve yüzde 19,1 payla ilk sırada yer aldı. Toplam konut satışları içinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il yüzde 75 ile Ardahan oldu.

PATRONLAR İYİMSER AMA DÜZENLEME İSTİYOR
"UZUN SÜRELİ OTURMA İZNİ OLSUN"

Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı: Genel tabloya baktığımızda geçen yıla göre bu yıl yüzde 1.17’lik bir artış görüyoruz. Diğer bir sevindirici tablo ise yabancı yatırımcıdan geldi. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,7 artarak 1.742 oldu. Sektöre ivme kazandıracak birtakım çalışmalar yapılıyor. Bunlar önemli adımlar, ancak bir yandan da 2012’de çıkan Mütekabiliyet Kanunu’nunda da birtakım düzenlemeler yapılabilir, böylece konut satış rakamları ivmesi hem yerli hem de yabancı yatırımcı açısından aynı hızda sağlanmış olur. Avrupa’da daha uygun fiyata gayrimenkul satın alıp vatandaşlık ve oturma hakkı kazanma şansı olduğunu biliyoruz. Türkiye’de de uzun süreli oturma iznine yönelik çalışmaların yapılması yabancı yatırımcı talebini artırır.

"BANKALAR ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI"
Ertuğrul Yavuz Pala / Cihan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı: Önümüzdeki dönemde satışları artırmak ve sektöre ivme kazandırmak amacıyla gerçekleştirilmesi planlanan teşviklere, bankalardan da destek gelmeli ve faiz konusunda rahatlatıcı adım atılmalıdır. Böylece beklenen satış artışları peş peşe gerçekleşmiş olur, çünkü beklemede olan yatırımcılar ve oturmak için ev almak isteyenlerin beklentisinin bu yönde olduğunu biliyoruz.’’

KANAL İSTANBUL RÜZGARI ESECEK
Hasanoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Hasanoğlu: 2018 yılının ilk ayı bize önümüzdeki dönemlerde de konut satışlarının artacağı sinyalini veriyor. Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve istihdamına olumlu katkıda bulunan gayrimenkul sektörü, yatırımcının en güvenilir yatırım aracı olmaya devam ediyor. Yatırımcılara tavsiyem; özellikle Kanal İstanbul güzergâhında bulunan konut projelerini tercih etmeleridir. Zira uzun vadede bu güzergâh üzerinde bulunan projelerdeki daire fiyatları tavan yapacaktır.

"BU ADIMLARI ATIP BİRLİKTE KAZANALIM"
DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya: Yabancılara 1.742 adet konut satılması ülkemize duyulan güvenin yansımasıdır. Maliyetlerdeki artışa, döviz kurlarındaki dalgalanmalara ve mevcut konjonktüre rağmen büyüme ivmesini sürdüren sektörümüzden 2018’de çok daha umutluyuz. Ancak devreden KDV’nin iadesi, kentsel dönüşümü hızlandıracak olan yeni teşvikler, kira yardımının 36 aya çıkarılması gibi adımlar ile 2018 yılı daha başarılı bir yıl olacaktır.

Yeni Akit

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181