Tahir Tellioğlu, '30 Haziran aktif sezona denk geliyor, uygulanması sıkıntı yaratır'!
Yeni Tip İmar Yönetmeliği'nin yürürlüğe gireceği 30 Haziran tarihinin kendileri için sıkıntı oluşturacağını belirten müteahhitler, sürenin yıl sonuna kadar uzatılmasını istiyor. 1 Ocak 2016'da yürürlüğe girmesi beklenen daha sonra dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından 2016 sonuna ertelenen yönetmeliğe bir erteleme de Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'den gelmiş, yönetmelik 30 Haziran 2017'ye ertelenmişti. Tarihin kendileri için sıkıntı yaratacağını belirten İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, "Buradan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na çağrımız, bunun 31 Aralık 2017'ye kadar ertelenmesini istiyoruz" dedi. Tellioğlu, şöyle devam etti:

AKTİF SEZONA DENK GELİYOR
"30 Haziran sezonun faal olduğu, inşaat sektöründe çalışma hayatının aktif olduğu bir sezona denk geliyor. Anadolu'nun muhtelif yerlerinden de çok sayıda telefon alıyoruz. Sektör temsilcileri projeler için 'Yetiştiremeyeceğiz, yarım kalacak' diyorlar. Buradan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na çağrımız bunun 31 Aralık 2017'ye kadar ertelenmesini istiyoruz. Sebebi ise sezon itibarıyla inşaat sektörünün en hareketli olduğu dönemler. Çok keskin dönem. Bu kanunun uygulanması sıkıntı yaratır. Her ile özel imar kanunu çalışmasının yetişmesi de mümkün değil. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Şehircilik Kurultayı'nda şura üyesiydik. Orada da dile getirildi.

ÇÖZÜM MÜTEAHHİTLİK KANUNUNDA 
Kentsel dönüşüm ve diğer inşaat ve imar ile ilgili kanunlarla çalışmaların bütünleşmesi gerekiyor. Sektörümüz yapı denetim, kentsel dönüşüm kanunu, belediyeler açısından da ciddi bir entegrasyonun olup devreye girmesini ve yıl sonuna kadar uzamasını istiyor. Yönetmelik 30 Haziran'da girerse sıkıntı olacak. Bütün bunlara bağlı olarak Müteahhitlik Hizmet Kanunu'nun da önemli olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. Sektörün bütün sorunlarını çözecek en esaslı talep Müteahhitlik Hizmet Kanunu'ndan geçiyor. Meslek için kanayan yara. Müteahhitlik hizmet kanununu çıkarmazsak tek taraflı düzeltme anlam ifade etmiyor."

SOĞUĞA KARŞI HAZIR BETON
Soğuk havalarda beton dökümünden kaçınılması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, soğuk havanın betonun mukavemetini azalttığını kaydetti. "Hava sıcaklığının beş derecenin altına düştüğü, özellikle de eksilerde olduğu zamanlarda beton dökülmemesi gerekiyor" uyarısında bulunan uzmanlar, kış aylarında beton dökümünün çok kontrollü olarak ve özellikle de gündüz saatlerinde yapılması gerektiğini kaydetti. Uzmanlar, "Hazır beton, elle hazırlanan betona göre daha kalitelidir. Hazır beton uzman kişiler tarafından hazırlandığı ve denetiminin kolay olması nedeniyle de tercih edilmeli. Gelişmiş ülkelerde inşaatlarda kullanılan betonun yüzde 100'ü hazır beton. Türkiye'de de özelikle depreme daha dayanıklı binalar yapmak için hazır beton kullanımı yaygınlaşmalıdır" açıklamasını yaptı.

MESLEKİ BELGE YETERLİ DÜZEYE ERİŞMEDİ
Öte yandan inşaat sektöründe çalışanların yeterliliklerini uluslararası olarak belgelendirme imkanı sağlayan Mesleki Yeterlilik Belgesi uygulamasının 2017'nin başında yürürlüğe girdiğim de hatırlatan İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, mesleki yeterlilik kısmına giren yaklaşık 700 bin civarındaki çalışandan 150 binin belge aldığını belirtti. Mesleki Yeterlilik Kurumu yetkililerinin eşliğinde akredite sınavlarına devam ettiklerini söyleyen Tellioğlu şunları söyledi: "Türkiye çapında hızlı bir şekilde özellikle ağır iş kollarındaki belgelendirme süreci devam ediyor. 10cak itibarıyla zaten yasa yürürlüğe girdi. Cezaya düşmemek adına sektörde çalışanlar belgelendirmeye katılıyor. Ama tam olarak yeterli düzeye erişmedi. Seçim ve kış şartlarının olması, inşaat sektöründeki durağanlıktan dolayı baharla birlikte daha hareketlenmeye başladı. Son yıllarda gelişen inşaat teknolojisi ve ona paralel niteliksiz ve kalifiye olmayan iş gücünün iş kazalarında çok zaiyat vermesi, ölüm ve sakatlanmaların olduğu kazaların yaşanması mesleki yeterlilik belgelerine ilgiyi de artırdı.

İŞVEREN VE ÇALIŞANA CEZA UYARISI
Sektörde çalışan kişi sayısı yaklaşık 2 milyon civarında. Fakat bunun mesleki yeterlilik kısmına giren kısmı yaklaşık 700 bin civarında. Şu ana kadar net olmamakla birlikte 150 bin civarında belge alan kişi var. Süresi doldu, şu anda çalışıp da belgesi olmayanlar ceza kapsamına girer. İlgili iş müfettişleri, denetim birimleri bunu tespit ettiğinde kişi başı ceza uygular. 0 işyerinde çalışanların çalışmasını yasaklar. İşverenlerin mağdur olmaması, işlerinin durmaması için, iş kazaların da azalması açısından bir an önce belgelerini alması lazım. Bunu devletin zorlama teşviği olarak görmemeliler. Tam tersine iş güvenliğinin artması, iş kazalarının önlenmesi, nitelikli ve ustalık belgesi olan kişinin usta olduğunu ispatlaması açısından bu belgelerin işverenler tarafından aranması gerekiyor."

Murat YILMAZ / Hürriyet Ek Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181